Schengen: Raport Oficial de ULTIM MOMENT cu Impact pentru Finalizarea Aderarii Romaniei

Schengen este in centrul atentiei iar, dupa ce un raport oficial de ultim moment, cu impact pentru finalizarea aderarii Romaniei la Schengen, a fost publicat.

Schengen Raport Oficial ULTIM MOMENT Impact Finalizarea Aderarii Romaniei

Schengen este supus unei presiuni tot mai mari in momentul de fata, ceea ce ridica mari semne de intrebare cu privire la finalizarea aderarii Romaniei, iar asta in conditiile in care gentia europeana pentru protectia granitelor, Frontex, confirma ca numarul de migranti veniti pe anumite rute, este in continua crestere, fara solutii pentru a opri fluxul acum.

Schengen este vizat de sute de mii de migranti anual, cel putin cei inregistrati in cifrele oficiale, iar Frontex spune ca ruta prin Bulgaria a inregistrat o crestere de peste 100% a numarului de migranti, ceea ce ar putea crea probleme pentru finalizarea aderarii Romaniei, avand in vedere proximitatea fata de drumurile parcurse de migrantii care merg spre vestul Europei.

Schengen va trece printr-o serie de schimbari structurale majore in cursul urmatoarelor luni, iar asta in conditiile in care noul pact privind migratia si azilul a fost deja adoptat, iar finalizarea aderarii Romaniei este una dintre prioritatile guvernului de la Bucuresti, chiar daca Karl Nehammer inca se impotriveste cu putere acestui lucru.

“Numărul de treceri neregulate a frontierei în Uniunea Europeană în primele patru luni ale anului 2024 a scăzut cu aproape un sfert (23%) la aproximativ 63 400, potrivit datelor preliminare. Balcanii de Vest și Mediterana Centrală au înregistrat cele mai mari scăderi ale detectărilor de traversări neregulate.

Dintre rutele majore de migrație (-69% și respectiv -62%), în timp ce rutele Africii de Vest și Mediteranei de Est au înregistrat cele mai mari creșteri (+375% și + 105%). Cea mai activă rută de migrație în perioada ianuarie-aprilie a fost Marea Mediterană de Est, numărul depistarilor s-a dublat cu peste 17 300 în primele două luni ale anului.”