Procesul National al Ministrului Educatiei de ULTIMA ORA cu Derulare in Scolile din Toata Romania

Procesul National Ministrului Educatiei ULTIMA ORA Derulare Scolile Toata Romania

Ministrul Educatiei, Daniel David, anunta initierea unui proces extrem de important, care se va derula in scolile din toata Romania, iar asta deoarece are loc demararea evaluarilor nationale pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, in anul scolar 2024–2025.

Ministrul Educatiei aduce in atentia tuturor elevilor, parintilor si profesorilor ca testarile vor incepe maine si se vor desfasura in orele de curs, in functie de programul fiecarei unitati de invatamant, iar de regula in sala de clasa unde elevii isi desfasoara activitatea cotidiana.

Durata fiecarui test variaza in functie de clasa: pentru evaluarea de la finalul clasei a II-a sunt alocate 45 de minute, iar pentru clasele a IV-a si a VI-a cate 60 de minute. Testele sunt corectate in cadrul unitatii de invatamant, de catre cadrele didactice, iar rezultatele trebuie finalizate in maximum sapte zile de la data desfasurarii ultimului test din fiecare clasa.

Ministrul Educatiei a subliniat ca punctajele obtinute nu vor fi afisate sau comunicate public si nu se vor consemna in catalogul clasei, pentru a evita presiunea asupra elevilor si pentru a pastra caracterul formativ al evaluarii.

Totusi, la solicitarea scrisa a elevului, punctajele pot fi echivalate cu calificative sau note si pot fi trecute in catalog, la cerere. Scopul principal al acestor evaluari este diagnosticarea performantelor individuale, astfel incat cadrul didactic sa poata elabora planuri individualizate de invatare pentru fiecare copil, adaptate nevoilor si ritmului sau de lucru.

Ministrul Educatiei a transmis si un mesaj de felicitare comunitatii academice de la Cluj-Napoca, cu ocazia implinirii a 444 de ani de la infiintarea institutiei care astazi poarta denumirea de Universitatea Babes-Bolyai. Evenimentul aniversar marcheaza data de 12 mai 1581, cand a fost fondata Academia Claudiopolitana, prima institutie academica cu rang de universitate de pe teritoriul actual al Romaniei.

Daniel David a amintit ca UBB a fost prima institutie cu denumirea de universitate – Universitas Claudiopolitana – si cea care a conferit primele titluri academice de baccalaureus, master si doctor, dar si primele distinctii Doctor Honoris Causa. Aceasta traditie de excceptie, sustinuta de o cultura organizationala competitiva si modelata de istorii complexe, se reflecta astazi in rezultatele de top ale universitatii.

Ministrul Educatiei afirma ca in ultimul deceniu, Babes-Bolyai s-a mentinut pe primul loc in Romania, conform performantelor academice raportate in metarankinguri, care reunesc clasamente internationale ale universitatilor. De asemenea, UBB se remarca prin folosirea oficiala a trei limbi academice – romana, maghiara si germana – reflectand mostenirea multiculturala si multilingvistica a institutiei. Comisarii europeni au laudat aceasta abordare in timpul vizitelor efectuate in tara.

“Ca rector ales al UBB ma simt onorat de traditia si excelenta acestei universitati, iar ca ministru ma bucur ca aceasta mostenire poate inspira intreg mediul academic romanesc si ca tara noastra dispune astfel de un izvor de stiinta, cultura si inovatie”, a afirmat Daniel David.

Prin aceste declaratii, ministrul Educatiei a subliniat atat importanta evaluarii formative in invatamantul primar si gimnazial, cat si rolul esential al centrelor universitare in promovarea cercetarii si a invatarii continue. Initiativa de evaluare nationala urmareste sa ofere un feedback constructiv elevilor si profesorilor, in timp ce aniversarea UBB celebreaza contributia de secole a acestei institutii la dezvoltarea culturala si stiintifica a Romaniei.

author avatar
Redactia iDevice.ro