Ministrul Educatiei, Daniel David, a a semnat un extrem de important decret recent, prin care se impune intrarea in vigoare in toata Romania a unei proceduri clare privind monitorizarea audio-video in unitatile de invatamant preuniversitar.
Ministrul Educatiei explica faptul ca, prin acest demers, autoritatile urmaresc prevenirea si cercetarea cazurilor de violenta fizica si psihica, precum si protejarea bunurilor scolare. Conform declaratiilor ministrului, noul cadru legislativ vine sa ofere reguli stricte de utilizare, stocare si acces la inregistrari, garantand totodata respectarea drepturilor elevilor si cadrelor didactice.
Daniel David a stabilit ca inregistrarile audio-video pot fi folosite exclusiv pentru investigarea situatiilor care presupun agresiuni sau distrugeri de bunuri in spatiul scolar. Echipele de supraveghere vor opera doar cu sisteme configurate in circuit inchis, fara posibilitatea accesului de la distanta din afara unitatii de invatamant. Aceasta restrictie vine sa impiedice orice interventie neautorizata si sa asigure integritatea fluxului video.
Fiecare scoala este obligata sa desemneze un responsabil cu monitorizarea functionarii sistemului de supraveghere, de regula un cadru didactic, precum si un responsabil cu protectia datelor cu caracter personal, care poate fi directorul adjunct sau un membru al consiliului de administratie.
Ministrul Educatiei a stabilit inclusiv ca stocarea inregistrarilor se va face in conditii de securitate si confidentialitate pentru o perioada standard de 30 de zile, prelungita doar daca este strict necesar pentru finalizarea cercetarilor, dupa care stergerea se va realiza automat.
Decretul mentioneaza ca inregistrarile nu pot fi utilizate in procesul de evaluare profesionala a cadrelor didactice si nici pentru solutionarea contestatiilor privind performanta elevilor la ore. De asemenea, unitatile de invatamant trebuie sa asigure intotdeauna buna functionare a echipamentelor de supraveghere si sa puna inregistrarile la dispozitia organelor de urmarire penala la solicitare, consolidand astfel colaborarea cu autoritatile judiciare.
Deciziile referitoare la gestionarea sistemului de supraveghere se iau la nivelul consiliului de administratie al fiecarei scoli, iar directorul emite un act administrativ care stabileste persoana responsabila de exploatare, locurile permise pentru amplasarea camerelor, procedurile de achizitie, instalare si intretinere a echipamentelor, precum si mecanismele de gestionare a eventualelor incidente si de recuperare a datelor.
Ministrul Educatiei stabileste ca accesul la inregistrari se realizeaza la cerere scrisa, motivata si aprobata de director, iar vizualizarea acestora este permisa parintelui sau reprezentantului legal al elevului minor, elevului major, personalului unitatii, reprezentantilor inspectoratelor scolare judetene sau al Ministerului Educatiei si Cercetarii, ai directiei de asistenta sociala si protectia copilului, precum si psihologilor sau consilierilor scolari. Cererea trebuie sa includa perioada pentru care se solicita accesul.
Imaginile vizualizate trebuie sa pastreze claritatea originala, fara a pune in pericol drepturile tertilor. Pentru protejarea confidentialitatii persoanelor neimplicate, este permisa mascarea sau distorsionarea zonelor irelevante sau eliminarea din inregistrare a celor care nu au legatura cu obiectul cercetarii.
Controlul accesului fizic si logic reprezinta o componenta esentiala a procedurii. Spatiile in care se realizeaza monitorizarea si se stocheaza materialele video trebuie securizate impotriva accesului neautorizat. Monitoarele sunt pozitionate astfel incat doar persoanele autorizate sa poata vizualiza imagini.
Procedurile de acordare, modificare si revocare a drepturilor de acces, precum si metodele de autentificare (parole, frecventa schimbarii lor) sunt clare si aplicate consecvent. In plus, actiunile utilizatorilor sunt inregistrate si analizate periodic, iar tentativele nereusite de acces sunt monitorizate continuu pentru identificarea punctelor slabe.
Prin aceasta initiativa, Ministerul Educatiei urmareste imbunatatirea sigurantei in scolile din Romania si cresterea increderii in cadrul educational. Daniel David a precizat ca urmatoarea etapa va cuprinde evaluarea impactului masurilor si, daca va fi cazul, ajustarea procedurilor in functie de feedback-ul primit de la scoli si autoritati.