Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Masura Oficiala pentru Romania Ceruta Comisiei Europene

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Masura Oficiala Romania Ceruta Comisiei Europene

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o foarte importanta masura oficiala pe care a cerut-o de la Comisia Europeana pentru Romania, si vorbim despre o decizie care este ceruta de unii romani de ceva vreme, ea avand legatura cu vaccinurile, cerandu-se reducerea cantitatilor livrate.

Ministrul Sanatatii a cerut reducerea livrarilor atat pentru 2022, cat si pentru 2023, iar in toamna acestui an sunt asteptate noi vaccinuri adaptate la variantele BA.4 si BA.5 ale variantei Omicron a Coronavirus, ele putand fi livrate in luna octombrie.

“Noi avem peste 8 milioane de doze de vaccin care sunt pe stoc, sunt depozitate. Ele nu mai folosesc, eu repet lucrul acesta de mult timp, unii m-au acuzat de tot felul de lucruri, dar eu spun adevarul, si asa am invatat ca trebuie sa facem daca ne respectam concetatenii si avem o responsabilitate fata de ceea ce facem ca si administratori.

Sunt doze care, practic, nu au putut fi folosite pentru ca nu a existat interes, si care deasemenea nu au putut fi vandute, si nici macar donate. Ele vor expira la un moment dat, iar asta inseamna alte consturi, pentru ca si sa neutralizezi in conditii…. Discutam de sute de milioane de euro pentru dozele cumparate, sute de milioane de euro, asta este realitatea.

Am facut un demers in ultima perioada sa putem, sa incercam, prin renegocierea pe care o face Comisia Europeana cu producatorii, sa obtinem doua lucruri care eu cred ca sunt foarte importante: sa obtinem reducerea substantiala a livrarilor pentru 2022 si 2023, substantiala, pe de o parte.

Pe de alta parte, daca va veni noul vaccin, in cantitate mult mai mica, sa fie un vaccin adaptat variantelor circulante, si am facut optiunea pentru BA.4 si BA.5, pentru ca exista si optiunea pentru BA.1, care se pare ca are un anumit efect asupra variantelor celelalte, dar mult mai putin… . Promisiunea pe care o avem, sau promisiunea, este ca vor fi disponibile vaccinurile, inclusiv pentru BA.4 si BA.5 spre sfarsitul lunii octombrie.

Atunci nu cred ca va exista o inversare, sau o modificare semnificativa incat sa apara o noua tulpina emergenta care sa le inlocuiasca. Nu cred ca lumea se va vaccina ca la inceput, stiti bine ca la inceput a fost o mare concurenta, o incercare disperata, oamenii s-au deplasat distante mari, dar in mod evident cei care au facut 3 doze vor avea interesul de a o face pe a patra.”