Comisia Europeana Vrea sa Creeze Legaturi mai Bune pe Caile Ferate cu Ucraina si Moldova

Comisia Europeana Vrea sa Creeze Legaturi mai Bune pe Caile Ferate cu Ucraina si Moldova

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial intentia de a face un studiu de fezabilitate pentru a vedea care sunt masurile cele mai bune care pot fi luate pentru o interconectare mai buna cu retelele de cai ferate din Ucraina si Republica Moldova in cursul anilor urmatori.

“Astăzi, Comisia, împreună cu Banca Europeană de Investiții (BEI) lansează un studiu de prefezabilitate pentru a evalua modul de conectare mai bună a rețelelor feroviare ucrainene și moldovenești cu Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Ecartamentul feroviar utilizat în cea mai mare parte a UE este diferit de cel din Europa de Est, ceea ce face dificilă expedierea mărfurilor în ambele direcții. Acest lucru ar putea fi rezolvat prin extinderea ecartamentului feroviar UE peste granițele din Polonia și România în Ucraina și Moldova.

Studiul de astăzi este un pas cheie în pregătirea pentru o mai bună conectivitate UE-Ucraina și Moldova după război. Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Studiul este una dintre măsurile pe termen mediu și lung stabilite în planul de acțiune Solidarity Lanes și este, de asemenea, strâns legat de propunerea Comisiei din iulie 2022 privind extinderea TEN-T la Ucraina. și Moldova.

În acest fel, pregătim scena pentru soluții pe termen mai lung, sprijinind Ucraina în comerțul ei de după război și reconstrucția țării, urmărind, în special, eliminarea decalajului de interoperabilitate la frontiere”. Serviciul de consultanță tehnică al BEI JASPERS este responsabil de finalizarea studiului până în mai 2023, în strânsă cooperare cu toate țările în cauză.”