Papa Leo a fost Ales de Cardinalii de la Vatican, Cine Este Noul Papa de la Roma

Papa Leo Ales Cardinalii Vatican Cine Este Noul Papa Roma

Papa Leo a fost ales in urma unui conclav tensionat, in postura cardinalului Robert Prevost, noul lider al Bisericii Catolice asumandu-si deja rolul. Acest moment istoric marcheaza prima data cand un prelat de origine americana urca pe tronul Sfantului Petru.

Papa Leo a fost intampinat cu urale si aplauze in Piata Sfantul Petru, unde mii de pelerini si turisti s-au adunat pentru a asista la aceasta schimbare majora in conducerea spirituala a celor aproximativ un miliard de credinciosi catolici din intreaga lume.

Robert Prevost, in varsta de 69 de ani, provine din Chicago si a devenit cunoscut ca un reformator dedicat integrarii valorilor sociale si pastorale in activitatea Bisericii. Inainte de numirea sa ca arhiepiscop in Peru, Prevost si-a petrecut mai multi ani ca misionar, oferind sprijin comunitatilor sarace si implicandu-se in proiecte educationale.

Papa Leo are o experienta vasta in America Latina si ea a fost salutata de observatori ca o dovada a capacitatii sale de a construi punti culturale si spirituale intre diferite regiuni si traditii. Decizia conclavului, surprinzator de rapida, a venit dupa doar patru runde de vot, semn ca majoritatea cardinalilor au fost de acord asupra urgentei unui lider capabil sa reuneasca diferite tabere din Biserica.

Alegerea papei Robert Prevost denota o schimbare de paradigma, de la accentul pus pe originea geografica si istorica spre competenta si viziunea unui lider global. Papa Leon al XIV-lea, asa cum a fost numit oficial, si-a exprimat recunostinta fata de cardinalii care l-au ales in cadrul conclavului ce a durat doua zile, subliniind ca mandatul sau va fi unul al reconcilierii si dialogului.

Papa Leo in momentul in care si-a facut aparitia pe balconul Vaticanului, a rostit primele sale cuvinte oficiale: „Pacea sa fie cu voi toti”. Acest salut simplu si profund a fost urmat de un mesaj adresat „fratilor si surorilor dragi”, in care Papa Leo a invocat Hristos cel inviat si a oferit binecuvantarea sa tuturor familiilor, indiferent de locul in care s-ar afla. Momentul a fost insotit de ovaatii si aplauze, in timp ce mii de oameni fluturau steaguri si scandau „Viva il Papa Leo!”.

Papa Leo, pentru a-si onora trecutul de misionar, a tinut sa vorbeasca si in spaniola, multumind comunitatii loiale din dieceza sa din Peru, unde credinciosii si-au impartasit credinta si au sprijinit proiectele sale sociale. Aceasta alegere lingvistica reflecta dorinta sa de a continua traditia construirii de punti intre culturi si limbi.

Papa Leo a adus un omagiu predecesorului sau, Papa Francisc, laudandu-i dedicatia fata de saraci si modul in care a promovat o Biserica apropiata de oameni. Un punct central al primelor sale declaratii a fost ideea de pace universala: „Omenirea are nevoie de Hristos ca o punte la care Dumnezeu si iubirea Sa sa ajunga.

Ajutati-ne si ajutati-va unii pe altii sa construim punti.” Acest apel la unitate si solidaritate resuna ca un indemn pentru liderii religiosi si pentru credinciosi de pretutindeni sa se implice activ in reconciliere si dialog interconfesional, Papa Leo incercand sa calce intr-o anumita masura pe urmele lui Papa Francisc de acum.

author avatar
Redactia iDevice.ro