Apple a lansat iTunes Music Store la doua zile dupa semnarea contractelor de licentiere

     In dimineata zilei de 28 septembrie aflam ca in Romania Apple ar putea lansa iTunes Music Store insa in acel moment actele erau deja semnate si magazinul era pregatit de lansare. In cursul noptii de miercuri spre joi compania americana lansa in mod oficial noul magazin de muzica in urma unor negocieri destul de “dure” cu reprezentantii caselor de discuri din Romania. Se pare ca Apple a negociat cateva luni de zile lansarea noului serviciu in Romania si eu unul sunt bucuros ca intr-un final s-a gasit intelegere si Romania a ajuns in sfarsit in randul tarilor civilizate.

      Acum probabil compania Apple are in plan si deschiderea unui magazin dar probabil doar cateva persoane cunosc planurile Apple si daca se negociaza deschiderea unui asemenea magazin atunci noi vom afla despre el abia peste cateva luni bune. In final, iata ce a avut de spus una dintre persoanele implicate in negocierea contractelor dintre Apple si UCMR-ADA.

Dupa negocieri indelungate care au durat cateva luni si au fost extraordinar de dificile sunt fericit sa va anunt ca Apple a lansat in Romania, si simultan in alte tari din regiune, serviciul de descarcare iTunes.
In afara de piese muzicale Apple va oferi si tonuri de apel si materiale audio-video, filmulete, etc
Serviciul a fost lansat in noaptea de miercuri, iar actele au fost semnat marti in Romania si miercuri in Luxemburg.
A fost una din cele mai grele negocieri din cariera mea juridica, probleme juridice si de sincronizare a doua sisteme de operare complet diferite au fost extrem de greu de depasit. Din fericire a existat foarte multa deschidere atat la UCMR-ADA cat si la Apple si am reusit sa gasim solutii chiar si atunci cand am crezut ca ne impotmolisem definitiv.
Sa speram ca si operatorii de streaming gen Spotify sau Deezer vor veni la noi cat de curand 🙂

Thanks to Chris.

4 COMENTARII

  1. Nimeni din Romania nu cred ca stie planurile Apple, iar daca o stiu cativa sunt legati la gura de NDA-uri draconice. Dar ce se poate spune cu certitudine este ca interesul lor fata de Romania este mare, au vrut foarte mult la ajunga pe piata noastra, asa ca probabil este doar o chestiune de timp (luni as zice) pana vor avea si un magazin oficial.
    Deja am intrat in lumea Apple si vom avea si noi tot ce au si restul tarilor 🙂