Cydia – repetabilitate, lipsa de viziune si problema furtului

Cydia Logo

  Cydia este fara discutie cea mai importanta aplicatie a comunitatii posesorilor de iDevice-uri care fac jailbreak propriilor dispozitive. Prin intermediul acestei aplicatii putem instala tweak-uri, plugin-uri si alte aplicatii din Cydia, ea reprezentand in momentul de fata singura metoda de a instala orice dintr-un repo de indata ce faceti jailbreak. In Cydia diversi dezvoltatori isi publica munca si in ultimele luni am observat ca acestia au ramas fara inspiratie. De ce spun asta? Ei bine pentru ca majoritatea tweak-urilor publicate zilnic fie aduc o functionalitate care deja poate fi implementata prin alte tweak-uri, fie imbunatatesc functionalitatea implementata prin alte tweak-uri, fie imbunatatesc foarte putin functionalitatea iOS-ului si lista lucrurilor neinteresante continua.

  Am fost extrem de placut surprins cand am vazut in Cydia: Zephyr, IntelliScreen X, Quasar, Dashboard X si alte cateva tweak-uri, insa in ultima vreme dezvoltatorii nu se obosesc sa dezvolte tweak-uri/aplicatii cu adevarat grozave. Exista foarte multe tweak-uri care iti schimba culoarea bannerelor, iti afiseaza tot felul de informatii inutile in Notifications Center sau iti permit sa setezi imagini animate in LockScreen, insa nu mai apare absolut nimic inovator. Uitandu-ma zilnic prin Cydia observ cu tristete ca dezvoltatorii mai scot cate ceva doar pentru a mai face un ban si din pacate nici macar dolarul cerut de ei pentru un tweak oarecum util nu este platit.

  Eu unul sunt de parere ca problema acestei lipse a inventivitatii are legatura cu faptul ca piaratarea a atins niste cote atat de mari incat dezvoltatorii nici nu se mai obosesc sa lucreze prea mult, stiind deja ca satisfactii nu exista. Va spuneam aici ca in cazul Springtomize 2 rata de piratare este enorma si adevarul este ca un dezvoltator nu are vreun motiv real pentru a lansa vreun tweak din moment ce 90% dintre cei care il instaleaza il fura. Daca mai luam in calcul si faptul ca vreo 200.000 de persoane nu plastesc 1/2$ pentru un tweak, atunci realizam ca dezvoltatorul pierde o mica avere si eu unul as intelege ratiunea unora de a se indrepta spre alte cariere.

  In momentul de fata vad Cydia intr-un mic impas generat de o lipsa a inventivitatii si problema poate fi rezolvata prin stimularea dezvoltatorilor, dar din pacate actualii posesori de iDevice-uri nu vor face acest lucru. Voi ce tweak-uri cu adevarat inovative ati dori in Cydia si cat ati fi dispusi sa platiti pentru ele?