iPhone cu capacitate de 64GB la anul?

23801 Ieri, gigantul producator de aproape orice fel de componenta hardware care are legatura cu domeniul IT si nu numai, Toshiba, a anuntat lansarea unui NAND chip cu o capacitate de 64GB, chip-ul  cu cea mai mare capacitate disponibila pe piata in momentul actual. De ce este aceasta stire interesanta pentru noi? In caz ca nu stiati Toshiba este compania care furnizeaza chip-urile de 16 respectiv 32 GB pentru asamblarea iPhone-ului 3GS si privind in urma, in fiecare an Apple a dublat spatiul de stocare disponibil pe iPhone si iPod Touch asa ca in vara lui 2010 ne putem astepta la inca o dublare, iPhone de 32/64 de GB si iPod Touch de 128 GB. Privind mai adanc in configuratia hardware a celor 2 terminale, iPhone-ul poate suporta un singur chip NAND, de aici si capacitatea maxima de 64GB iar iPod Touch-ul 2, ce duce la un spatiu de stocare de 128GB. Urmand acelasi curs normal deduc pastrarea pretului in cazul maririi capacitatii de stocare, lucru care s-a intamplat an dupa an cu fiecare upgrade.

Probabil ati auzit vestea ca Foxconn a fost contractata pentru a construi viitorul model de iPhone, relatia dintre Toshiba si Foxconn este una destul de buna, iar la cererea Apple, Toshiba va grabi procesul de creare a noilor chip-uri care si asa au fost anuntate ca disponibile pentru vanzare inca din primul semestru al anului 2010.

Desi iPhone/iPod Touch-ul au fost marketate ca device-uri multimedia, nu si ca gaming platforms, desi au ajuns sa fie, parca cei 32 de GB sunt de ajuns pentru un telefon mobil. Nu ma intelegeti gresit, cui nu i-ar place sa aiba capacitate dubla la acelasi pret? Mie da! Dar ce sa facem cu ea? Eu detin un 3GS de 16 GB si niciodata nu am reusit sa umplu cei 16 GB oricat de multe lucruri as fi copiat in telefon, unul de 32 ar fi chiar prea mult, iar unul de 64 ar fi un overkill pentru multi. Singura explicatie logica as putea-o gasi in crearea de aplicatii noi pentru navigatie, cele actuale au intre 1-2 GB, iar odata cu detalierea hartilor aceste cifre ar putea sa creasca; sau dotarea noului terminal cu un chip grafic imbunatatit, lucru care ar duce la crearea de jocuri noi, mult mai complexe, care ar ocupa mai mult spatiu, un exemplu ar fi Driver care are aproape 500 MB, enorm e mult avand in vedere ca e un joc facut pentru un telefon mobil.

Oricum s-ar desfasura evenimentele, ca intotdeauna, tot noi avem de castigat, insa pana la vara mai este mult si dupa cum am mai spus Apple este una dintre cele mai secreto-maniace companii din lume, nu vom afla nimic pana nu vor lansa ei produsele.