Piratarea aplicatiilor pentru iPhone scapa de sub control

Pirateria este un fenomen intalnit in aproape toate domeniile ce au legatura cu spatiul digital, incepand de la filme, muzica, jocuri si extinzandu-se catre aproape orice fel de software ce poate fi folosit pe un calculator/telefon mobil. Piratarea aplicatiilor pentru iPhone/iPod Touch nu este de noutate, incepand cu cateva luni de la deschiderea AppStore-ului din vara anului 2008 si pana in prezent sute de mii de aplicatii au fost piratate si raspandite de crack-eri prin intermediul world wide web-ului. Se spune ca in acest an si jumatate desi Apple a incasat peste 2 miliarde de dolari din AppStore, a pierdut aproape jumatate de miliard de dolari datorita piratarii. Totodata statisticile arata ca pentru fiecare aplicatie vanduta in AppStore alte 3 sunt piratate si raspandite pe internet. Stiti prea bine ca cel mai mare site de aplicatii crack-uite pentru iPhone/iPod Touch este appulo.us, ceea ce probabil nu stiti este ca baza lor de date contine cateva zeci de mii de aplicatii crack-uite si zilnic peste 3 milioane de oameni intra sa le downloadeze. Sunt niste cifre impresionante si extrem de ingrijoratoare pentru Apple si developerii care investesc mai mult decat castiga in aceste aplicatii.

Mare parte din vina pentru piratare a mers catre jailbreak-eri pentru ca fara acest proces piratarea nu ar fi posibila insa avand un device atat de bine vandut cum e iPhone-ul, era doar o problema de timp pana se gasea cineva care sa-l “crack-uiasca” si altii care sa crack-uiasca aplicatiile destinate acestuia.

Pana cum Apple a facut incercari firave de a opri jailbreaking-ul, cea mai recenta fiind introducerea unui bootrom nou in terminalele iPhone 3GS si iPod Touch 3G lucru care nu a rezolvat in nici o masura problema jailbreaking-ului. Problema cea mai mare ar fi daca developerii ar cere Apple sa preia initiativa celor de la Microsoft care au banat posesorii de Xbox 360 din anumite tari(detinatori de jocuri piratate sau nu) din comunitatea online Xbox Live, impiedicandu-i astfel sa joace pe internet orice fel de joc piratat sau cumparat.

Eu personal nu-i vad pe cei de la Apple facand prea multe pentru ca ei au cel mai mult de castigat din asta. Va castiga sau nu Apple razboiul cu jailbreak-erii, voi ce credeti?