Prima Pagina aplicatii Piratarea aplicatiilor pentru iPhone scapa de sub control

Piratarea aplicatiilor pentru iPhone scapa de sub control

Pirateria este un fenomen intalnit in aproape toate domeniile ce au legatura cu spatiul digital, incepand de la filme, muzica, jocuri si extinzandu-se catre aproape orice fel de software ce poate fi folosit pe un calculator/telefon mobil. Piratarea aplicatiilor pentru iPhone/iPod Touch nu este de noutate, incepand cu cateva luni de la deschiderea AppStore-ului din vara anului 2008 si pana in prezent sute de mii de aplicatii au fost piratate si raspandite de crack-eri prin intermediul world wide web-ului. Se spune ca in acest an si jumatate desi Apple a incasat peste 2 miliarde de dolari din AppStore, a pierdut aproape jumatate de miliard de dolari datorita piratarii. Totodata statisticile arata ca pentru fiecare aplicatie vanduta in AppStore alte 3 sunt piratate si raspandite pe internet. Stiti prea bine ca cel mai mare site de aplicatii crack-uite pentru iPhone/iPod Touch este appulo.us, ceea ce probabil nu stiti este ca baza lor de date contine cateva zeci de mii de aplicatii crack-uite si zilnic peste 3 milioane de oameni intra sa le downloadeze. Sunt niste cifre impresionante si extrem de ingrijoratoare pentru Apple si developerii care investesc mai mult decat castiga in aceste aplicatii.

Mare parte din vina pentru piratare a mers catre jailbreak-eri pentru ca fara acest proces piratarea nu ar fi posibila insa avand un device atat de bine vandut cum e iPhone-ul, era doar o problema de timp pana se gasea cineva care sa-l “crack-uiasca” si altii care sa crack-uiasca aplicatiile destinate acestuia.

Pana cum Apple a facut incercari firave de a opri jailbreaking-ul, cea mai recenta fiind introducerea unui bootrom nou in terminalele iPhone 3GS si iPod Touch 3G lucru care nu a rezolvat in nici o masura problema jailbreaking-ului. Problema cea mai mare ar fi daca developerii ar cere Apple sa preia initiativa celor de la Microsoft care au banat posesorii de Xbox 360 din anumite tari(detinatori de jocuri piratate sau nu) din comunitatea online Xbox Live, impiedicandu-i astfel sa joace pe internet orice fel de joc piratat sau cumparat.

Eu personal nu-i vad pe cei de la Apple facand prea multe pentru ca ei au cel mai mult de castigat din asta. Va castiga sau nu Apple razboiul cu jailbreak-erii, voi ce credeti?

 • PsY2005

  O sa fiu sincer aici , daca nu aveam posibilitate sa iau jocuri piratate sau unele aplicatiii nu imi luam iPHone. Am cumparat multe jocuri si aplicati, in schimb nu asi da niciodata 100 de dolari pe iGo sau 70 dolari pe Navigon asa ca le- am luat crakuite. Eu cred ca daca nu era posibilitatea de jailbrake nu ajungea Apple la asemenea sume cand e vb de vanzari in app store.

 • @PsY2005: Nu esti singurul care ar fi renuntat la a-si lua iPhone daca nu putea face jailbreak, sunt milioane de utilizatori care aveau asta in gand cand l-au luat.
  Apple stia ce poate iPhone-ul si ce-o sa faca comunitatea din el si sunt sigur ca intr-o anumita masura Apple a contribuit din umbra la formarea comunitatii iPhone si la perfectionarea programelor care le folosim azi pentru jailbreak si unlock pentru ca, sa fim seriosi castiga miliarde de dolari anual din asta si sunt constienti ca fara ele ar pierde tot.

 • CoSSmiN

  Hmz.. tin sa precizez ca eu mi-am luat iphone 3G 16 gb am dat 560 de euro pe el in italia.. exact la 1 saptamana dupa ce a aparut.. si sincer l-am luat nu ca stiam ce face si ca exista aplicati si porcari.. jailbreak..:) ma rog acum il am plin de toate prostiile eu l-am cumparat pt ca imi placea cum arata si nush mi-a plakut cum arata.. nu stiam de ceea ce este capabil..:)

 • @CoSSmiN: Cand mi-am luat primul iPhone nu stiam nici eu cu ce se mananca, insa cand mi-am luat 3GS-ul in vara stiam deja pentru ce il iau si daca nu se putea face jailbreak nu il luam.

 • Pingback: Metode de combatere a piratiei aplicatiilor | iPhone - tutoriale jailbreaking, unlock, customizare, jocuri.()

 • andreea

  in orice caz…i phonu le intrece pe toate…e super..sh o sa imi iau sh eu…