Apple ataca Adobe in razboiul flash pe iPhone OS

Ieri am prezentat un articol in care anuntam ca Adobe isi va opri developare programelor pentru iPhone/iPod Touch datorita deciziei Apple de a nu mai accepta in AppStore aplicatii facute in alte limbaje de programare si portate in cel suportat de iPhone OS.

Astazi Apple a raspuns prin intermediul purtatorului sau de cuvant, acuzand Adobe ca platforma flash este inchisa si tinuta sub strictul control al celor de la Adobe, spre deosebire de HTML5, CSS, JavaScript si H.264 care sunt open-source si sunt 100% compatibile cu standardele de operare ale iPhone OS.

Someone has it backwards–it is HTML5, CSS, JavaScript, and H.264 (all supported by the iPhone and iPad) that are open and standard, while Adobe’s Flash is closed and proprietary,” said spokeswoman Trudy Miller in a statement.

Desigur ca ambele companii incearca sa faca ce e mai bine pentru ele(mai putin pentru clientii lor), Adobe incercand sa le usureze munca developerilor de aplicatii/content flash in detrimentul utilizatorilor, in schimb de Apple are o filosofie total opusa, incercand sa faca viata utilizatorilor cat mai usoara in detrimentul muncii depuse de developeri in creearea aplicatiilor pentru iDevices.

Razboiul acesta dureaza de cativa ani si presim ca va mai dura inca ceva ani, problema cea mai mare pentru Adobe este ca multe site-uri importante din SUA au inceput sa foloseasca HTML5 in detrimentul flash pentru a fi compatibile cu iDevices asa ca ramane de vazut cine va avea mai mult de castigat din toata aceasta poveste, momentan Apple are avantajul.