Prima Pagina aplicatii Adio flash pe iPhone

Adio flash pe iPhone

Astazi Mike Chanbers, Principal Product Manager la Adobe, a anuntat in mod oficial ca Adobe renunta la orice fel de programe  pentru facut aplicatii destinate iPhone OS, motivul principal fiind masura luata de Apple pentru a bloca acceptarea in AppStore a anumitor aplicatii portate de pe alte platforme in iPhone OS.

Adobe a lansat recet Creative Suite 5, o suita de aplicatii pentru developerii care lucreaza in flash iar printre aplicatiile recent lansate se afla si Packager for iPhone, un program prin intermediul caruia developerii puteau porta aplicatiile in limbajul de programare folosit in iPhone OS pentru a putea trimite aplicatiile spre acceptare in AppStore. Avand in vedere ca Apple a decis blocarea oricaror aplicatii facute prin acest proces, Adobe a decis sa nu mai investeasca bani intr-o directie moarta astfel ca noi utilizatorii de rand avem cel mai mult de pierdut si daca pana acum poate mai sperati ca veti vedea flash pe iPhone OS ei bine cu aceasta decizie putem spune clar ca folosind iPhone vom vedea ca si pana acum doar 50% din internet(o estimare pur accidentala).

We believe that Apple tread hand with licensing terms for applications created with Flash CS5. Gli sviluppatori dovranno essere preparati alla rimozione di contenuti ed applicazioni esistenti (100+ sullo store ad oggi) create con Flash CS5 dall’iTunes Store. Developers should be prepared to remove existing content and applications (100 + stores now on) are created in Flash CS5 from the iTunes Store. Forniremo la possibilit√† di puntare ad iPhone ed iPad in Flash CS5, tuttavia non contiamo attualmente di impiegare ultiori risorse in tale feature. Provide the possibility to aim for iPhone and iPad Flash CS5, but we do not count currently employ ultiori resources in this feature.

Mike Chambers a tinut totodata sa precizeze ca Adobe isi va concentra eforturile pentru a imbunatati platforma flash astfel incat utilizatorii de terminale mobile dotate cu sistemele de operare Android/Maemo/Windows/Symbian sa aiba cea mai buna experienta in timpul navigarii pe internet.

Ce spuneti despre aceasta initiativa? Le va schimba pozitia celor de la Apple sau vom vedea in continuare eternul patratel albastru in locul continutului flash?

 • Didu

  Eu v-am mai zis. Cat timp traieste Steve Jobs nu exista nici cea mai mica posibilitate de a avea flash pe iphone.

 • @Didu: Din pacate ai dreptate… acum sa ne rugam sa moara Steve mai repede?
  In alta ordine de idei Cosmote va avea viteze de pana la 21.6mbps pe 3G+ : http://www.zaone.ro/2010/04/21/cosmote-incepe-testarea-retelei-3g-in-romania/

 • Didu

  Nu ma rog sa moara Jobs pentru ca sunt de acord ca flasul pe mobile face mai mult rau.
  Decat un device care se misca greu… mai bine lipsa.

 • cond0r

  Aceasta initiativa de a bloca portarea altor platforme in obiective-C pe mine cel putin ma afecteaza si ma enerveaza la culme … Deoarece Titanium de la Appcelerator care comprima aplicatii facute in tehnologii web cum ar fi javascript in obiective-C a fost blocata la randul ei, desi Apple s-a referit mai mult la flash.

  Sper ca dupa anuntul celor de la Adobe sa le permita celorlalti accesul in Appstore.
  Nu toata lumea stie Obiective-C sau C++

 • Apple si-a dat foc la valiza cu aceasta masura.

 • Pegasos II

  Folosesc de doi ani iPhone si iPod touch si nu am simtit deloc lipsa Flash….de fapt ce vrea sa faca flashu ca nu ii vad rostul pe un device mic

  Stiti ca o pagina fash ca sa poata fi redata e nevoie de download complet a aplicatiei care nu e mica deloc si pentru rulare este nevoie ca si la fisierele video de decodare..o intreaga uzinarela acolo in miezul lui Flash.

  In fine MacOSX e cel mai bun sistem de operare inclus pe telefoane …cu ani inaintea tuturor

 • REDman

  pai sincer acum…cine ar vrea sa foloseasca flash pe un telefon *web*…cred ca nimeni: este greoi, mananca foarte mult trafic, ingreuneaza per total dispozitivul. faptul ca lumea se leaga de inexistenta flash-ului pe iPhone este mai mult un moft dupa mine; pentru ca pe alte dispozitive exista flash lite si pe iphone *ipod touch* nu…toata lumea se leaga doar ca nu exista, dar nimeni, absolut nimeni nu ii simte absenta din browser, mai ales atata timp cand youtube merge foarte bine si foarte multe site-uri adopta html5. deci, concluzie, din punctul meu de vedere, pe nimeni nu afecteaza ca nu exista suport flash pe iphone *sau ipod touch sau ipad*, dar pe toata lumea deranjeaza ca nu este acolo *cu numele*…daca era toata lumea se plagea ca safari pe iphone face prea mult trafic sau ca ingreuneaza iphoneul…haideti sa fim realisti…chiar nimeni nu simte lipsa flash-ului pe iphone

 • radou

  Apple vrea sa dea o lovitura monopolului de piata impus de Adobe si bine face blocand accesul acestuia pe cel mai bine vandut device din toate timpurile. Viitorul suna bine cu html5, nu cu flash

 • Pingback: Apple ataca Adobe in razboiul flash pe iPhone OS | iPhone - tutoriale jailbreaking, unlock, customizare, jocuri.()

 • Bogdan

  Sunt fan iPhone, dar politica Apple este una foarte idioata. Eu cred ca ar fi trebuit sa ramana la alegerea userului daca vrea Flash sau nu…(un buton era ok). cat despre faptul ca flash este o tehnologie inchisa este normal…nu am vazut ca microsoft sa dea codul pentru IE sau Apple sa te lase macar sa scoti bateria din telefon…Nici eu nu simt cu ardoare sa am flash, dar ar trebui sa existe posibilitatea sa aleg….dar asta e regula monopolului.

 • @Bogdan: Nu e monopol, deja ne intindem prea tare cu acuzatii de monopol, e pur si simplu modul lor de a-si proteja software-ul si din pacate noi avem de ales, fie iPhone fie flash.