H.264 va inlocui flash

Faptul ca Steve Jobs si Apple sustin codecul H.264 pentru rularea video-urilor prin HTML5 pe iPad/iPhone/iPod Touch nu este de noutate insa, de curand si Microsoft s-a alaturat pozitiei adoptate de Apple iar asta ar putea afecta serios pozitia flash-ului si celor de la Adobe.

Apple sustine codecul H.264 in favoarea Ogg Theora si a flv-ului din flash deoarece H.264 este open source si mult mai usor de imbunatatit decat Ogg Theora care desi este tot open source incalca cateva brevete de inventie, dupa cum spune Jobs. Steve sustine ca Ogg Theora va fi in viitorul apropiat atacat de posesorii catorva brevete de inventie iar sustinerea acestui codec ar fi in zadar avand in vedere situatia acestuia, iar H.264 este cea mai buna solutie in momentul de fata, mai ales ca din ce in ce mai mult continut video apare encodat cu acest codec.

Codecul Ogg Theora este suportat de Firefox(in exclusivitate), de Chrome(acesta suporta si Ogg Theora dar si H.264) iar Microsoft a anuntat ca odata cu lansarea Internet Explorer 9 va implementa exclusiv codecul H.264 in browserul lor.

Problema cu H.264 este ca brevetul pentru respectivul codec este detinut de un consortiu de firme care la un moment dat in timp ar putea sa ceara bani pentru obtinerea unei licente de folosire, spre deosebire de Ogg Theora care este gratuit si ar putea ramane asa pentru totdeauna.

Vedeti din graficul de deasupra ca H.264 incepe sa fie din ce in ce mai folosit pentru encodarea filmelor ce apar pe internet asa ca eu personal prevad o cadere dramatica a folosirii flash-ului in urma acestui razboi, cadere care nu se va intampla dintr-odata ci progresiv pe parcursul a cativa ani, Steve va castiga si noi vom putea vedea in sfarsit orice continut de pe web.