Fennec: Versiunea mobila a Firefox

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BFiaUTMC9_k[/youtube]

Mozilla a lansat aseara primul Alpha build al versiunii pentru smarthpones a Mozilla denumita Fennec si sincer sa fiu am ramas foarte placut impresionat de tot ce a reusit Mozilla sa implementeze in acest browser. Fennec este momentan disponibil doar pe dispozitivele ce ruleaza minim Android 2.0 dar si terminalul Nokia N900, si nu se stie vreodata daca va fi disponibil pentru iDevices. Mozilla a pus in Fennec accentul pe performanta implementand in browser un sistem numit “Electrolysis” care permite aplicatiei sa functioneze in 2 instante separate : una care randeaza continutul web si alta care ruleaza interfata grafica.

This Alpha release includes Electrolysis, which allows the browser interface to run in a separate process from the one rendering Web content. By doing this, Fennec is able to react much faster to user input while pages are loading or CPU intensive JavaScript is running.

Daca e sa ne uitam totusi la video, se poate observa ca Fennec e departe de a fi gata, inca mai are probleme de performanta si nu e chiar atat de rapid pe cat ar trebui, Ca si functii Fennec probabil are suport pentru flash, permite sincronizarea tab-urilor cu Firefox, are un meniu plin de setari, un download manager si ceva foarte interesant : posibilitatea de a instala add-ons. Ma indoiesc ca e vorba despre aceleasi add-ons ca si la Firefox insa oricum e primul browser care aduce asa ceva pentru terminalele mobile.

Ma indoiesc de faptul ca Apple ar accepta Fennec in versiunea actuala in AppStore, insa sa nu ne grabim, poate poate vom vedea aplicatia si in AppStore.

1 COMENTARIU