Apple produce 2.8% din terminalele mobile, culege 39% din profit

Cei de la CNN au facut o comparatie intre numarul de terminale produse de Apple si profitul cules de pe urma vanzarii acestora, iar rezultatele sunt de-a dreptul socante deoarece Apple produce doar 2.8% din terminalele vandute la nivel global, insa culege 39% din profitul incasat la nivel global. Ieri Apple a inregistrat cea mai buna cotatie la bursa din intreaga sa istorie, actiunile sale avand cel mai mare pret inregistrat vreodata in istoria companiei si desigur ca Apple a fost ieri cea mai “bogata” companie din SUA. O mare parte din acest succes se datoreaza vanzarilor de terminale mobile, Apple reusind sa vanda in prima jumatate a acestui an 17 milioane de terminale mobile, spre deosebire de Nokia, Samsung si LG care au vandut 400 milioane. Avand in vedere ca aceste 3 companii au vandut de peste 20 de ori mai multe terminale decat Apple, v-ati fi asteptat ca profitul sa fie proportional cu vanzarile nu? Ei bine NU! Apple a incasat 39% din profitul global pentru vanzarile de terminale mobile  in timp ce Nokia, Samsung si LG au inregistrat la un loc doar 32% din profitul la nivel global pentru vanzarile de terminale mobile.

We are also impressed with Apple’s ability to monetize its innovative products through selling high-margin consumer products that drive strong earnings results and growth trends for Apple shareholders. A case in point is the mobile phone market, where most handset OEMs struggle to post a profit or even 10% operating margins (except RIM and recently HTC), while we estimate Apple boasts roughly 50% gross margin and 30%+ operating margin for its iPhone products.

In fact, Nokia, Samsung and LG combined sold roughly 400M mobile handsets worldwide in the first half of 2010 with a combined value share of 32% of handset industry profits, while Apple sold roughly 17M units over the same time period and captured an estimated 39% of industry profits, or greater than the top three global handset OEMs combined. Apple leads the industry in every metric except for unit share…

Apple stie intr-adevar sa profite de pe urma succesului terminalelor iPhone si isi impune propriile conditii cand semnaza contractele cu operatorii de telefonie mobila astfel ca Apple obtine un profit mai mult decat bun de pe urma terminalelor sale. Din pacate restul producatorilor nu isi permit sa faca la fel deoarece ar ramane fara piata de desfacere si prefera sa obtina un profit mai mic si sa vanda mai mult.

Parerea mea este ca in ritmul acesta Apple va ajunge sa impuna conditii din ce in ce mai stricte si probabil la un moment dat se va creea o ruptura undeva, chiar daca terminalele sale vor fi la “mare cautare”.

2 COMENTARII

  1. Pai si normal daca un iphone costa sa fie fabricat pe undeva pe la 200 $ si este vandut cu 650 de euro la liber faceti si voi socoteala cati bani intra in buzunarul apple . Eu mereu am zis ca echitabil era sa coste pe undeva in jurul la 350 – 400 euro un iphonr