Aplicatia VLC ar putea fi retrasa din AppStore

7

VLC Player, aplicatia pentru iDevices care ne permite sa vizionam filme in aproape orice format pe terminalele noastre, ar putea fi retrasa in curand in AppStore. Nu va imaginati ca Apple ar putea cere acest lucru pentru ca nu are nici un motiv sa o faca, insa developerii aplicatiei par sa aiba si din pacate motivul invocat de ei nu isi va avea vreodata rezolvare. Aplicatia VLC Player este o aplicatie gratuita open source produsa sub licenta GNU(General Public License, la fel ca Linux spre exemplu) deci poate fi instalata de oricine oricand fara a incalca drepturile cuiva. Aplicatiile din AppStore “traiesc” sub imperiul unor alte reguli, defapt a unui sistem de administrare a drepturilor digitale a.k.a. DRM(Digital Rights Management) impus de Apple care spune ca orice aplicatii din AppStore(gratuite sau platite) nu pot fi instalate pe mai mult de 5 terminale.

In any case, while the rules for distribution of open-source or “free” (as in speech) software are extremely relaxed, they do exist and have to be abode by. VLC and open-source software in general would not have reached their current quality and success if it had not been for their license. Therefore, blatant license violation cannot be tolerated at any rate. Concerned users are advised to look for application on more open mobile platforms for the time being.

Cei de la VideoLan(dezvoltatorii aplicatiei) nu concep ca aplicatia lor sa fie supusa regulilor DRM din AppStore asa ca este foarte posibil ca ei sa ceara retragerea aplicatiei. Sincer sa fiu problema mi se pare destul de ciudata avand in vedere ca ei stiau in ce se baga atunci cand au inceput dezvoltarea aplicatiei deci ceea ce invoca ei acum denota ori inconstienta ori lipsa de respect pentru utilizatori. Apple nu isi va schimba regulile privind DRM-ul si cei de la VideoLan pot fie sa accepte aceste reguli fie sa isi retraga aplicatia, insa daca aleg a 2-a cale atunci probabil vor starni multe disensiuni in randul celor care folosesc aplicatia.