Iata conditiile in care traiesc muncitorii care ne produc iDevice-urile

11

Sunt sigur ca multi dintre voi stiu despre valul de sinucideri ce a avut loc anul trecut si anul acesta la fabrica Foxconn din Shenzen China unde sunt produse cele mai multe iDevice-uri pentru Apple. Sinuciderile au avut drept principal motiv salariul mic si mai mult ca sigur modul de trai al muncitorilor din interiorul fabricii. Cei de la Wired Magazine au avut ocazia de a merge in interiorul campusului acestei fabrici si au avut ocazia de a vizita blocurile de dormitoare unde traiesc cei peste 420.000 de muncitori ai fabricii. Practic acea fabrica este lmdesfasurata pe o suprafata de 2.1 km² iar populatia lor o depaseste pe cea a unui oras mare din Romania, deci e normal sa existe probleme la un numar atat de mare de oameni. Pentru a rezolva problema sinuciderilor ce la Foxconn au crescut usor salariile si au intreprins alte masuri, insa veti vedea in imaginile de mai jos ca viata intr-o asemenea fabrica e departe de a fi placuta.

Asa arata unul dintre blocurile unde sunt cazati barbatii, femeile avand cladiri separate.

Intr-o incercare de a rezolva problema sinuciderilor cei de la Foxconn au instalat plase la etajul 1 al fiecarei cladiri de dormitoare pentru a impiedica oamenii sa se arunce de pe respectivele cladiri si se pare ca aceasta masura a avut succes deoarece de atunci nu s-a mai inregistrat nici o sinucidere.

Asa arata una dintre camerele unui bloc de dormitoare, in ea locuiesc 8 barbati si sincer sa fiu imaginea imi aduce aminte mai mult a inchisoare decat a spatiu de odihna pentru muncitori.

In imaginea de mai sus aveti reprezentata o camera de recreere cu putine scaune si un televizor destul de mic.

Daca lucrezi la o asemenea fabrica si doresti sa faci putina gimnastica atunci tot ce trebuie sa faci este sa iesi afara si intr-unul dintre micile parcuri amplasate intre caldiri vei gasi aceste dispozitive cu ajutorul carora iti vei putea “pune muschii in miscare”. Asemenea dispozitive exista si in parcurile din Romania, deci nu e ceva chiar atat de neobisnuit.

Dupa cum puteti vedea viata in fabrica Foxconn de la Shenzen nu e chiar atat de grozava si e de inteles de ce unii angajati ai companiei ar recurge la o masura atat de drastica precum e sinuciderea. Oricum am impresia ca aceste conditii sunt poate mult mai bune decat traiesc anumite persoane din China sau chiar orice alta tara de pe glob.