Prima Pagina Apple Iata conditiile in care traiesc muncitorii care ne produc iDevice-urile

Iata conditiile in care traiesc muncitorii care ne produc iDevice-urile

Sunt sigur ca multi dintre voi stiu despre valul de sinucideri ce a avut loc anul trecut si anul acesta la fabrica Foxconn din Shenzen China unde sunt produse cele mai multe iDevice-uri pentru Apple. Sinuciderile au avut drept principal motiv salariul mic si mai mult ca sigur modul de trai al muncitorilor din interiorul fabricii. Cei de la Wired Magazine au avut ocazia de a merge in interiorul campusului acestei fabrici si au avut ocazia de a vizita blocurile de dormitoare unde traiesc cei peste 420.000 de muncitori ai fabricii. Practic acea fabrica este lmdesfasurata pe o suprafata de 2.1 kmĀ² iar populatia lor o depaseste pe cea a unui oras mare din Romania, deci e normal sa existe probleme la un numar atat de mare de oameni. Pentru a rezolva problema sinuciderilor ce la Foxconn au crescut usor salariile si au intreprins alte masuri, insa veti vedea in imaginile de mai jos ca viata intr-o asemenea fabrica e departe de a fi placuta.

Asa arata unul dintre blocurile unde sunt cazati barbatii, femeile avand cladiri separate.

Intr-o incercare de a rezolva problema sinuciderilor cei de la Foxconn au instalat plase la etajul 1 al fiecarei cladiri de dormitoare pentru a impiedica oamenii sa se arunce de pe respectivele cladiri si se pare ca aceasta masura a avut succes deoarece de atunci nu s-a mai inregistrat nici o sinucidere.

Asa arata una dintre camerele unui bloc de dormitoare, in ea locuiesc 8 barbati si sincer sa fiu imaginea imi aduce aminte mai mult a inchisoare decat a spatiu de odihna pentru muncitori.

In imaginea de mai sus aveti reprezentata o camera de recreere cu putine scaune si un televizor destul de mic.

Daca lucrezi la o asemenea fabrica si doresti sa faci putina gimnastica atunci tot ce trebuie sa faci este sa iesi afara si intr-unul dintre micile parcuri amplasate intre caldiri vei gasi aceste dispozitive cu ajutorul carora iti vei putea “pune muschii in miscare”. Asemenea dispozitive exista si in parcurile din Romania, deci nu e ceva chiar atat de neobisnuit.

Dupa cum puteti vedea viata in fabrica Foxconn de la Shenzen nu e chiar atat de grozava si e de inteles de ce unii angajati ai companiei ar recurge la o masura atat de drastica precum e sinuciderea. Oricum am impresia ca aceste conditii sunt poate mult mai bune decat traiesc anumite persoane din China sau chiar orice alta tara de pe glob.

 • Toni

  Din afara arata bine , dar inuntru zici ca e puscarie !!

 • glm

  legea compensatiei care certifica inca odata faptul ca pt. ca unii sa aiba profituri mamut si a-si permite a high life, altii trebuie sa plateasca din greu pentru asta. de-aia sa nu mai comenteze unii pe aici cu asa usurinta cum sunt astia de la apple cei mai buni si cum fac ei produse de top, cand toate astea implica sacrificii umane la propriu, nemaivorbind de lipsa oricarui scrupul in a-si atinge scopul (profit cu orice pret)

 • Sa stii ca Apple nu are nici o legatura cu conditiile in care traiesc muncitorii aia. Foxconn raspunde pentru ei si toata vina ar trebui aruncata pe ei nu pe Apple mai ales ca acolo nu se produc doar terminale iPhone.

 • glm

  esti prea visator zaone, presiunea celor de la apple (sau alt mare concern) e imensa, normal ca nu-i intereseaza direct problema celor de la foxconn, ei vor produsul la timp si foarte ieftin, ei au creat acest sistem dur si fara sacrificiul ultimului “worker” nu ar putea obtine profiturile pe care le au. restul e ca in reclamele alea in care totul e roz, cu conditia sa cumperi produsul

 • chc

  Zaone am si eu o intrebare pentru tine.Daca esti asa impartial si nu suporti jignirile,de ce numai omenturile mele dispar si spre exemplu comenturile userilor pro apple cu jigniri asupra mea raman intacte,spre exemplu commentul de la threadul:angry birds in varianta halloween s-a vandut in peste un milion….

 • Blitzkrieg

  Apple isi are partea lui de vina ca si toate companiile care colaboreaza cu foxconn ……….

 • El_Cid

  @chc: pentru ca esti pe un blog despre apple – iar tu un simplu troll… Nu ai altceva mai bun de facut cu viata ta decat sa ti-o irosesti pe un blog despre o companie care nu iti place?

 • cond0r

  Stunt studenti in romania care stau in conditii mult mai jalnice prin caminele patriei.
  Oricum, plasele de siguranta de la etajul 1 arata gravitatea situatiei.

 • @chc: Nu ti-am sters nici un comentariu.

 • chc

  Zaone de dimineata comentul meu era,acum nu mai este,ma rog,si ca sa ii raspund si lui el cid am sa ii zic urmatoarele:tovarase tocmai ca eu imi traiesc viata,si in timpul liber mai arunc cate un ochi pe un site,zaone spre exemplu si cand colo ce vad,numai de alde tine care nu pierd nici un moment al vietii provaduind si adorand aceasta mareata companie,apple,oooh god kill us,but save apple.
  Toata viata mea am urat pupincuristii,bai dar stii cum?,intr-un mod barbar,acesti pupincuristi care si-ar vinde-o si pe bunicasa din groapa pentru un iphone(in cazul de fata).Si eu am iphone,ma doare fix undeva de microsoft,de android,dar asemenea ”giboni” rar mi-a fost dat sa intalnesc.
  Sfatul ala ar trebuii sa il pui tu in aplicare,de exemplu,Intrebare:tovarase,chiar nu ai nimic mai bun de facut decat sa iti irosesti viata pe un blog despre adorarea apple?

  p.s:Era o intrebare retorica,nu te obosii sa imi raspunzi:stiu raspunsul la intrebare,chiar nu ai nimic mai bun de facut..dincolo de monitorul asta viata e grea….

 • @chc: Astazi am sters doar un singur comentariu al unui utilizator care postase total aiurea, al tau nu era nicaieri, nici macar in spam.