Orange cere plata in avans pentru abonament la achizitionarea unui iPhone?

Astazi am aflat ca Orange ca Orange ar fi inceput sa ceara clientilor care achizitioneaza un iPhone nou sa plateasca pe 4 luni in avans abonamentul facut la achizitionarea terminalului(nu stiu daca situatia e la fel si in cazul prelungirii). Aceasta obligatie este aparent ceruta doar de angajatii din Orange Shop-urile fizice iar in magazinul online achizitiile pot fi facute ca si pana acum fara nici un fel de avans. Stiam ca Vodafone cerea plata in avans a unui abonament la achizitia unui terminal, insa aceasta cerere se facea doar pentru anumite persoane care nu prezentau garantia ca ar continua sa plateasca abonamentul dupa achizitionarea terminalului. Se pare ca exact aceeasi motivatie ar avea-o si cei de la Orange, dar numai in magazinele fizice.

De la Orange nu am primit vreun raspuns oficial desi am intrebat pe cineva in legatura cu aceast zvon, deci deocamdata totul ramane la stadiul de probabilitate. Totusi, voi stiti persoane carora li s-a cerut sa achite vreun avans atunci cand au achizitionat un iPhone 4 la abonament nou sau la prelungirea altuia vechi?

UPDATE : Se pare ca Orange a modificat taxele pentru abonamentele noi. Se pare ca plata in avans pentru 4 luni li se cere clientilor care au o vechime in retea mai mica de 30 de zile si reprezinta :

  • contavaloare a 4 luni de abonament
  • noua maniera de calcul a taxei se aplica abonamentelor de voce Pantera 20, 40, 80 si Pantera iPhone 29, 49
  • taxa va acoperi primele 4 luni de abonament din contractul clientului
  • taxa se aplica clientilor noi, cu exceptia celor veniti din alta retea prin portare.

27 COMENTARII

  1. Inseamna ca eu am avut noroc. N-am platit nimic in avans. Probabil ca daca esti client fara abonament la Orange atunci da…

  2. Am platit avans pe primele 2 luni abonamentul Pantera 29 pentru iPhone, la crearea unui abonament nou, nu mai am nici un alt abonament Orange si de aceea “cica”. Totusi ar fi trebuit sa scrie undeva lucrul acesta, sa fim anuntati in prealabil si sa nu ne trezim in situatii penibile de genul: “am bani de telefon, dar nu si de abonamentul vostru pe 2 luni”.

  3. E normal sa ceara garantie clientilor noi.
    Am avut abonament si la vodafone si cosmote,ambele au cerut abonamentul in avans pe cateva luni.
    Cosmote a cerut si depozit 100euro pentru acyivarea roaming-ului 🙂

  4. Eu am vrut sa-mi iau din magazin si mi-au spus ca trebuie sa platesc abonament pe 2 luni in avans (sunt client nou). Am facut comanda pe internet si cand a ajuns in magazin nu am platiti nimic in plus decat pretul telefonului (940 lei). In fata mea a cumparat cineva unul comandat in magazin si a trebuit sa plateasca cele doua luni. Ciudata strategie…

  5. Mie mi-au cerut pe 3 luni abonamentul in avans, adica 90 de euro, dar aveam un abonament neplatit de acum 10 ani deci suma e justificata. Am ridicat telefonul din orange shop. Altor 4 prieteni care si-au ridicat telefonul din orange shop nu le-a cerut nimic.

  6. Prima data in 2005 cand mi-am facut abonament la orange, am luat si un telefon nokia din vremurile alea. Si atunci au cerut plata in avans pt 2 luni. Chestiunea asta se practica la majoritatea operatorilor telecom.

  7. initial cereau pe 2 luni inainte dar acum au modificat la 4 luni…deh, tzeparii se orienteaza si ei, daca nu mai au credit doar cu buletinul isi iau iphone de la orange ;)…ideea e ca “renteaza” si cu 4Xpantera 29 + 219 e…cred ca maine poimaine o sa ceara pe 1 an inainte 😀

  8. Am facut comanda de iPhone 4 online si mi-au cerut depozit de 100 de euro dar fara a plati in avans niciun abonament. Tin sa precizez ca prin 2001 am avut o “teapa” la vechiul Cosmorom.

  9. N-am platit nimic la un abonament nou + iPhone, mai am un abonament, probabil sunt de incredere. Un prieten a platit 2 luni avans la abonament nou, si-a luat un HTC. Intr-adevar, se plateste in avans la abonament nou, indiferent ce telefon iei. E o masura de protectie si o vad intemeiata.

  10. da si unui prieten de al meu i sa cerut plata in avans cu 4 luni.fara nici un motiv. cand a comandat tel nu i sa spus nimic. iar cand a fost sa-l ridice ia cerut sa platesca 4 luni in avans, asta la un abonament nou

  11. Cum care e problema. Problema e că de aia îmi iau telefon subvenÈ›ionat ca să nu plătesc mai mulÈ›i bani deodată. Și de aia mi-l iau la un anumit abonament pentru că ăla e preÈ›ul de iPhone pe care mi-l permit È™i ăia sunt banii pe care sunt de acord să-i plătesc lunar. Sigur poate pentru unii 4×29 de euro (sau 2×29) e o nimica toată, dar pentru mine sunt 5 mil jumate (respectiv 2,8 milioane) în plus pe lângă 9 milioane.

    Una e să dai 9 milioane, una e să dai peste 14.

  12. E adevarat. Colegul meu de tura a cumparat un i4 cu abonament de 29eur si i-au cerut plata in avans a abonamentului pentru 4 luni. RUSINE ORANGE! De ce nu scrie asta niciunde? Pentru ca traim intr-o tzara bananiera, cu cele mai mari preturi.

  13. am facut ieri ab cu iphone29 , mi-au cerut plata in avans pt 4 luni dar le-am spus ca am vb cu un operator si ca nu au specificat . au renuntat sa ceara plata in avans desi in 2008 am renuntat la vodafone fara plata a 2 luni de ab (din cauza celor de la vodafone , ii anuntasem in prealabil dar au facut pe prostii) . la sfarsit suma a fost de 780 roni pt iphone 4 16 gb . au scazut 30 euro ca m-am portat de la o cartela cosmote la ab orange .consider ca e o suma foarte mica pt iphone 4 . in legatura cu cererea in avans pt 4 luni o consider justificata si m-am dus pregatit . in general cand te duci sa cumperi ceva ,ceri toate informatiile (tva inclus , ab in avans sau alte taxe) .

  14. Se cere avans sau depozit din cauza tzeparilor. E plina Romania de tzepari care se cred smecheri. Daca am fi cu bun simt si decenti nu ar cere nimeni astfel de garantii.

  15. Si pana acum plateai in avans abonamentul la achizitionarea unui iPhone. Eu am platit pe 2 luni de exemplu. Depinde cat pari de seriis si ce fel de acte ai. Am stat vreo3 ore si jumatate ca sa inchei un abonament la Orange si pt achizitionarea unui iPhone 3G si tot nu s-a rezolvat, a trebuit sa vin si urmatoarea zi. Totul pt ca am un act de proprietate pe apartament din ’90 si ei au zis ca e prea vechi. Mai mult au cerut o copir legalizata dupa actul pe care eu li-l aratam in original, pe motiv ca acela nu era destul de oficial. A ras notarul de mine cand i-am spus pentru ce-mi trebuie copia legalizata. Toate pentru ca, spun ei, multa lume a luat iPhone cu 79 de euro si n-a platit abonamentul decat in prima luna. Asa o fi…

  16. Am comandat online de la orange un ipone4 (219 EURO) cu abonament de 29 euro.In ziua in care am primit confirmarea comenzii m-i s-au cerut urmatoarele: achitarea tel. iphone4 16 gb 219 euro, achitarea abonamentului la inceput de luna 29 euro si acum sa va tineti bine…achitarea unui depozit de 860 ron.Bani pe care ar urma sa-i pot folosi la plata abonamentului sus amintit doar dupa primele 6 luni contractuale!
    Mentionez ca nu detin alte abonamente, in afara unei cartele prepayd orange.
    Am repetat comanda , pe numele unui prieten.Aceeasi poveste, numai ca i s-a cerut la plata depozitului alta suma si anume 500 ron.
    Mentionez ca acesta detinea un abonament vodafone care nu era mai vechi de un an.

  17. Eu am comandat dupa site un samsung galaxy s2 cu abonament de 35 euro pe luna si 130 euro telefonu si imi cer 1200 ron in avans.Daca il iau de la magazin tot atatia bani in avans? macar 300 ron daca era sa ceara dar 1200 ron …

  18. Exact asa am patit si eu .Am fost la orange in sibiu vroiam sa imi fac un abonament nou si mi-au zis ca daca mai am un abonament care are 6 luni il pot cumpara fara plata in avans.toate buna aveam bani exact sa imi iau.si surpriza dupa ce a inceput sa imi ceara actele s-au trezit ca trebuie sa platesc avans 3 luni.adica 750 de ron aproximativ.si desigur nu mi-am luat ca nu mi-au ajuna bani. Stie cineva la cossmote cere avans? si pe cate luni?

  19. Orange Romania SA cere plata in avans pentru .Este orice serviciu. La fel ca toati furnizorii de servicii de telecomunicatii. Practic, romanii finanteaza afacerile acestor societati, fara dobanda. Afacerea este impartita in trei: finantarea(de catre clienti); penalitatile de intarziere pentru rau platnici (te penalizeaza pentru sume platite in avans); acolo unde factureaza,isi permit sa factureze orice si pe orice factura; Ca in Romania, sub obladuirea tuturor autoritatilor si organismelor de control. Pentru ca li se permite! Nicaieri in Europa nu este asa.