SkyFire: Flash pe iPhone? Nu asa cum te-ai fi asteptat!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zp7RtJROjtE[/youtube]

Stim cu totii ca browserul SkyFire a fost lansat miercuri in AppStore si la doar 5 ore de la publicare compania a cerut celor de la Apple sa scoata aplicatia din AppStore deoarece capacitatea de procesare a serverelor SkyFire a fost depasita. Foarte multa lume astepta browserul SkyFire deoarece ne permite sa vizualizam clipuri video in format flash, si doar atat, pe terminalele noastre insa foarte multi au fost dezamagiti de faptul ca, compania a cerut 2.39€ pentru aplicatie, motivandu-si pretul impus pe faptul ca s-au cheltuit cateva zeci de milioane de dolari in dezvoltarea tehnologiei si infrastructurii pentru aplicatie deci banii trebuiau recuperati de undeva. Totusi marele regret al utilizatorilor de iDevices sta in faptul ca browserul nu reda si continutul flash al paginilor deoarece sunt sigur ca multi ar fi dorit sa poata vedea absolut tot ce se poate din pagina in loc de deja obisnuitele spatii goale.

In prima zi de functionare browserul SkyFire avea probleme in a incarca filmele in format flash deoarece serverele care faceau convertirea erau suprasolicitate si nu faceau fata numarului imens de cereri. Acum la 2 zile dupa lucrurile s-au mai calmat si browserul incepe sa devina ceva mai utilizabil chiar si pentru vizualizarea clipurilor video. Am facut azi dimineata un mic test si am incarcat 2 clipuri video diferite pe 3G si Wi-Fi si am ramas uimit de faptul ca pe 3G clipul video s-a incarcat mult mai repede desi calitatea era identica, cu a celei din clipul incarcat pe Wi-Fi. Am repetat testul pe 3G pe inca un site, clipul video s-a incarcat destul de repede(aproximativ 30 de secunde) si a rulat fara nici un fel de oprire pana l-am oprit, deci indiferent daca sunteti pe o conexiune 3G sau Wi-Fi browserul fa rula clipurile fluent si fara oprire. Problema cea mare este banda consumata, pentru 2 clipuri video incarcate am consumat aproximativ 15MB(pe 3G), ambele avand aproximativ 3 minute fiecare insa niciunul nu a rulat pana la sfarsit.

Merita SkyFire 2.39€? Eu as zice ca nu deoarece timpul de incarcare a unui clip video este destul de mare iar traficul consumat nu este deloc neglijabil asa ca pentru o folosire medie nu as putea recomanda aplicatia. Daca totusi aveti un abonament cu internet nelimitat si vizionati clipuri video des pe internet atunci pentru voi investitia merita si probabil nu veti regreta ca ai facut-o.

Deocamdata aplicatia nu este disponibila in AppStore insa de indata ce va fi reintrodusa va voi anunta.