Apple intra in razboi cu operatorii de telefonie mobila, preturile pentru iPhone ar putea creste

Luna trecuta am scris un articol in care va vorbeam despre o tehnologie pe care Apple ar putea-o implementa in viitoarele modele de iPhone, tehnologie care va permite comercializarea de terminale iPhone cu un SIM integrat. Acest SIM integrat ar avea informatii despre toti operatorii de telefonie asa ca, clientul ar trebui doar sa isi aleaga operatorul favorit dintr-o lista si va putea folosi terminalul cu el fara nici o problema. Aceasta tehnologie ar putea elimina definitiv nevoia de a avea mai multe cartele pentru diferiti operatori si poate mai multe telefoane “deodata” pentru a avea acces la retelele mai multor operatori de telefonie mobila.

Conform celor de la Financial Times, operatorii din Europa sunt impotriva acestei tehnologii si ameninta Apple ca nu vor mai vinde terminale iPhone la preturi subventionate daca, compania se va decide sa foloseasca acesta tehnologie. Desigur ca operatorii de telefonie mobila se tem ca de indata ce Apple va incepe sa comercializeze terminale decodate si clientii vor avea libertatea de a folosi orice operator, acestia nu vor mai putea sa ii oblige sa semneze contracte pe perioade lungi de timp. Odata ce ai optiunea de a folosi terminalul pe orice retea fara nici o restrictie parca e mai greu sa te “legi” pe 1/2 ani cu un operator doar pentru a echonomisi 2-300 de € din pret.

Printre operatorii care au declarat ca sunt impotriva acestei masuri se numara Vodafone din Marea Britanie si France Telecom(care din cate stiu eu detine Orange Romania), deci 2 dintre gigantii pietei telecom internationale. Eu unul as vrea sa vad un iPhone care ne da posibilitatea de a il folosi pe absolut orice retea dorim prim simpla selectare a operatorului din meniu.