iPhone 4 si razboiul preturilor in Romania

Din 17 decembrie iPhone 4 va fi disponibil la Orange, Vodafone si Cosmote – cei mai important operatori de telefonie mobila din Romania. Orange a lansat iPhone 4 in septembrie 2010 si pana in momentul de fata l-a comercializat doar la incheierea unui abonament nou sau la prelungirea unuia vechi. Preturile sunt relativ decente, adica multa lume a acuzat Orange ca practica preturi mari datorita exclusivitatii in ceea ce priveste comercializarea iPhone in Romania. Sincer sa fiu sunt de acord, Orange a avut placerea de a impune ce abonamente/preturi a vrut fara sa aiba parte de competitie din partea vreunui operator insa chiar si in conditiile aceastea iPhone 4 s-a vandut bine.

Vodafone si Cosmote vor incepe comercializarea din 17 decembrie(Vodafone chiar de la ora 0:00) si probabil clientii acestor 2 operatori se asteapta la preturi mai mici decat la Orange si la abonamente mult mai atractive. N-as vrea sa va intristez inca de pe acum dar va recomand sa nu “visati” la preturi mici si la abonamente ieftine cu minute/internet “fara numar” pentru ca veti fi foarte dezamagiti. Din ce am auzit eu Apple a “contribuit” la stabilirea preturilor pentru terminale si diferenta intre ofertele operatorilor va fi facuta de abonamente si optiunile aferente.

Preturile terminalelor vor fi foarte apropiate, zic eu, iar optiunile de minute/sms-uri/mms-uri/internet mobil vor fi cele care vor convinge sau nu un client sa aleaga o retea sau alta. Se zvoneste de mult ca operatorii au intelegeri neoficiale cu privire la preturi, nu stiu daca e asa sau nu, dar probabil veti privi uimiti cat de apropiate sunt preturile pentru terminale, insa cred ca la abonamente situatia va sta diferit.

Pana acum Cosmote a “tras” in jos preturile la abonamente si sper sa vedem surprize din partea lor in ceea ce priveste iPhone 4. Stiu ca la Cosmote se vand terminale decodate insa nu cred ca veti vedea iPhone 4 factory unlocked de la ei.

14 COMENTARII

  1. Speranta este in Vodafone,unde telefoanele parca sunt ceva mai ieftine. Iar referitor la Cosmote sigur vor avea tarife exagerate.
    Oricum eu sunt curios daca in toata treaba asta cu 17 dec se va face simtita si prezenta Orange,poate vor aduce si ei o noutate in ceea ce priveste iphone 4,poate 99E cum se zvonea.
    Parca vad ca visam cu ochii deschisi.

  2. Zaone iti spun eu sigur 100% ca telefoanele la cosmote vor fi factory unlocked si daca la cosmote nu vor avea preturi mici la abonamente cel putin sunt decodate si vor vinde si la liber. Aceasta politica cu telefoanele decodate sunt de mult la ei,nu vor vinde acum iphone 4 codate tocmai acum. 🙂

  3. Guys get real! Preturile sunt vorbite dinainte. Toata lumea le va vinde pe la “pretul Orange” Nici nu stiu si nici nu ma intereseaza cat e. Chestia asta o fac tiganii de la piata daramite Orange sau Vodafone. Nici Cosmote nu e prea departe, poate a fost intr-o clasa a lui (cand practica preturi de dumping ca sa-si faca o cota de piata) insa gata. Va fi cu 2 E mai ieftin la Cosmote iar Vodafone il va aduce mai scump decat Orange. Pun un pariu cu asta!!!

  4. Foarte ciudat este ca pana astazi, la Orange, iPhone 4 era daca nu ma insel 214 euro la abonament de 29 euro pe 2 ani. Acum este 319 euro. Marire de pret tocmai intr-un moment cand vor aparea si alte oferte din partea altor operatori. Probabil lucrurile sunt mai complexe.

  5. Vodafone are si acum la vanzare Iphone 4 neverlocked 4400ron 32G. Nu au nici nu se stiu inca oferte cu abonamant. Oricum daca se compara aceleasi modele de mobile, Orange are cele mai bune preturi la marea majoritate din oferte, deci Vodafone va fi peste acel pret.

  6. Chiar Daca ar vrea sa blocheze un terminal nu ar avea cum pt ca lucreaza pe 2 frecvente fata de orange si vodafone ce lucreaza pe o singura frecventa.iPhone4 va fi deblocat din fabrica

  7. Lucian, nu are legatuta pe ce frecvente o sa mearga 🙂
    Oricum nu va merge pe CDMA 🙂
    Iar Orange si Vodafone si ei cate doua frecvente…ca si Cosmote