Este Google Nexus S o tentativa de limitare a dezvoltarii smartphone-urilor?

Citind acest articol am inceput sa ma gandesc la cat am avea noi, ca utilizatori de iDevices, de pierdut de pe urma acestei lansari a terminalului Google/Samsung Nexus S. La inceputul acestui an Google lansa terminalul Nexus One, un terminal foarte puternic, cu hardware net superior oricarui smartphone de pe piata, un terminal care “i-a bagat in priza” in priza pe cei de la Apple care in final au lansat un iPhone 4 net superior din toate punctele de vedere. La lansarea sa, Nexus One era probabil cel mai bun terminal, era inceputul unei ere a procesoarelor de 1Ghz, a camerelor de 5 megapixeli, a memoriei RAM sufieciente pentru a face fata multitasking-ului, practic a dat startul pentru conceperea unor terminale precum Samsung Galaxy S, iPhone 4 sau HTC HD2.

Acum, la cateva luni mai tarziu, Google Nexus S pare a reprezenta “un pas pe loc” facut de Google, o tentativa de a opri dezvoltarea hardware si a orienta totul spre optimizare software. Nexus S nu are foarte multe lucruri noi fata de Nexus One si putine dintre acestea  sunt suficient de impotante pentru a motiva un posesor de Nexus One sa treaca la Nexus S. Aceasta lansare imi aminteste de lansarea iPhone 3GS, adica putine noutati in exterior si putine in interior, insa Apple a stiut sa faca bani si din acea lansare, insa Google nu cred ca va avea parte de acelasi succes.

Google Nexus S este un terminal destinat dezvoltatorilor, dar Google Nexus One reprezenta exact acelasi lucru la lansare si totusi a fost conceput pentru a fi cel mai bun de pe piata. De ce Google Nexus S nu a fost conceput in baza aceleiasi idei, de ce s-a plafonat Google cu acest terminal? Sa fie oare din cauza faptului ca vrea sa lase “inovarile” in seama producatorilor de smartphone-uri cu sistem de operare Android sau aceasta plafonare sa fie o tentativa de a stopa dezvoltarea hardware-ului pentru smartphone-uri?

Nexus One a fost ca “un ghimpe” in coastele celor de la Apple insa Nexus S nu cred ca ii va motiva la fel de mult pe cei de la Apple pentru a ne prezenta un produs cu adevarat inovator. Apple are nevoie de competitie acerba pentru a “revolutiona” iDevice-urile iar daca aceasta competitie nu este prezenta atunci am putea sari peste cateva generatii de terminale iPhone care vor fi precum “ciorba reincalzita”, adica nu vor conta, nu vor merita, dar probabil vor depasi recorduri de vanzari.

Desigur ca tot ce am scris mai sus reprezinta doar umila mea parere cu privire la modul in care Google a gandit aceasta lansare. Desigur ca lucrurile pot sta cu totul diferit iar noi vom vedea abia peste cateva luni in ce fel a afectat piata smartphone-urilor aceasta lansare a terminalului Google Nexus S.