Video: Aplicatiile pentru iOS si Android trimit datele noastre companiilor de advertising

Apple si Google impun reguli foarte stricte pentru developerii care fac aplicatii pentru iOS si Android interzicandu-le sa imparta datele utilizatorilor cu companii sau terte persoane fara acordul acestora. Wall Street Journal a facut o mica verificare pe 101 aplicatii pentru Android si iOS, urmarind sa vada daca aceste aplicatii respecta sau nu regulile de securitate. Dintre aplicatiile testaet, cele facute pentru iOS trimit cele mai multe date, iar asta e foarte ingrijorator avand in vedere ca respectivele date includ : id-ul telefonului, varsta persoanei, locatia, sexul, ce aplicatii foloseste, ce jocuri joaca/etc.

Cei de la Apple sustin ca toate aplicatiile care trimit astfel de date cer permisiunea prealabila a utilizatorilor insa in realitate nu se intampla asa si pentru o companie care impune reguli atat de stricte pentru acceptarea aplicatiilor in AppStore  e destul de jenant.

Apple says iPhone apps “cannot transmit data about a user without obtaining the user’s prior permission and providing the user with access to information about how and where the data will be used.” Many apps tested by the Journal appeared to violate that rule, by sending a user’s location to ad networks, without informing users.

La Google situatia e mai simpla, adica e “every man for himself”, deoarece Google e o companie care strange tot felul de date despre utilizatorii care ii folosesc serviciile deci era normal sa nu puna mare pret pe oprirea acestui gen de practici.

“Our focus is making sure that users have control over what apps they install, and notice of what information the app accesses,” a Google spokesman says.

So, cand mai folositi o aplicatie pentru Andoroid sau iOS ganditi-va ca informatiile voastre vor ajunge pe serverele catorva companii.