iPhone 4 greu de gasit in Romania. Este cererea de 4 ori mai mare decat oferta?

iPhone 4 este unul dintre cele mai “vanate” dispozitive la nivel mondial, Apple inregistrand in acest an un record de vanzari in ceea ce priveste terminalele iPhone 4. In vara acestui an Apple avea mari probleme in a suplini cererea de pe piata insa incepand cu luna octombrie a acestui an compania a marit productia reusind sa acopere aproape in totalitate cererea. Pe piata din Romania iPhone 4 se vinde foarte bine iar conform ziarului financiarul cererea de pe piata romaneasca ar fi de 3 – 4 ori mai mare decat oferta. Informatia se bazeaza pe declaratia unui director de vanzari de la Vodafone Romania care spune …

Faptul ca de-abia acum iPhone-ul e disponibil la toti operatorii a creat asteptarea asta foarte mare a clientilor. De ce nu a aparut mai devreme? E o problema de stocuri la nivel mondial, in sensul in care cererea este mai mare decat oferta. Lucrul care cred ca il face atat de dorit este faptul ca in jurul telefonului s-a reusit sa se construiasca statutul acesta de «device aspirational», sa-i spunem. Faptul ca piata nu e inundata de el va crea si in anii urmatori aceeasi dorinta. Foarte interesant este ca in toate tarile nu conteaza nici macar nivelul salariului mediu, cererea are un nivel foarte ridicat: de trei-patru ori mai mare decat oferta.

Vodafone abia a lansat terminalul iPhone 4 acum 3 zile, a avut cele mai mari preturi de pe piata, a avut putine terminale in magazine(in jur de 10 – 20 per magazin in provincie), a redus astazi pretul pentru a creste vanzarile,  dar ei declara ca nu pot face fata cererii. Acel articol pare a fi platit de Vodafone deoarece se vorbeste in proportie de 90% despre Vodafone si oferta sa, deci nu as putea spune ca este 100% corect. Daca Vodafone a vandut abia 4 – 500 de terminale inseamna ca mai are in asteptare aproape 2000 de persoane ceea ce e foarte foarte greu de crezut!

O opinie corecta cu privire la cererea de pe piata ar putea oferi Orange care comercializeaza produsul de cateva luni bune si are o statistica destul de clara cu privire la vanzari si numarul de clienti care inca asteapta un iPhone 4.