Noul Mac AppStore si preturile pentru aplicatii

Noul Mac AppStore va fi lansat de Apple peste doar 2 zile insa foarte multe aplicatii au fost deja aprobate si asteapta cuminti primii clienti. Developerii de aplicatii pentru Mac AppStore au fost pusi in situatia de a isi reface in parte aplicatiile pentru ca portarea in noul AppStore implica reconfigurarea aplicatiilor astfel incat acestea sa functioneze cu perifericele unui Mac dar si refacerea graficii. Un developer a lucrat in medie cam 4 saptamani pentru a-si pregati aplicatia pentru Mac AppStore insa aceasta estimare ia in calcul faptul ca developerul nu a luat munca de la zero ci a modificat doar anumite elemente ale aplicatiei, cele necesare pentru portare.

Avand in vedere volumul de munca va ganditi ca aceste aplicatii vor fi mai scumpe decat cele pentru iOS nu? Ei bine nu. Developerii de aplicatii se gandesc sa pastreze preturile din iOS AppStore sau sa il mareasca usor, indeajuns de mult incat sa nu isi sperie clientii cu Mac-uri. In tabelul de mai sus avem 4 aplicatii, preturile din iOS si Mac AppStore, insa avem totodata si o estimare a vanzarilor, estimare facuta de developeri. Observati ca 2 dintre companii estimeaza ca vor vinde 10% din numarul aplicatiilor vandute in iOS AppStore in timp ce altii au asteptari ceva mai mari.

Why does a 1:1 adoption of the price on the Mac seem so natural for iOS devs?

For once, Apple made the code re-use for a native Mac app very straightforward. Every dev I talked to mentioned porting times of less than four weeks. Which were mostly spent on all types of adjustments, like keyboard and HD support. Also, graphical assets for mobile games are typically originated at a much higher resolution anyway, as everybody in the iOS world needs to prepare for a foreseeable future of HD displays. The point is, if you already have the assets and re-creating a native Mac app is relatively low-cost, there is no immediate pressure to go with another pricing model on this platform, if the reward could be an early (chart) success.

Sunt 100% sigur ca acest Mac AppStore va avea parte de un succes enorm, ca de altfel aproape toate “marile” produse ale companiei. Totul va incepe moderat cu cateva mii de aplicatii insa intr-un an se va ajunge la cateva zeci de mii, insa cea mai mare problema va fi utilitatea lor.

So, cati dintre voi asteapta noul Mac AppStore?