Prima Pagina Apple iPhone 5 cu procesor Apple A8 dual-core? Apple incepe sa comande componentele...

iPhone 5 cu procesor Apple A8 dual-core? Apple incepe sa comande componentele pentru iPhone 5!

In momentul de fata tableta iPad, iPhone 4 si iPod Touch 4G ruleaza pe un chip A4 care reprezinta o combinatie intre procesorul ARM Cortex-A8 plus un chip GPU. Apple a preluat procesorul ARM Cortex-A8, l-a rebranduit si l-a implementat in iDevice-urile sale dandu-i numele Apple A4. Se presupune ca pentru terminalul iPhone 5 Apple ar putea folosi un chipset bazat pe un chip baseband fabricat de Quallcom si un procesor produs pe baza unor subtraturi fabricate de Kinsus IC. Pe de alta parte Apple ar putea combina doua procesoare A4, rezultatul final fiind un procesor A8 dual-core cu putere de procesare dubla fata de versiunea actuala.

Tableta iPad beneficiaza de intreg potentialul chipset-ului Apple A4, insa iPhone 4 si iPod Touch 4G nu, deoarece Apple nu a specificat frecventa procesorului pentru aceste dispozitive si se presupune ca ea ar fi undeva pe la aproximativ 800Mhz.

Multe dintre viitoarele smartphone-uri vor avea procesoare dual-core iar Apple trebuie sa implementeze aceasta tehnologiile in iDevice-uri pentru a le mentine la un nivel competitiv. Este adevarat ca optimizarile software conteaza foarte mult, insa lucrurile trebuie privite si din perspectiva cumparatorilor care ar inclina sa isi achizitioneze un smartphone dual-core in detrimentul unuia single-core. Totuti sa nu uitam ca Apple are unul dintre cele mai bune departamente de PR din lume care ar reusi sa convinga clientii sa cumpere aproape orice produs.

 • Share it please!

 • VM

  nu e numai pr. daca un single-core se misca mai bine decit un dual-core neoptimizat, fii sigur ca raman la single

 • Legat de procesor, nu cred ca Apple se va complica (nici macar nu stiu daca e posibil, sau daca va imbunatati cu ceva/consum mare de energie) sa combine 2 procesoare A8, cand exista deja Cortex A9, care este dual-core si este optimizat pentru redus cat mai mic de energie.

 • Gabi

  @zaone: Prin combinarea a 2 procesoare A4 ar deveni dual-processor si nu dual core.

 • Si daca ar combina doar core-urile?

 • Gabi

  Ar insemna cheltuieli suplimentare pentru reproiectarea procesorului, cand dupa cum a spus si Costin in postul 3, deja exista procesor dual core

 • De ce sa nu faca ei un procesor Apple daca tot au laboratoare la dispozitie? Suna mai bine un iDevice cu procesor Apple decat cu procesor Cortex.

 • DjCultus

  Z tu ai zis “rezultatul final fiind un procesor A8 dual-core cu putere de procesare dubla fata de versiunea actuala” adica sa aiba procesor de 2GHz 😐 ! De cat va fi pana la urma procesorul ?;))

 • Un procesor Apple A8 cu 2 nuclee de 1 Ghz. Nu va avea 2 Ghz ci un procesor dual-core(2 nuclee) cu 1 Ghz/nucleu. Puterea de procesare dubla nu se traduce neaparat in dublarea vitezei ci in dublarea numarului de nuclee al procesorului.

 • Gabi

  pe langa laboratoare, trebuie sa gaseasca un producator care sa aiba capacitatea de a produce aceste procesoare si in plus sa le produca in numar suficient, mai ales ca nu mai sunt decat 7 luni pana la lansarea noului iphone, eu cred ca vor merge pe un procesor existent cum ar fi dual core Arm cortex A9 1GHz.

 • Well, au facut-o pentru iPad si o pot face iar acum. Oricum iPad 2 va fi disponibila prin martie – aprilie deci au timp.

 • Oricum A4 e un A8 rebranduit, nu vad de ce nu ar putea pune direct A9 dual-core, pe care sa spuna ca l-au optimizat putin. Simplu, rapid.

 • Tigris Regalis

  Apple nu a preluat design-ul Cortex A8 și pur și simplu l-a redenumit A4, ci pornind de la A8 a introdus modificările de performanță dezvoltate de Intrinsity (cumpărată de Apple în acest scop) și denumite “Hummingbird” și a lansat A4. Așadar, A4 nu e un Cortex A8 redenumit, ci este o versiune custom de Hummingbird, care la rândul ei este un Cortex A8 îmbunătățit.

  Deoarece a investit deja în design-uri proprii de procesoare ARM și a mai și cumpărat în acest scop 2 companii de design de procesoare low voltage (PA Semi și Intrinsity), este mai mult ca sigur că Apple va dezvolta propriile procesoare pentru viitoarele iDevice-uri și nu va prelua pur și simplu design-uri existente deja.

  Fabricantul procesoarelor Apple a fost până acum Samsung și acesta are în continuare destule capacități de producție pentru realizarea următoarei generații de procesoare Apple. Dacă nu ajunge, Asia e plină de fabrici care abia așteaptă să lucreze pentru Apple.

 • coLin

  ar fi si asta cu “single core – dual core” o politica interesanta ….
  nu stiu cum sunt americanii, dar romanii cand vad ca ai un tel destept intreaba:
  – de cat ii camera?
  – de 5mpix;
  – aaa, numa de 5….
  – lol