Vanzarile de aplicatii pentru terminale mobile ar putea genera incasari de peste 15 miliarde$ in 2011

Anul 2010 a generat incasari de peste 5 miliarde de dolari pentru companiile care detin magazine virtuale de aplicatii, adica pentru Apple, Google, RIM, Nokia etc. Compania de analisa si cercerare Gartner prezice, ca in anul 2011 aceste incasari se vor tripla ajungand la 15 miliarde de dolari si vor continua sa creasca triplandu-se pana in anul 2014 cand ar ajunge undeva in jurul cifrei de 58 miliarde de dolari. Cei de la Gartner impart aceste incasari pe venituri generate de publicitatea din aplicatii si veniturile generate de sisteme de in-app purchasing. In momentul de fata publicitatea din aplicatii genereaza prea multe incasari pentru companii, insa se estimeaza ca in anii urmatori reclamele din aplicatii vor genera miliarde de dolari pentru publisheri.

How big a business are mobile apps? In a new report, market research firm Gartner forecasts that global mobile app store revenues will triple from $5.2 billion last year to $15 billion in 2011, and keep growing to an astounding $58 billion by 2014. As with any forecast of a hypergrowth market, you can be sure this one will change in six months, and the further out you go the more guesswork involved.

Anul trecut s-au inregistrat 8.2 miliarde de descarcari din magazinele de aplicatii, 90% dintre aceste afiind generate de AppStore, cel putin asa estimeaza cei de la Gartner. Pentru anul viitor compania estimeaza ca se vor inregistra 17.7 miliarde de descarcari, 81% dintre acestea fiind pentru aplicatii gratuite. Anul abia a inceput si companiile de analiza incep sa faca “preziceri” care in final se vor doveti a fi departe de adevar, asa cum s-a intamlplat de fiecare data. Parerea mea este ca veniturile nu se vor tripla, poate se vor dubla dar cam atat.