Apple doreste sa imbunatateasca formatul pieselor audio distribuite prin iTunes

In momentul de fata melodiile disponibile in iTunes Music Store sunt distribuite in format audio de 16 biti insa Apple este in discutii avansate cu casele de discuri pentru a obtine de la acestea piese audio de calitate mult mai buna.  Apple intentioneaza sa ofere prin iTunes Music Store fisiere audio de 24 biti high fidelity, a caror calitate este net superioara celei pe care o au fisierele audio distribuite in momentul de fata. In general casele de discuri inregistreaza melodiile in format high fidelity de 24 de biti, insa pana la introducerea lor in iTunes, melodiile pierd din calitate, totul in ideea de a fi cat mai mici pentru a putea fi descarcate cat mai usor pe terminale mobile.

Apple and other digital music retailers are in discussions with record labels to improve the quality of the song files they sell, executives involved in the talks say. As a result, online music stores could eventually offer songs that sound truer to their original recordings, perhaps at a premium price. Professional music producers generally capture studio recordings in a 24-bit, high-fidelity audio format. Before the originals, or “masters” in industry parlance, are pressed onto CDs or distributed to digital sellers like Apple’s iTunes, they’re downgraded to 16-bit files.

Apple nu este singura companie distribuitoare de fisiere audio care negociaza acum cu casele de discuri si e foarte probabil ca in viitorul apropiat sa ofere clientilor fisiere audio de calitate net superioara, insa unii se intreaba daca nu cumva acestea vor fi mai scumpe. Nu e greu de imaginat ca magazinele online de muzica sa vanda piese in format “HD” la preturi mai mari pentru ca au o calitate mult mai buna.

Problema cu acest nou format de 24 de biti sta in faptul ca iPhone/iPad si iPod Touch-urile nu sunt capabile sa il citeasca deci Apple ar trebui sa regandeasca putin iDevice-urile. Avand in vedere acest “obstacol” e foarte probabil ca iPad 2 sa aiba capacitatea de a citi acest tip de fisiere si iPhone 5/iPod Touch 5G sa mearga pe aceeasi “linie”.

To make the jump to higher-quality music attractive for Apple, the Cupertino, California, company would have to retool future versions of iPods and iPhones so they can play higher-quality files.