Chipul A5 – procesor cu frecventa dinamica, pret de achizitie mai mare decat Nvidia Tegra 2

Stiti cu totii ca “sub capota” iPad 2 se ascunde un chip A5 cu procesor dual-core cu frecventa de 1GHz si 512 MB LPDDR2 RAM cu frecventa de 1066MHz. Acest nou chip implementat de Apple in iPad 2 este cu 10$ mai scump decat chipul Nvidia Tegra 2 folosit in terminalele Android. Practic A5 costa 25$, are memorii mult mai rapide decat Nvidia Tegra 2 dar si un chip grafic mult mai potent. Credeti ca Apple a facut o afacere proasta platind aproape dublu pe chip-ul A5? Daca da, atunci gresiti deoarece Apple a incheiat parteneriate cu anumiti furnizori si datorita numarului extrem de mare de componente pe care le va achizitiona, a reusit sa reduca pretul final al chipului A5 pana la doar 15%. Lasand la o parte costurile, ati vazut probabil ca in majoritatea testelor la frecventa procesorului era afisata valoarea 800MHz si asta se datoreaza faptului ca Apple a implementat un sistem dinamic de tactare a procesorului care modifica frecventa in functie de load si creste autonomia bateriei.

“To help with their margins,” UBM engineer and technical marketing manager Allan Yogasingam told AppleInsider, “this basically guarantees the A5 will be in most next generation Apple products like the iPhone 5 and the iPod Touch. It will help bring the costs down to the $15 range of their competition – especially if they have a plan in place to ramp up production through another fab like TSMC.”

Da, Apple are un procesor care costa la fel precum Nvidia Tegra 2 insa care are performante net superioare, cel putin din punct de vedere grafic un iPad 2 depaseste Motorola Xoom in testele sintetice. Partea buna este ca acest chip A5 va fi disponibil in iPhone 5 la vara si in iPod Touch/Apple TV in toamna, practic toate iDevice-urile trecand pe procesoare dual-core anul acesta. Am vazut cat de repede se incarca Cydia pe un procesor dual-core si eu unul sunt extrem extrem de interesat sa pun mana pe o tableta iPad 2 si astept noile jocuri special concepute pentru aceasta tableta.