Costul de fabricatie al iPad 2? Peste 300$ pentru versiunea 3G.

Dupa lansarea fiecarui produs Apple diferite firme care se ocupa cu service-ul acestui gen de produse incep sa le dezasambleze pentru a afla ce anume se ascunde in interiorul lor. iSuppli, iFixit si alte mari firme au dezasamblat iPad 2 si avem o prima estimare a pretului de fabricatie pentru o tableta iPad 2 3G de 32 GB. Costul de productie pentru versiunea GSM este de 326$ iar cel pentru versiunea CDMA este de 323$. Pretul de achizitie a acestui model al tabletei? 729$ in Apple Store, deci Apple castiga 400$ la fiecare unitate vanduta, deci profit mai mare de 100%.

In this case the estimates are for the 32-gigabyte, 3G version of the iPad which sells for $729, and there are two estimates, one for the AT&T version — $326.60, and one for the Verizon Wireless version — $323.35. Some of the wireless chips used in the AT&T version are a little more expensive or require an extra part.

Pentru versiunile Wi-Fi costurile de productie scad dar odata cu ele scad si preturile de vanzare insa Apple castiga probabil la fel de multi bani din vanzarea tabletelor. Dintre componentlee interne ale tablete, cel mai scump este display-ul care costa 127$ adica aproape jumatate din intregul cost de productie. Desigur ca acestea sunt doar estimari si Apple ar putea plati mai putin pentru producerea tabletelor insa un lucru este cat se poate de clar, Apple castiga enorm de multi bani la fiecare vanzare.

11 COMENTARII

  1. @Zaone, ai uitat de R&D, distributie etc., nu mai ajunge profitul marginal la $400… Oricum, profit mare este, asta e clar!

  2. @zaone: Cam stângace analiza ta cu “câștigul enorm” – de când este costul de producție egal cu valoarea pieselor?! Unde se regăsesc în acest calcul al “câștigului” costurile de cercetare și dezvoltare, cele de publicitate, de control al calității la producători, de livrare și transport, de depozitare, de distribuire către magazine, cele cu salariile și indemnizațiile personalului companiei care are legătură cu iPad, cele cu perfecționarea / școlarizarea personalului respectiv, cele de restocare / reparații în service, costurile fixe ale rețelei proprii de distribuție, asigurări de transport, spații și personal, ș.a.m.d.?

    Nemaivorbind de costurile pentru asamblarea pieselor individuale pentru realizarea întregului sistem care este iPad (că doar nu este doar o îngrămădire aleatorie de piese).

    Dacă ar fi așa de ieftin să realizezi o tabletă, de ce niciun concurent nu reușește să producă o tabletă mai ieftină decât iPad? 😛

    Iar dacă toată contribuția umană (costurile cu personalul care realizează tot efortul creativ, de producție, distribuție și vânzare) și cea financiară a companiei (toate costurile pornind de la transport și până la chiriile pentru spații) sunt chiar de neglijat, de ce nu apar companii producătoare de tablete la fiecare colț de stradă? 😛

  3. La fiecare vanzare nu stiu daca castiga enorm de multi bani…dar la vanzare a milioane, poate zeci de milioane atunci poti spune ca sunt enorm de multi bani…dar cred ca s-au si investit foarte multi bani si mult timp in realizarea tabletei…

  4. Ce sa ii faci cat timp sunt fraieri sa le cumpere tot asa o sa fie. Cu tot cu publicitatea , cercetarea si alte minuni de ale lor nu cred ca sare pretul mai mult de 400 $. Ei tin pretul sus pentru ca 1 se vinde si 2 este momentan produsul cel mai bun de piata. Acea marja de profit va fi tinuta pana cand concurenta va scoate evident ceva mai bun si mai ieftin decat tableta lor( o consider un jaf sincer si mi se pare o investitie mai buna un iPod touch, deoarece este mai usor de transportat si mult mai lejer de manevrat si utilizat. Oricum iPad 2 e la fel ca primul: un gunoi de ipod touch cu ecran mai mare si 3g si GSM)

  5. Bai Zaone fa frate si tu o “scanare” ca mai intra niste androizi pe aici ce draq 🙂 ! Si oricat de mult ar ajunge produsul ….el este superb si la un pret care se merita si nu au foame de bani astia ca alti producatori de tablete care oricum nu sunt bune 😉 ! Il vezi il folosesti te gandesti il cumperi sau pleci :))

  6. Cheltuielile cu cercetarea sunt cheltuieli fixe, deci cu cât mai multe vândute cu atât vine mai putin pe produs. Niciun producător nu o sa vândă niciodată mai putin decât dublul costului de producție. Dar deocamdata ipad e cel mai bun si mai ieftin tablet, o combinatie castigatoare.

    @Apex Ești ilogic sa compari un tablet cu altceva, întrebarea e dacă îți trebuie un tablet sau nu. Dacă nu, cel mai bine de banii aia îți iei o vaca.

  7. E si normal sa fie aibe profit 100% sau peste, eu cred ca au si mai mult, din acest motiv apple incaseaza atati bani si e mereu pe primul loc.

  8. @Tigris Regalis, ai perfectă dreptate! Și totuși, comparativ cu Nokia, care are cheltuieli mult mult mai mari la aceste capitole, Apple reușește să se țină în vârful piramidei minunat!
    @Apex, de ce crezi asta? Oare e atât de mult cât cere Apple pe iPad 2, având ân vedere utilitatea sa? Și cei ce o cumpără sunt atât de proști? ORICE iDevice este conceput să fie cât mai comod de utilizat și să ne ofere un user experience de excepție, ceea ce și face! Adu-ți aminte când ieșeau “smartphoane” Nokia de 700 euro, cu care mai nimic nu puteai face, și nimeni nu o critica… Și nu în ultimul rând, nu ai cum să spui ca iPad e la fel precum iPad 2 (care are doar 3G, nu și GSM), cu toate că nu îmi place nici mie noul design, se mișcă impecabil! De fapt, am avut ocazia să butonez un iPad, paralel și un Samsung Galaxy Tab, diferența? Nici nu merită comentarii…

  9. @Victor nu imi plac tabletele in general…si da sunt prosti aia care stau 3 zile ca idiotii in fata magazinului pentru el. Si care promoveaza aceste preturi care nu se justifica. Cel putin varianta cea mai scumpa de iPad chiar nu isi merita banii….cand pot achizitiona un laptop. Ca nu ma omor eu cu angry birds si nici nu consider ipad un bun device pentru a filma video. Merita banii un iphone sau ipod touch dar nu prostia asta

  10. @Apex, acum te înțeleg… Asta e și marea diferență! Dacă nu vezi utilitatea unei tablete, normal că nu îți place… Eu, spre exemplu, când mi-am luat netbook Eee PC, m-am gândit la portabilitate, căci laptopul avea 2,8kg. Acasă fac la el ce vreau, însă să-l iau cu mine peste tot? era prea greu… Și chiar mă gândeam, oare cum ar fi să iasă un calculator cu touchscreen, dar să fie doar cât display-ul laptopului… Era imposibil de imaginat în 2008! Când a ieșit iPad, am rămas impresionat și mi-am spus că am să-l cumpăr. Nu mă interesau criticile că , de, n-are camere etc., am strâns bani pe el, însă a apărut iPhone 4 și mi l-am luat, iar iPad 2 mi-l iau acum, mă rog, când mi-l aduce un prieten din state… Problema e că mulți se dau tari că au PC-uri cu 8GB de RAM, Quadro-Core etc, însă sunt atât de limitați încât nici nu valorifică puterea lor la maxim, de fapt asta pentru ei nu contează… De asta nu mă aștept de la o tabletă să aibă camere HD și 2GB de RAM. Iar iPad 2 îl voi folosi cu siguranță pentru ceea ce este destinat, fiindcă nu compari navigatul pe web de pe iPhone cu cel pe o tabletă, să fim serioși! Și dacă Angry Birds și mie îmi pare o pierdere de timp, it’s fun, unii îi văd utilitatea, atunci asta e! Eu nu pot să-i critic. În schimb sunt multe aplicații care necesită un ecran mai mare, și mă irită să le folosesc de pe iPhone. Oricum, asta e doar părerea mea, cred că mulți gândesc la fel, și sper să nu o iei în nume de rău, gândește-te doar că fiecare produs își are destinatarul său! Baftă!