Rovio: Jocurile pentru console sunt pe moarte

CEO-ul Rovio a declarat recent in cadrul unei conferinte dedicate dezvoltatorilor de jocuri pentru platforme mobile ca jocurile pentru console sunt “pe moarte”. El sustine ideea ca jocurile pentru console sunt mult prea scumpe iar clientii vor prefera sa achizitioneze jocuri pentru terminale mobile iar cu adaptoare precum cel recent lansat de Apple ar putea transpune jocul pe ecranul unui televizor exact ca si in cazul unei console. Desigur ca jocurile pentru terminale mobile sunt mult mult mai simple decat cele dezvoltate pentru console insa de aici vine si pretul mult mai mic iar CEO-ul Rovio sustine ca in momentul de fata consumatorii se orienteaza catre jocuri ieftine pentru platforme mobile.

At a panel moderated by Venture Beat, Vesterbacka continued his thread of mobile games being an exciting place, full of innovation, which is something tough to argue against. However, Vesterbacka went on to declare that console games are “dying” and the idea of paying $50 for a game is going the way of the dodo.

E interesant punctul de vedere al presedintelui companiei care a facut unul dintre cele mai “de succes” jocuri, din istorie, pentru terminale mobile. In ultima vreme se vorbeste din ce in ce mai des despre moartea consolelor si invazia platformelor mobile care ar putea face exact acelasi lucru pentru bani mai putini. Personal cred ca foarte multe persoane vor renunta la console si la jocurile de 50 – 100$ in favoarea unor dispozitive mobile cu jocuri mult mai ieftine si mai simple. Gamerii inraiti vor ramane la dispozitivele clasice, restul vor migra si din pacate gamerii inraiti nu reprezinta majoritatea.

8 COMENTARII

  1. @zaone din cate stiu eu rovio era in pragul falimentului innainte de angry birds(cu care probabil va merge in mormant)/foloseste un engine semi-furat(nu vrea sa give credit celui ce l-a facut).mda mare om,mare caracter,mare voce in lumea consolelor.
    Cand o sa apara un joc de complexitatea black-ops/Gothic/deus ex(si MULTE MULTE altele) atunci o sa pot zice ca consolele sunt pe moarte,poate pentru noi(salariu mediu 200 euro) e mult 50 euro/joc dar pentru altii(salarii 2000+++ euro) e aproape de 0

  2. @Volt, sa stii ca iti dau dreptate, si plus de asta, cand o sa am timp si autonomie sa joc pe mobil asa cum o poti face pe un ps3/xbox ?! Eu chiar sunt posesor de consola si nu stiu pe ce baza au afirmat asemenea prostie.

  3. @volt rovio era in prag de faliment pentru ca faceau jocuri pentru nokia, in special nGage, care nu avea AppStore.

    Box2D este openSource, deci poate fi folosit de oricine ( era mai corect daca specificau asta, dar nu sunt obligati )

    Rovio a a incasat pana acum 70 milioane de dolari din vanzarea AngryBirds (deci are tot dreptul sa vorbeasca).

  4. @cond0r si COD:black ops a incasat 360 mil $ in 24 ore,2010 a fost cel mai bun an dpdv al vanzarilor pentru console/pc(includ pc pentru ca sunt in aceeasi oala ce apare pe consola apare pe pc) asa ca Peter Vesterbacka din punctul meu de vedere poate sa ia o prastie si sa traga cu o pasare din aia verde(boomerang) care sa ii intre in …

  5. Eu nu sunt de acord.
    Se compara vreodata Assasin creed de pe PS3 cu iOS?
    Se compara vreodata ceva gen Starcraft 2 cu orice alt joc?
    Eu cred ca sunt clienti pentru toate platformele,si vor fi in continuare.
    Can PS3 va implementa tehnologia 3D nu cred ca mai poti compara un joc de mobil 🙂

  6. Mie mi se pare ca voi faceti comparatia cu jocurile care sunt acum, consolele sunt pe piata de mai mult de 10 ani, de unde si experienta cu jocurile…Tablet PC-urile au aparut de curand si s-au dezvoltat foarte mult de vreo 2 ani incoace, jocurile pentru ele abia acum incep sa apara. Trebuie sa vedem potentialul platformelor.
    @ Nistor: Sa te vad eu cum te joci pe PS3 in autobuz, pe cand iPad-ul sau alta Tableta-PC o poti baga in priza cand te joci pe TV.

  7. Eu zic un singur lucru. World of Warcraft. 12 MIlioane de PLayers Online a cate 12 euro pe luna abo, 6 ani de activitate…pff Blizzard Rulles nu va murii niciodata. Star Craft 2, Diablo 3, unde naiba mor jocurile pentru Console PC etc? NVM him

    p.s. Nu se compara ever un joc pentru iDevices, Telefoane etc, cu complexitatea unora pe PSP sau alte console, pc etc. Un joc pe Mobil il termini intr-o ora doua, iar unu pe console intr-o luna doua. Be real

  8. Poate văzând aceste tendințe de trecere din ce în ce mai accentuată de la jocurile (scumpe, mai complexe) pentru console la jocurile (ieftine, mai simple) pentru terminale mobile – care nu poate fi negată, în ciuda faptului că multe din jocurile existente în prezent pe console sunt mai lungi sau la o rezoluție mai bună, după cum se afirmă în comentariile de mai sus – Apple va implementa în sfârșit posibilitatea de a juca jocurile din AppStore și pe AppleTV și va face astfel concurență consolelor, dinamizând și această piață amorțită și învechită care este joaca pe TV.