Prima Pagina Apple Gesturile multitouch – revolutionarea modului in care folosim un ecran touchscreen

Gesturile multitouch – revolutionarea modului in care folosim un ecran touchscreen

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PJOFd_kCvoo[/youtube]

Incepand cu iOS 4.3 Apple a implementat o functionalitate noua pentru tablete iPad, gesturile multitouch. Folosind gesturi cu 4 sau 5 degete putem inchide o aplicatie, trece de la o aplicatie la alta sau deschide task switcher-ul fara a folosi butonul home al tabletei. Gesturile pot fi activate si pe iPhone insa credeti-ma ca nu merita chinul. Pe iPad in schimb te inveti aproape imediat sa le folosesti si observi ca butonul ala Home isi cam pierde utilitatea. E mai simplu sa faci un swype pe ecran pentru a trece la fereastra anterioara si e mai simplu sa faci un pinch cu toate degetele de la o mana pentru a inchide o aplicatie decat sa folosesti butonul Home(aici vorbim desigur doar despre anumite cazuri).

Stiu ca unii dintre voi sunt sceptici in legatura cu aceste gesturi multitouch insa pana nu le incercati pe un ecran mare nu veti intelege cat de utile sunt. Apple a refuzat sa le ofere in iOS deocamdata spunand ca abia din iOS 5 le putem avea insa daca aveti Xcode intalat pe Mac le puteti activa extrem de simplu si usor chiar si fara un cont de developer la Apple. De ce “pastreaza” Apple aceasta functie abia pana in iOS 5? Parerea mea este ca in iOS 5 Apple va implementa foarte multe lucruri noi printre care si un sistem de gesturi multitouch mult mai complex decat ce avem noi acum. Personal cred ca Apple va reorienta experienta din iOS catre astfel de gesturi dar numai pentru posesorii tabletei iPad/iPad 2, nu si pentru cei cu iPhone sau iPod Touch.

Cand iOS 4.3 pentru iPad a fost lansat, impreuna cu el au aparut si cateva clipuri video in care ni se demonstra cat de mult ingreuneaza sistemul activarea acestor gesturi. Pe iPad 2 situatia e complet diferita, totul ruleaza cat se poate de fluid si singura aplicatie care are probleme in a se deschide daca folosim gesturile multitouch pentru a o activa este aplicatia Settings. Eu cred ca Apple va schimba multe prin implementarea unui sistem complex de gesturi multitouch si asta le va oferi cu siguranta un avantaj fata de competitie.

 • Moss™

  Hai sa ne jucam de’a Stark Industries….:))) click pt detalii http://www.youtube.com/watch?v=Aj_MNqBx-

 • dupa parerea mea este bun si pentru iPhone, eu il folosesc si m-am obisnuit destul de rpd cu el, desi uneori face figuri cand folosesti unele aplicatii in care isi schimba ecranul modul de orientare

  p.s: ce zici tu acolo Moss… linkul nu functioneaza

 • Linux rulez 🙂

 • axlm

  Eu cred ca se poate folosi si pe iphone dar cu doua degete…

 • Consider ca ar putea fi totusi utila pe iPhone cel putin pentru a preveni uzura excesiva a butonului “home” in conditiile unei utilizari intense, mai ales ca deja destula lume s-a plans deja de aparitia unor probleme in functionarea lui (ma refer la probleme hardware si nu la bug-ul lui iOS 4.2.1).

 • Tigris Regalis

  Cam confuz articolul – gesturile multitouch au existat pe iPhone de la bun început, din prima zi a primei versiuni a iPhone și a sistemului de operare denumit ulterior iOS, iar anterior acestea existau pe Mac OS X. Deci nu mai este nimic revoluționar în gesturile multitouch acum, după ani de zile de evoluție a acestui sistem.

  De fapt, noutatea este faptul că Apple a mai născocit câteva gesturi NOI, suplimentar la cele deja existente, iar gesturile noi îmbunătățesc modul de interacțiuni prin multitouch, reprezentând o evoluție (nu revoluție) a sistemului existent până acum.

  Dar susținerile că înainte de iOS 4.3 n-au existat gesturi multitouch și că apariția acestora reprezintă o revoluție sunt nu numai exagerate, dar și cauzatoare de confuzie.

 • Moss™

  vezi daca merge linku asta http://www.youtube.com/watch?v=Y8Y2FTkGtBc

 • Lol, am spus ca e vorba de gesturile multitouch cu 4 si 5 degete implementate in iOS 4.3, am spus asta chiar de la bun inceput. Am diferentiat clar.

 • Tigris Regalis

  @zaone: Mie mi se pare că se înțelege altceva – articolul începe cu: “Incepand cu iOS 4.3 Apple a implementat o functionalitate noua pentru tablete iPad, gesturile multitouch.” Deci gesturile multitouch au fost implementate abia în 4.3, până atunci nu aveam gesturi multitouch pe iOS?! Apoi te referi într-adevăr la gesturile cu 4-5 degete, însă într-un mod în care se înțelege că acestea sunt toate gesturile multitouch care există, fiind nou implementate, deci alte gesturi nu mai există și nici nu au existat înainte de 4.3. De aceea mi se pare că articolul este exprimat confuz, mai bine ai fi vorbit de “noile gesturi multitouch” din iOS 4.3 și nu doar de “gesturi multitouch”, care există de la iPhone 1 (și după câțiva ani au fost copiate și de Nokia și Android, fiind pe rol procese în acest sens, deci conceptul multitouch nu este o noutate a iOS 4.3).