Prima Pagina Apple Apple ar putea folosi procesoare ARM in viitoare Mac-uri

Apple ar putea folosi procesoare ARM in viitoare Mac-uri

Toate Mac-urile disponibile acum in magazinele Apple functioneaza pe baza procesoarelor companiei Intel cu care Apple colaboreaza de cativa ani buni. iDevice-urile au insa procesoare pentru terminale mobile fabricate de ARM, o companie la care Apple detine o buna parte din actiuni si cu care a colaborat pentru dezvoltarea chip-urilor A4 si A5. Se pare ca Apple vrea sa extinda aceasta colaborare si la procesoarele ce vor fi folosite in viitoarele Mac-uri, eliminand practic Intel ca si furnizor exclusiv.

The short story is that Apple is moving the laptop line, and presumably desktops too, to ARM based chips as soon as possible. With A15/Eagle allowing more than 32-bit memory access, things look up, but it seems silly to do so before the full 64 bit cores come in the following generation. Nvidia is directly telling certain favored analysts that they will have Denver out in Q4 of 2012, maybe Q1/2013, and that uses the full on 64-bit ARM instruction set. It won’t be out by then, but that gives you a good estimation of when that ISA will break cover from one vendor or other. Think mid-2013.

Deocamdata ARM e departe de a produce procesoare pentru desktop/laptop-urile celor de la Apple insa din 2013 compania ar urma sa aiba un nou tip de procesor numai bun pentru implementat in Mac-uri. Problema la Apple sta in faptul ca schimbarea arhitecturii procesoarelor va necesita si unele modificari importante in Mac OS X. Apple a trecut printr-o schimbare asemanatoare cand a inceput sa colaboreze cu Intel deci o poate face din nou dupa ce ARM va avea noua linie de procesoare gata.

Nu stiu daca renuntarea la compania care produce cele mai puternice procesoare din lume este chiar atat de indicata insa Apple a luat intotdeauna decizii bune. Daca noile procesoare se vor dovedi a fi mai slabe decat cele oferite de Intel atunci Apple ar putea avea foarte mari probleme in a isi vinde noile produse.

 • dev

  Doamne fereste, ca se duce compatibilitatea cu Windows.

 • Tigris Regalis

  Ce știre bramburită! … ARM nu fabrică procesoare, ci proiectează arhitecturi pentru procesoare, o parte din proiectele ARM fiind licențiate de Apple. ARM a fost înființată de Apple și Acorn Computers, însă Apple și-a vândut participația cu peste un deceniu în urmă, înainte de revenirea lui Steve Jobs, pentru a face rost de lichidități. Știrea nu este o certitudine, ci speranța companiei Nvidia, care, fiind în proces cu Intel și exclusă de la furnizarea pentru Apple, speră ca Intel să fie înlocuită de ARM ca furnizor de procesoare, pentru ca Nvidia să poată colabora din nou cu Apple. Iar toate astea nu se vor putea întâmpla înainte de 2013, pentru că abia atunci va putea proiecta ARM arhitecturi de procesoare pe 64 de biți. Asta presupunând că Intel stă pe loc cu evoluția procesoarelor …

 • Processors

  ARM is the industry’s leading provider of 32-bit embedded microprocessors, offering a wide range of processors based on a common architecture that deliver high performance, industry leading power efficiency and reduced system cost. Combined with the broadest ecosystem in the industry with over 750 Partners delivering silicon, tools and software, the wide portfolio of more than 20 processors are able to meet every application challenge. With more than 20 billion processors already created and in excess of 10 million shipped every day, ARM truly is The Architecture for the Digital World®.

  Asta de pe site la ARM. Deci ei spun ca produc procesoare. Bramburit mai esti, Ai citit crucis iar? Nu stiu de unde naiba ai scos ce ai scris tu mai sus dar esti mult mult pe langa. Ia si link ca sa te convingi: http://www.arm.com/products/processors/index.php?setcookie=classic

 • Tigris Regalis

  @zaone: Nu vreau să intru într-o polemică agresivă, însă “a fabrica” nu este același lucru cu “a produce”. Dacă mai cauți puțin pe site-ul respectiv, vei vedea că fabricarea se face de către parteneri (foundries), desigur conform specificațiilor ARM (sau ai celor care au licență de la ARM). De ex. Samsung fabrică procesoare Cortex A9 pentru ARM și Apple A5 pentru Apple. ARM și Apple sunt producătorii (organizează producția), dar fabrica (foundry) îi aparține lui Samsung. Și exemplele pot continua – chiar în comentariul tău de mai sus se indică 750 parteneri ai ARM, iar pentru detalii caută pe site să vezi cine fabrică ce procesoare ARM, fie pentru ARM, fie sub licență ARM.

  Cât despre ceea ce am spus eu mai sus, ceea ce tu caracterizezi ca fiind “mult mult pe lângă”, te rog caută pe net despre înființarea ARM (cu Apple fiind unul din co-fondatori), precum și despre vânzarea acțiunilor la ARM de către Apple aflat în criză, iar informația despre Nvidia este chiar din citatul inserat în articolul tău, de unde reiese că zvonul a fost lansat de Nvidia către “certain favored analysts”; iar informații despre Nvidia care este în litigiu cu Intel și despre faptul că Intel a blocat Nvidia de a mai oferi chipset-uri pentru noile generații de procesoare Intel abundă, de asemenea, pe internet. Dacă este de folos, dau eu o căutare și adaug o listă de link-uri în comentarii.

 • M-am referit strict la treaba cu ARM. Sunt sigur ca daca ma apuc sa caut gasesc o dovada si pentru fabricare.

 • In locul lor as folosi procesoare intel pe toate device-urile.

 • Tigris Regalis

  @Florin Robert Bontas: Să te frigă la mână și să se ducă bateria în câteva ore? No thanks.

 • sper ca pe cand imi voi achizitiona si eu un mac sa nu se strice treaba cu configuratiile tehnice, ca o sa tampesc :))

 • Pingback: Apple testeza modele MacBook Air cu procesoare ARM A5()