Apple ar putea folosi procesoare ARM in viitoare Mac-uri

Toate Mac-urile disponibile acum in magazinele Apple functioneaza pe baza procesoarelor companiei Intel cu care Apple colaboreaza de cativa ani buni. iDevice-urile au insa procesoare pentru terminale mobile fabricate de ARM, o companie la care Apple detine o buna parte din actiuni si cu care a colaborat pentru dezvoltarea chip-urilor A4 si A5. Se pare ca Apple vrea sa extinda aceasta colaborare si la procesoarele ce vor fi folosite in viitoarele Mac-uri, eliminand practic Intel ca si furnizor exclusiv.

The short story is that Apple is moving the laptop line, and presumably desktops too, to ARM based chips as soon as possible. With A15/Eagle allowing more than 32-bit memory access, things look up, but it seems silly to do so before the full 64 bit cores come in the following generation. Nvidia is directly telling certain favored analysts that they will have Denver out in Q4 of 2012, maybe Q1/2013, and that uses the full on 64-bit ARM instruction set. It won’t be out by then, but that gives you a good estimation of when that ISA will break cover from one vendor or other. Think mid-2013.

Deocamdata ARM e departe de a produce procesoare pentru desktop/laptop-urile celor de la Apple insa din 2013 compania ar urma sa aiba un nou tip de procesor numai bun pentru implementat in Mac-uri. Problema la Apple sta in faptul ca schimbarea arhitecturii procesoarelor va necesita si unele modificari importante in Mac OS X. Apple a trecut printr-o schimbare asemanatoare cand a inceput sa colaboreze cu Intel deci o poate face din nou dupa ce ARM va avea noua linie de procesoare gata.

Nu stiu daca renuntarea la compania care produce cele mai puternice procesoare din lume este chiar atat de indicata insa Apple a luat intotdeauna decizii bune. Daca noile procesoare se vor dovedi a fi mai slabe decat cele oferite de Intel atunci Apple ar putea avea foarte mari probleme in a isi vinde noile produse.