Prima Pagina Apple Mac OS X Lion stie sa ”vorbeasca” in romana, iOS 5 la...

Mac OS X Lion stie sa \”vorbeasca\” in romana, iOS 5 la fel?

S-a tot vorbit saptamana trecuta despre un posibil parteneriat intre Apple si compania Nuance pentru implementarea unui nou sistem de recunoastere a comenzilor vocale in iOS. Pana a vedea ce se ascunde in iOS 5, Apple ne ofera un mic preview in legatura cu ce ne asteata in Mac OS X Lion. Pentru sistemul text-to-speech din Lion Apple a implementat un set nou de limbi, printre care si limba romana, pe care Mac OS X Lion va sti sa le “vorbeasca” atunci cand selectati un cuvant. Pana acum in Mac OS X era un numar foarte scurt de voci care recitau cuvintele selectate de utilizatori insa iata ca in Lion romanii nu sunt uitati.

Aparent Apple ar fi folosit tehnologia celor de la Nuance pentru a implementa aceste voci care separat costa 45$ fiecare. In jur de 31 de voci noi ar fi disponibile in Mac OS X Lion, toate imprumutate de la sistemul RealSpeak al celor de la Nuance si probabil toate dintre ele vor fi disponibile si in iOS 5. Daca Apple va implementa noul sistem de recunoastere a comenzilor vocale folosind tehnologia Nuance atunci in iOS 5 terminalele noastre ar trebui sa recunoasca si comenzi in limba romana ceea ce reprezinta un mare mare avantaj pentru iOS. Daca se va intampla asa ceva sau nu vom afla abia dupa WWDC 2011 ce va avea loc in 6 iunie.

 • Share it please!

 • onu

  ura!

 • Dan B.

  ce se bucura asta micu…

 • Am incercat sa instalez si inca nu sunt disponibile pentru download

 • Dan

  Cred că faci o mică confuzie. Deși aș vrea să greșesc eu. Sintetizare în română este în Lion de la prima versiune. De altfel e aceeași voce ca în iOS, cea a Simonei, produsă de Nuance (Configurări>General>Accesibilitate>VoiceOver). Ceea ce lipsește e recunoașterea vocală în română, adică operația inversă (de asta nici nu avem comenzi vocale în română pe iPhone). Am tot căutat ceva program de recunoaștere vocală în română, dar eu nu am găsit (iar cei de la Nuance nu au deocamdată).

  Sper să greșesc. Caut de mult timp așa ceva și chiar mi-ar fi de folos.