Dezvoltatorii de aplicatii pentru iOS si sistemul de in-app purchases licentiat de Apple

Zilele trecute va spuneam despre o companie din SUA care a anuntat cativa dezvoltatori de aplicatii pentru iOS ca ii va da in judecata pentru ca folosesc sistemul de in-app purchases fara acordul acelei companii. Atunci toata lumea era debusolata, nimeni nu stia ce se intampla mai ales ca Apple pusese acest sistem la dispozitia dezvoltatorilor. Ieri compania Lodsys, cea care a trimis notificarile tuturor dezvoltatorilor, a clarificat lucrurile prin intermediul unui blog facut special pentru acest lucru. Se pare ca Lodsys are deja un acord incheiat cu Apple in ceea ce priveste folosirea sistemului de in-app purchases insa acel acord ofera companiei posibilitatea de a folosi sistemul numai pentru ea. Lodys si Apple nu au un acord incheiat si pentru AppStore, iar Lodsys a dat in judecata dezvoltatorii de aplicatii pentru ca ei sunt cei care nu au licentiat sistemul de in-app purchases.

Acum problema e ca dezvoltatorii de aplicatii pentru iOS nu pot licentia sistemul celor de la Lodsys deoarece termenii si conditiile pentru folosirea SDK-ului iOS le interzic acest lucru. Toata problema se invarte ni jurul companiei Lodsys care vrea cel mai probabil sa stoarca si mai multi bani de la Apple avand in vedere ca de la dezvoltatori oricum nu poate. Practic dezvoltatorii sunt niste victime colaterale intr-o incercare a celor de la Lodsys de a incheia un nou contract cu Apple si probabil cu Microsoft sau Google care au licentiat deasemenea acest sistem de in-app purchases.

Apple deocamdata nu a avut absolut nimic de spus despre acest lucru insa trebuie sa isi apere dezvoltatorii care nu au nici o vina in toata aceasta problema.