Apple ar putea folosi ecrane AMOLED in iPad 3

O publicatie din Coreea de Sud sustine ca Apple curteaza compania Samsun in vederea unei posibile implementari a tehnologiei AMOLED in tableta iPad 3. Coreenii sustin ca Tim Cook s-ar fi intalnit cu oficiali ai Samsung intr-o recenta vizita in Coreea de Sud pentru a discuta o posibila folosire a acestei tehnologii in tableta iPad 3. Conform aceleasi publicatii, ajungerea la un acord cu Samsung reprezinta o prioritate pentru Tim Cook insa pentru mine e greu de crezut. Apple se afla intr-o dispura legala cu Samsung in acest moment din cauza incalcarii unor brevete de inventie si imi  vine greu sa cred ca vor incheia un asemenea acord desi ele inca se afla in colaborare.

Apple wants to tap into Samsung’s AMOLED technology for an upgraded version of the iPad2, considered as many as the iPad3 that is likely to be launched toward the end of this year. During Cook’s trip last week, Apple seems to have offered Samsung an advance for the AMOLED displays.

Pe de alta parte e la fel de greu de crezut ca Apple ar dori sa foloseasca tehnologia AMOLED avand in vedere ca ecranele din iDevice-uri sunt foarte bune din punct de vedere calitativ. Publicatia din Coreea de Sud sustine ca iPad 3 va fi disponibila in anul 2011 dar lucrul acesta nu se va intampla sub nici o forma vand in vedere ca iPad 2 este extrem de populara, se vinde foarte bine si nu exista motive sa apara un inlocuitor acum. Din punctul meu de vedere acest zvon este complet nefondat.

27 COMENTARII

  1. De acord, un zvon complet nefondat. AMOLED nici nu dispune de rezoluție Retina sau vizibilitate ca la ecranele IPS, nu cred că va face Apple pasul înapoi.

  2. Poate viitoarele tablete replica :)! Si asta va duce la o ușoară ridicare de preț ! Tehnologia IPS e peste Amoled ! Deci nici o șansa ! Încă un zvon ce trebuie băgat in recycle Bin !!

  3. Pai faza cu brevetele e tot din cauza ecranelor:). Samsung nu vrea sa dea ecrane mai bune astora de la apple pt ca vor sa si le bage in telefoanele lor cu android , drept urmare apple a incercat marea sfaraiala cu procesul asta . Fara samsung apple o cam suge ..

  4. Nu ma bag in polemici , dar sunt atatea comentarii rautacioase pe aici care nu au fost sterse. Si al meu nu a fost rautacios , ci continea un cuvant care descria un anumit segment de oameni. Nu am spus si care sunt aia. Mersi

  5. Rautacioase dar nu ataca oamenii pe nimeni si nici nu au scris expresii calomnioase cum ai facut tu. Ai facut-o in mod gratuit, daca te exprimi corect nu are nimeni nimic cu tine.

  6. Why not? Business is business! Acum daca asta ar insemna progres fata de actualele ecrane eu zic ca exista un interes, Apple cauta si mereu o sa caute sa isi imbunatateasca produsele, astfel incat sa fie mai bune decat toate produsele existente pe piata dar mereu cu o limita lasata special pt urmatorul an cand lanseaza o noua generatie…

  7. @Razvan. E OK ce ai scris. Nu e ok cum ai scris ceea ce ai scris. Conteaza si ambalajul ,nu numai continutul pentru ca asta e ceea ce se vede prima data.

    @zaone: omul are dreptul la libera exprimare, oriunde, pe orice forum/blog, nu conteaza de specialitatea lui. E parerea lui si e liber (prin lege) sa si-o exprime. E raspunzator pentru ce spune. Cum si-o exprima e partea a doua. Dar nu cred ca stergerea commenturilor e o solutie (parerea mea). Da, normal ca nu vrei sa-ti posteze lumea tot felul de nebunii pe blog sau sa-ti umple blogul cu commenturi idioate dar, in afara de o nu tocmai diplomatica exprimare a lui Razvan, eu nu cred ca a gresit in ceea ce a spus in postul initial (chestia cu display-urile, cum ca Samsung n-are niciun interes sa le dea/vanda celor de la Apple).

    In afara de a fi fani Apple, trebuie sa admitem ca produsele lor nu sunt intotdeauna la un nivel maxim de calitate. Cu alte cuvinte, le au si ei pe ale lor. Asa ca e bine sa fim mai realisti.
    Plus ca nu cred ca intentia era de a ataca pe cineva. Era doar parerea lui.
    Mersi pentru intelegere.

  8. Nu vreau sa inceapa el cu atacuri si dupa aia sa ma trezesc, ca se injura lumea pe aici. Libertatea are limite, cand ele sunt depasite apare cenzura. Eu nu pot sa las pe oricine sa intre aici sa injure cand are el chef, exista limite de bun simt. In rest, nimic nu e perfect, peste tot exista mere stricate.

  9. Ba eu cred că @zaone a procedat bine că a șters obscenitățile din comentarii! Doar așa se poate menține un nivel civilizat pe site. Libertatea de exprimare are limite – cel puțin limita bunului simț!

    @Razvan: Eldar Murtazin este tipul de jurnalist care inventează scenarii pentru a se face citit, cam ca Ion Cristoiu în comentariile lui politice de-acum zece ani. De multe ori o dă în bară, de aceea nu cred că e de luat în serios ce speculează el acolo. Apple nu e dependentă de Samsung, care este unul din mulții furnizori de piese mărunte, după cum nici Europa nu este dependentă de furnizorii africani de fructe și legume. Producătorii de produse generice pot fi oricând schimbați! Iar dacă Apple ar fi dorit o tehnologie anume, ar fi cumpărat-o și fără procese – orice producător ar fi fost fericit s-o vândă în cantitățile în care Apple vinde iDevices!

  10. Mda io nu inteleg ips este un lcd nu?? amoled e oled deci din cate stiu eu oled e mult mai bun decat lcd si mult mai economic si mult mai avansat tehnologic adica face un pas in fata nu un in spate are o claritate(contrastu)mult mai bun decat un lcd iar vorba de rezolutie voi faceti comparatie intre super amoled si retina display care au rez diferite retina se vede mai bine de aproape ca are ppi daia multi si rez foarte mare pe cand super amloed are contrastu mult mai mare si culorile mai vi daca puneti un amoled cu rezolutie la fel si ppi aia pe langa retina display e mare diferenta plus contrastu mare ar fi un ecran de vis oricum acuma sa justifica de ce a dat apple samsung in judecata vor un targ sa le dea amoled si prosti or fi daca nu lear da io cred ca anu asta se termina dominatia iphone la telefoane galaxy s 2 e peste orice telefon nu stiu ce ar scoate apple sa il intreaca android mai trebuie lucrat dar peste 1-2 ani o sa fie si android peste ios

  11. Pune un SGS (primul) care are super amoled langa un iphone 4 si uita-te la aceeasi poza. Nu exista comparatie. Nu trebuie sa faci DTP ca sa iti dai seama ca Iphone-ul este cu 15 clase peste SGS la redarea culorilor, contrastului si a nuantelor.

  12. ..mie imi suna un pic a publicitate din partea samsung pe spinarea apple..asa vor sa arate cat de performante sunt ecranele lor amoled !!

  13. mai oameni buni :)) un super amoled e peste cu mult fata de lcd daia cei care fac ecranu ips retina display mai egzact lg io asa stiu ca lg face ecranele pt iphone au pus multi ppi daia si rez mare sa faca diferenta adica la o poza de aproape pinch la maxim dati sa vedeti atunci se vede ips mai bn ca super amoled si scrisul mai clar dar nu se vede diferenta parerea mea dar la unghiuri chiar chiar nu e nicio diferenta poate ppi aia fac putin diferenta dar nu cred ca se vede oricum ganditiva si voi care e mai bn lg sau samsung la televizor ma refer cu asta spun tot referitor la ecrane

  14. @Gabi: După cum arată expertul în ecrane, Dr. Raymond Soneira, pe displaymate.com, tehnologia PenTile prezentată de Samsung are doar 2 sub-pixeli pe pixel și nu 3, cât au ecranele LCD, de aceea imaginea pe aceste ecrane ale Samsung este mai puțin clară decât pe LCD, deci reprezintă o soluție încă imperfectă.

    @barcaboy: Dacă tehnologia OLED este mai nouă, nu înseamnă că este automat mai bună. Are avantaje (mai ales la consum, pentru că nu necesită backlight), însă mai e de lucru pentru a ajunge la calitatea LCD.

    Într-adevăr, ecranele pentru iPad cu IPS au fost întâi livrate de LG, însă acestea aveau un procentaj prea ridicat de unități cu probleme pe lot, care au trebuit returnate și au produs întârzieri, astfel încât Apple a suplimentat producția de ecrane IPS apelând la Samsung, iar în viitor se pregătește să apeleze și la alții.

  15. Apple stie ca Samsung intentioneaza sa scoata un super amoled plus cu o rezolutie mare pentru produsele proprii .cine a vazut display S2 intelege cit este de bun ,iar cu o rezolutie mare ,,fara egal ,,,,,,

  16. da pacat ca samsung ar putea face aparate bune dar nau sistem de operare bun.la fel ca cei de la Nokia,asa si samsung,au ca abandonat proiectele lor sa se axeze pe cele ale lui google,pt ca ei nu sunt in stare,cat despre acest samsung galaxi s2 o sa vedeti ce diferenta va face doar noul ios5 cu iphone 4 si este un aparat cu un an in urma iesit dupa s2,sa nu mai vb ca iphone5 apple va face intradevar bine sa il anunte in septembrie sal testeze si sal faca fara errori,dupa aceea vreau sa vad si eu un samsung s2 mai un decat unul iesit cam in aceeasi perioada,aaaaaaaaaaaaaa dupa aceea se va spune ca a iesit la 4 luni dupa aparitia lui s2 si nu pot fi comparate,adroizi terminati 🙂 🙂 🙂

  17. @Luca ce noutati crezi ca va aduce ios 5? Iti zic eu,ceva ce Android are de mult, politica Apple nu se va schimba la ios5, deci mare lucu nu vei vedea.

  18. @Tigris Regalis:

    1. Te respect ca fiind un om cultivat si foarte documentat. Insa sa compari doua tipuri de ecrane (LCD si AMOLED) dupa rezolutie – e o prostie. Inchipuie-ti cum ar arata un Super AMOLED Plus cu aceeasi ppi ca la Retina!?

    2. Tehnologia PenTile a fost folosita in SGS, nu si in cazul SGS II, asa ca poti uita de ea, avand in vedere ca anume acum se discuta implementarea AMOLED in iPad 3, si nu acum un an;

    3. Fiind cunoscator foarte bun de limba rusa, sunt la curent mai mereu cu review-urile lui Eldar Murtazin, un om destul de destept si documentat, care calatoreste mereu pe la mai toate expozitiile tehnologice mobile din lume si scrie/relateaza foarte succint despre ce a vazut/ce impresie si-a facut. Nu are rost sa-l subestimezi, cel putin nu tu, fara suparare!

    4. Sunt absolut de acord ca Retina Display din iPhone 4 este cel mai superb ecran LCD facut vreodata pentru un terminal mobil, la fel cum sunt constient ca Apple a atins practic limita posibilitatilor oferite de tehnologiile ce stau la baza fabricarii LCD-urilor. In doar 2-3 ani OLED s-a dezvoltat foarte rapid, AMOLED-ul aducand multe imbunatatiri, ca consumul mai redus, durata de exploatare mai mare etc, iar Super AMOLED-ul – vizibilitate sporita la soare, SA+ – un ecran ideal, in care lipseste (pentru unii), rezolutia mai mare…

  19. @Victor Bulgar:

    0. Mulțumesc de complimente, le returnez cu plăcere!

    1. Rezoluția este cea mai importantă caracteristică a unui ecran color, pe locul următor se situează dimensiunea ecranului. Apple nu va face rabat la aceste caracteristici, nici la calitatea imaginii specifică display-ului Retina, care a reprezentat una din principalele caracteristici la iPhone 4. Dacă ar da înapoi, chiar dacă ar fi ilogic să facă deplasarea racului, toți s-ar întreba de ce calitatea Retina a devenit brusc irelevantă și s-ar isca o mare controversă.

    Poate va ajunge și tehnologia OLED la un număr mai mare de ppi și se va putea produce în cantități suficiente la prețuri competitive, dar nu suntem încă acolo.

    2. Nu vreau să dăm în “spec sheet trash talk”, însă zvonurile par să indice că Apple nu va renunța prea repede la IPS și că au fost deja selecționați producătorii japonezi pentru viitoarele ecrane IPS. În plus, nu ar fi logic ca Apple să crească dependența de unul dintre imitatorii săi.

    3. Nu-l subestimez ca și analist al stadiului tehnicii actuale, însă mă îndoiesc de calitățile sale de prezicător. Cine se pricepe foarte bine într-un domeniu nu devine automat și clarvăzător, iar predicțiile dânsului n-au fost întotdeauna corecte. În rest, n-am nimic cu omul!

    4. Când calitatea imaginii și cantitatea disponibilă la prețuri competitive se vor întruni asupra ecranelor OLED, nu mă îndoiesc că Apple va ține cont de ele. Depinde și de celelalte tehnologii existente la acel moment. Deocamdată se pare că nu suntem încă acolo.

  20. @Tigris Regalis, pana la urma sunt de acord cu tine, cu toate ca uneori cam exagerezi, si cu toate ca densitatea px-ilor este cu siguranta foarte importanta pentru ecrane mici, nu ea face toata diferenta, daca e sa consideram ca orice tip de ecran poate fi facut cu o densitate mai mare decat Retina, probabil doar cu costuri mai mari, insa contrastul oferit de tehnologia OLED nu poate fi ajuns de cea LCD, la asta m-am referit. OLED ofera din start un negru absolut, in timp ce LCD-urile tind spre el, dar este cam imposibil, cel putin astazi, sa rivalizeze. Iar cand te uiti la imagini/video mai intunecate, Super AMOLED-ul este mai placut. Si in final, daca tot am pomenit de copycats, noul sistem de notificari din iOS 5 a fost cu siguranta inspirat din Android! Nu-mi displace ideea implementarii, dar nu putem sa nu recunoastem ca si Apple mai copie… No ofense!