Prima Pagina Apple Resellerii de produse Apple din Romania si preturile identice la gama MacBook...

Resellerii de produse Apple din Romania si preturile identice la gama MacBook Pro/Air

Acum cateva zile am scris un articol in care va spuneam ca unul dintre resellerii autoriati Apple in Romania are o politica de preturi nu chiar atat de corecta, din punctul meu de vedere. Intre timp am citit opinia unui reprezentant al unui reseller care spunea ca preturile pentru produsele Apple sunt impuse de distribuitor. Apcom este unic distribuitor de produse Apple in Romania, toti resellerii sunt obligati sa cumpere de la Apcom, conform celor spuse de reprezentant, si de aici apar preturile mari. Apcom detine monopolul pe piata romaneasca si resellerii sunt obligati sa cumpere la pretul impus de distribuitor.

Ca ei trebuie sa cumpere de la acelasi distribuitor e una, dar partea interesanta abia cum vine. Resellerii de produse Apple par a fi incheiat un pact, cel putin asa pare, pentru ca preturile lor pentru produsele Apple sunt IDENTICE. Va dau exemplul Noumax si iStyle care au exact aceleasi preturi pentru MacBook Pro/Air. Iata exemple cat se poate de elocvente cu privire la politica de preturi a celor 2 magazine MacBook Air Noumax vs MacBook Air iStyle, MacBook Pro Noumax vs MacBook Pro iStyle. In aceste conditii unde este concurenta? Daca resellerii au exact aceleasi preturi pentru o gama de produse Apple, cumparatorul ce drept de optiune mai are? Practic ori cumperi de la Noumax ori cumperi de la iStyle veti da acelasi pret. In aceste conditii, mai merita oare sa ne batem capul cu cumparatul produselor Apple de la reselleri autorizati mai ales cand alte magazine online au preturi mai mici decat resellerii?

Politica acesta privind preturile nu e de ieri de azi, dateaza de cel putin 1 an cand am observat eu pentru prima oara si dupa cum se pare va dura mult si bine. Stiu ca traiesc in Romania, stiu cum se fac afacerile la noi, dar ceea ce fac resellerii mi se pare mai mult decat incorect.

 • Share it please!

 • Alex

  Subscriu la ce ai spus dar tin sa mentionez ca si serviciile ulterioare lasa de dorit. Drept exemplu, mi-am cumparat de la Noumax un mac mini, este in garantie. Am dorit sa fac upgrade de memorie, mi-am cumparat memoriile si am dorit sa mi le monteze. Surpriza, mi-au cerut 100 ron pentru montaj, mac-ul fiind achizitionat de la ei si aflat in garantie. In urma unor mail-uri mai dure din partea mea au acceptat sa mi le monteze gratis. Jignitor pentru noi ca si clienti, de ce trebuie sa batem cu pumnul in masa pentru a ne obtine drepturile?

 • Pentru ca traim in Romanai. Tin sa adaug ca exista un al treilea magazin cu preturi identice, se cheama iFan.ro si am impresia ca e o clona ori a Noumax ori a iStyle.

 • Teo

  Trebuie sa fii batut in cap (ca sa nu spun altfel) sa cumperi produse Apple din Romania! La ce preturi au astia e japca pe fatza. In fine, prost nu e ala care cere, ci ala care da. Eu nu mi-am cumparat pana acum produse Apple din Romania si nici nu o voi face vreodata, le-am luat din alte tari. Exista Statele Unite, Londra, etc…

 • Alex

  Din pacate nu am cum sa imi achizitionez produse din afara si nu am pe cineva care sa ma ajute. Sunt inchis in aceasta tara. Pacat, pacat, pacat. Imi este teama si de profitori si de samsari sau hoti.

 • Tigris Regalis

  Aceste înțelegeri monopoliste nu sunt numai ilegale, fiind interzise de Legea concurenței, dar reprezintă în același timp un dispreț total pentru clienți – dacă măcar s-ar fi înțeles să țină prețurile mici, aș fi înțeles că această practică monopolistă este în interesul consumatorilor și nu ar trebui combătută, însă atâta timp cât ei se înțeleg (reseller-ii între ei și probabil împreună cu distribuitorul Apcom) pentru a ține prețuri nejustificat de ridicate în dauna consumatorilor, aceste practici nu trebuie tolerate!

  Ce putem face? Pe lângă sesizarea Consiliului Concurenței și a ANPC, care nu știu când și ce efecte vor produce, acești monopoliști ar trebui boicotați, pentru a rămâne cu produsele nevândute pe stoc și a înțelege că nu au succes cu prețurile lor mari.

  Felicitări @zaone că ai sesizat această problemă și mai ales pentru că ai ridicat-o în mod explicit într-un articol dedicat!

  Poate că dacă se vor scrie destule articole pe această temă se vor sensibiliza consumatorii și se va pune o dată punct anomaliei din piața românească a produselor Apple (care în opinia mea este cauza principală care împiedică răspândirea mai accentuată a acestor produse de calitate în România).

 • yoyoo29

  deci daca mai am ceva de cumparat ma duc pe apcom

 • Mankid40

  Cand zic ca este o optiune de cumparat de pe okazii. La preturi mai corecte si produse sigilate si cu garantie.
  Nu am cumparat nici o data de pe okazii, dar daca as fi sa aleg as alege sa dau cu 200-400€ mai putin pe okazii.
  Pentru ca traim in romania. Bafta.

 • Tigris Regalis

  @zaone: Mai vrei site-uri cu prețuri “aliniate”? Iaca aici: http://www.re-store.ro și http://www.xstore.ro!

  Probabil sunt cu toții înțeleși între ei, unde te uiți, aceleași prețuri … și mai sunt câteva magazine cu prețuri chiar mai mari, ceea nu ne mulțumește cu nimic pe noi, consumatorii!

 • E trist ce se intampla… dar oamenilor nici nu le mai pasa.

 • Alex

  Practici anticoncurentiale

  Art. 5. – (1) Sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, in special cele care urmaresc:
  a) fixarea concertata, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare ori de cumparare, a tarifelor, a rabaturilor, a adaosurilor, precum si a oricaror alte conditii comerciale;

 • Daddy

  Get use to it si gata,nai c face decat sa iti cumperi din sua sau o tara ue si gata

 • Lucian

  Cred ca sunt preturi recomandate de importator… Nu prea cred in teoria conspiratiei!

 • @Daddy: Asta e o mentalitate gresita. Din pacate asta e motivul pentru care Romania merge inapoi si nu inainte.
  @Lucian: Atunci e si mai grav daca ei se aliniaza toti la pretul importatorului. Ce rol mai au ele pe piata daca de la Apcom le poti lua mai ieftin sau la acelasi pret?
  BTW, sa nu credeti ca ei traiesc din achizitiile facute de noi muritorii de rand. Ei supravietuiesc din banii celor carora nu le pasa cat dau pe un produs.

 • Eugen

  E incredibil, un macbook pro pe stiul apple costa 1899 $ adica ~5200 ron, la Noumax acelasi laptop este 8283 de lei, cu diferenta de bani poti cumpara tot din state un macbook de 999$ si-ti raman bani de iesit in orash :))
  Exista persoane care aduc din state ceva mai ieftin, cu un adaos de aproximativ 10 mil in functie de model .. deci oricum mult mai ieftin decat la magazinele astea de kkt.

 • Magazinele online, emag, evomag, etc, au produsele MAI IEFTINE decat resellerii. Sincer sa fiu e cam ciudat..

 • Lucian

  @zaone – eu plec de la ideea ca apple vrea sa controleze preturile de vanzare ca sa castige toata lumea si sa nu apara diferente la preturile finale de vanzare. cred ca asa s-a intamplat si cu iphone cu exclusivitatea de la orange. am remarcat aceeasi politica de preturi si in state.
  Un exemplu este coca cola si cutia mica cola care are trecut pe ea un pret recomandat de … o poti vinde si mai ieftin si mai scump dar 99% dintre magazine prefera sa o vanda la pretul de pe cutie. in fine…

 • Daca te uiti in SUA vezi ca resellerii au atatea promotii la produsele Apple, exista o politica de preturi atat de diferentiata. La fel e si in Europa. Imi vine greu sa cred ca Apple impune resellerilor sa vanda totul ala acelasi pret, e mai mult decat absurd.
  Practic Apple obliga magazinele sa aboleasca, concurenta in felul asta si nu mi se pare chiar atat de normal si nici nu cred ca face Apple asa ceva.

 • Lucian

  @zaone – si ca sa fie si mai interesant, eu am cumparat macbook-ul de la emag si am tastatura in limba romana, deci clar este importat de apcom.

 • Lucian

  @zaone – apcom nu impune, RECOMANDA! pret recomandat de vanzare…

 • Pai emag e reseller autorizat deci trebuie sa ia de la apcom. Si trebuie sa fac o mica, corectie, la iStyle e mai ieftin modelul de 13 inch al MacBook Pro decat la emag :))

 • Lucian

  emag este reseler autorizat de max 2 luni. eu am cumparat macbook-ul in decembrie 2009.

 • Tigris Regalis

  @zaone: Faptul că există magazine online care vând mai ieftin decât reseller-ii, arată că nu este obligatoriu să te aprovizionezi de la Apcom pentru a vinde în România, deci reseller-ii nu au niciun argument pentru a menține prețurile ridicate.

  @Lucian: Producătorul poate recomanda prețuri, dar nu are voie să le impună; la fel și distribuitorul, chiar și unic fiind, poate avea același preț de vânzare către reseller-i, dar nu le poate dicta acestora prețul de vânzare către consumatori. Faptul că prețurile sunt aliniate “la leu” arată că există o înțelegere, altfel nu se explică cum au toți același adaos, aceleași cheltuieli care trebuie acoperite și același mod de calcul a prețului final. Chiar nu se regăsește nicio variație de 1 leu, nicio încercare a vreunui reseller de a scădea măcar 10 lei la un produs pentru a-l vinde pe acela în dauna concurenților?

 • Lucian

  @tigris regalis – din umilele mele cunostine lista de preturi de la apcom vine cu 2 coloane: pret de achizitie si pret recomandat de vanzare. deci iti sugereaza la zecime care e pretul recomandat de vanzare…

 • @Tigris Regalis: Dintre toate magazinele online, alea mari, doar emag e reeller autorizat, din cate stiu eu.
  @Lucian: E o recomandare fortata sa inteleg. Daca vine de la distribuitor fortarea atunci ii putem spune monopol pentru ca decide in mod propriu preturile de pe piata.

 • Eugen

  Ar trebui facuta o plangere la consiliul concurentei.

 • Lucian

  Deci. Daca Apcom e unic importator si distribuitor al produselor Apple in ro atunci putem spune ca detine monopolul. Cartel pot face doar resellerii, adica sa stabileasca ei un pret unic foarte mare… Nu cred ca e cazul…

 • Daniel

  Exact cum a spus Eugen! De ce nu facem o plangere la CC?

  ” Cum poate fi sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la săvârşirea unei practici interzise de legea concurenţei?

  * Persoanele fizice şi juridice afectate de săvârşirea unei practici anticoncurenţiale pot sesiza Consiliul Concurenţei printr-o plângere, în condiţiile „Regulamentului pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Legea concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, privind practicile anticoncurenţiale în cazul plângerilor”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.430 din 13 mai 2004.”

  Adresele de email sunt formate asa: prenume.numedefamilie@consiliulconcurentei.ro
  (si puneti in BCC primaliteraprenumei.numedefamiliei@consiliulconcurentei.ro)

  (http://www.competition.ro/?pag=26)

  Daca nu facem nimic, nu sa schimba nimic!

 • Apcom trage sforile cu siguranta…. Au puterea sa zic asa sa o faca si o fac la modul nesimtit, ex: daca un resseler vrea sa vanda sub piata probabil Apcom le-o face intarziind cu delivery si mai stiu eu cu ce mis-mas-uri…
  Alta chestie probabil ei cer deja un pret f mare ca vreun alt resseler sa poata sa scada mai mult…
  Faceti plangere, poate cineva face ceva… Daca puteti ajunge pe la o televiziune cu aceasta problema, atunci o sa fie si mai bine pt ca o sa fie luati in vizor rau de tot, deci cateva proteste prin fata Apcom-ului nu ar strica 🙂

  Jos preturile!

 • Inca o sugestie, nu poate Nimeni sa ii cheme in instanta cumva? In care sa le ceara o schimbare de preturi?

 • Un cetatean

  Lucian, incepe in sfarsit sa prinda ideea. Daca lumea ar fi mai atenta la ce se intampla si ar cere servicii mai bune, proactiv, am avansa si noi in tara asta.

 • Lucian
 • http://www.cooldown.ro are ca distribuitor aceeasi companie si totusi practica preturi mai mici. Cum va explicati asta? Eu zic ca tine de magazine…

 • Nu ii obliga nimeni sa cumpere de la apcom, decat conjunctura, reselleri isi pun ce pret doresc, nu ai de ce sa faci plangere, legea este de rahat turcesc adica dulce evident pentru ca si statul sa castige… problema nu este la comerciant.

 • @Radumilan: Tu nu esti reseller autorizat, right?

 • Dan

  Mizeria vine de la Apcom, compania asta care le-a făcut peri albi tuturor est-europenilor. Bine și Apple are o vină pentru că oferă produsele unui singur distribuitor (contra unei taxe bineînțeles), care apoi face ce vrea pe piață. Dar anul acesta dacă nu mă înșel (sau la sfârșitul anului trecut), Apple a renunțat la exclusivitatea Apcom și în Cehia, și prețurile au scăzut. Dacă ne batem puțin gura s-ar putea întâmpla asta și în România. Scrieți la Apple că nu vă convine, plângeți-vă de prețuri, scrieți de salariul mediu în România, precizați că produsele nici măcar nu sunt localizate în română, scrieți că asistența tehnică practic nu există, scrieți că sunt mai mari prețurile ca oriunde în Europa, plângeți-vă de conversiunea euro/leu care e făcută la un curs astronomic și dacă suntem mai mulți Apple va reanaliza situația Apcom. Cel puțin asta s-a întâmplat în Cehia la momentul respectiv.

 • Dan

  P.S. Despre monopol sau practici anticoncurențiale nu poate fi vorba, pentru că Apple are o cotă de sub 1% în România. Când se stabilește dacă o firmă contravine legii concurenței se ia piața de calculatoare în general, nu piața de produse Apple. Imaginați-vă că Petrom, OMV și alte firme de cartier vând combustibilul Carerra 95 la același preț, dar asta nu are nicio importanță, concurența nu e afectată pentru că există alți carburanți pe piață ca alternativă. Ei pur și simplu decid prețul propriu, indiferent că îl vând prin alți distribuitori terți. Dacă însă OMV, Mol și Rompetrol s-ar înțelege să vândă carburanții lor la prețuri similare, prea ridicate (ceea ce se întâmplă în realitate, dar nimeni nu face nimic), atunci putem vorbi de practici anticoncurențiale.