iPad 3 ar putea avea procesor quad-core

Saptamana aceasta v-am spus ca Nvidia a facut o noua demonstratie a procesorului quad-core Kal’El pe care intentioneaza sa il produca in a doua jumatate a acestui an. Acest procesor va fi implementat in tabletele lansate atat la sfarsitul anului 2011 cat si in cele lansate la inceputul anului 2012 insa nu si in smartphone-uri deocamdata. Avand in vedere aceste informatii, cei de la Barrons speculeaza ca Apple ar putea lucra la un procesor A6 pentru iPad 3 care ar fi quad-core si mai puternic decat Kal’El. Anul trecut Apple a lansat chip-ul A4 single core de 1Ghz care a ajuns is in iPhone 4, iPod Touch 4G si Apple TV 2G. Anul acesta Apple a lansat chip-l A5 dual-core care probabil va ajunge in iPhone 4S/5, iPod Touch 4G si Apple TV 3G.

The other large point Gwennap makes is that the roadmap for Apple’s chips may become more complex. It’s safe to assume Apple will make the next processor, presumably the A6, as a quad core part, sometime next year, in order to compete with quad core chips from Nvidia and others. But that chip will likely be too hot and too large to run in an iPhone, he surmises. That might mean Apple has to use a different chip for the 2012 version of the iPhone, perhaps a shrink of the A5 chip.

Anul viitor Apple ar putea lansa chip-ul A6 quad-core pentru iPad 3, conform celor de la Barrons, in ideea de a fi cu un pas inaintea concurentei care cu siguranta va implementa procesorul Kal’El al celor de la Nvidia. Desigur ca vorbim despre performante mult mai mari in chip-urile quad-core care ar putea fi mai puternice chiar decat unele laptop-uri disponibile acum pe piata si la fel de puternice precum unele desktop-uri. Cei de la Barrons spun ca Apple nu va implementa aceste chip-uri A6 si in iPhone din cauza spatiului foarte mic si a supraincalzirii terminalului.

Avand in vedere felul in care au evoluat procesoarele celor de la Apple in ultimii 2 ani plus faptul ca Nvidia lanseaza un procesor quad-core, cred ca Apple ar putea face acelasi lucru. Chip-ul A5 este superior celui Nvidia Tegra 2 conform unor teste derulate de anumite site-uri americane si daca Apple vrea sa ramana pe primul loc trebuie sa aduca un procesor puternic anul viitor, poate chiar unul quad-core. Tehnologia pentru terminale mobile a evoluat intr-un ritm alarmat si faptul ca vom avea procesoare quad-core in tablete Android anul viitor mi se pare intr-adevar remarcabil. Sper doar ca Apple sa aiba curajul de a depasi tehnologia pe care Nvidia o dezvolta la ora actuala.