13 functii ale iOS pe care Apple le-a imprumutat de la altii

iOS 5 ar putea ramane in memoria tuturor drept o versiune a sistemului de operare iOS in care Apple a implementat multe functii “furate” de la altii. De-a lungul timpului Apple s-a uitat in “gradina” comunitatii jailbreak-erilor si a “imprumutat” de acolo diverse functii populare pe care le-a implementat in mod nativ in iOS. Situatia este identica si in cazul iOS 5 insa acum Apple a implementat nu doar cateva ci multe functii care in mod normal ar fi necesitat efectuarea unui jailbreak si cheltuirea catorva zeci de dolari pe tweak-uri din Cydia. Iata 13 functii ale iOS pe care Apple le-a “imprumutat” de la altii.

1. Notifications Center care seamana izbitor de mult cu MobileNotifier-ul lui Peter Hajas, care acum lucreaza la Apple, dar si cu sistemul de notificari din Android OS.

2. Wi-Fi Sync – o functie care era disponibila inainte prin intermediul unei aplicatii din Cydia care avea acelasi nume si care a fost respinsa de catre Apple cu doar un an inainte.

3. Notificarile din Lockscree seamana destul de mult cu LockInfo sau Smartscreen, 2 tweak-uri disponibile in Cydia de foarte mult timp. Nu trebuie trecute cu vederea nici similaritatile dintre MobileNotifier si sistemul celor de la Apple.

4. Multitasking – desi disponibil intr-o forma “precara”, multitasking-ul era disponibil pentru iOS cu mult inainte sa il implementeze Apple.

5. Posibilitatea de a seta un wallpaper – alta functie care in iOS a fost implementata prin WinterBoard sau BossPaper insa care Apple a adus-o abia in iOS 4.

6. Video Out – abia in iOS 4.3 Apple a dat utilizatorilor posibilitatea de a face video mirroring pentru ecranul terminalelor noastre insa aplicatii ca DisplayOut existau in Cydia cu mult inainte.

7. Posibilitatea de a face poze cu butoanele de volum – Snappy a fost primul dintr-o serie de tweak-uri care aducea aceasta functionalitate, Apple a inteles cat de importanta este si acum o avem in iOS 5.

8. Personal HotSpot – aplicatia MyWi a devenit aproape inutila dupa lansarea Personal HotSpot deoarece Apple ne permite incepand cu iOS 4.3 sa ne transformam iPhone-ul intr-un Wi-Fi HotSpot. MyWi ramane in continuare activa multumita faptului ca permite transformarea tabletei iPad intr-un HotSpot, lucru pe care Apple nu il permite.

9. Folderele – au aparut in iOS 3.x insa Apple a considerat ca ar fi bine sa le implementeze in iOS 4 insa cu anumite limitari care pot fi depasite tot prin jailbreak.

10. Suport pentru tastaturi Bluetooth – un tweak din iOS 3 activa aceasta functie si tweak-urile disponibile acum permit imperecherea unui iDevice cu o suita intreaga de produse prin Bluetooth.

11. FaceTime prin 3G – anul trecut au aparut multe tweak-uri care activau posibilitatea de a folos FaceTime prin 3G si acum au aparut zvonuri ca Apple va permite nativ acest lucru.

12. Copy/Paste – functie implementata de Apple de foarte mult timp insa ea a fost initial dezvoltata de comunitatea jailbreak-erilor.

13. Aplicatiile – inaintea App Store-ului exista Installer si alte aplicatii asemenea care permiteau rularea aplicatiilor 3rd party.

Partea buna este ca Apple a luat aceste lucruri si le-a imbunatatit intr-o anumita masura, partea proasta este ca nu a oferit nimic in schimb celor care le-au inventat. Lista poate continua desigur insa cred ca am inteles cu totii ca multe functii din iOS nu reprezinta o creatie proprie a celor de la Apple.