Valoarea actiunilor Apple a scazut cu 8% dupa WWDC 2011

Desi Apple este una dintre cele mai valoroase companii din SUA cu o capitalizare bursiera ce depaseste 300 miliarde de dolari, de cateva saptamani valoarea actiunilor Apple continua sa scada. Aseara la inchiderea bursei americane actiunile Apple valorau 315$, cu 8% mai putin decat valoarea lor dinaintea WWDC 2011. Pentru aceasta scadere exista 2 posibile explicatii venite din partea unor analisti americani: prima are legatura cu Steve Jobs al carui viitor la firma este incert insa aceasta este doar jumatate din problema deoarece nu a fost numit un succesor pentru postul de CEO in cazul in cate Steve Jobs va pleca.

In a way, the situation Apple finds itself in is akin to an impending CEO retirement–without a successor having been named. In such “lame duck” periods, companies can become paralyzed, as managers focus more on their own future and political stature and uncertainty and less on the business.

And, in Apple’s case, unfortunately, the situation is even worse: No one knows whether Steve will return, or when, or even when the question of his return will finally be put to rest. So the company is in a sort of perpetual purgatory.

A doua posibila explicatie, desi putin nerealista, are legatura cu manipularea pietei americane, o poveste despre care am mai vorbit aici si care aparent inca are log. Totusi din pierderea celor de la Apple pot castiga altii iar unii analisti americani recomanda achizitionarea actiunilor companiei atat timp cat valoarea lor nu va depasi cifra de 320$. Conform lor valoarea actiunilor Apple va creste din nou si in momentul de fata este propice achizitionarea unui set de actiuni la pret redus deoarece in viitor, probabil in toamna, vor aduce un profit bun. Indiferent de motivele acestei scaderi  substantiale a valorilor actiunilor companiei, daca nu in vara atunci in toamna ele vor reveni la normal daca Apple va lansa iPhone 5 si iOS 5 care vor uimi lumea.

7 COMENTARII