Nokia pierde teren in fata companiilor Apple si Google

Situatia celor de la Nokia se inrautateste luna dupa luna, gigantul finlandez pierzand suprematia pe continentul australian in fata celor de la Apple. In primul sfert al anului 2010 Nokia avea o cota de piata de 49.5% in Australia insa un an mai tarziu aceasta s-a injumatatit ajungand la doar 24.6%. Cota de piata a celor de la Apple a crescut de la 18% in al patrulea sfert fiscal al anului 2010 la 31% in primul sfert fiscal al anului 2011, o crestere impresionanta pentru o companie care are in portofoloi doar smartphone-uri.

Its first quarter 2011 figures show that in just 12 months, Nokia has not only lost market dominance, its phone market share has halved: from 49.5 per cent in the first quarter of last year and 44.2 per cent in Q4, to just 24.6 per cent in the first quarter this year. Apple, meanwhile, is riding high with 31.4 per cent of the overall mobile phone market share in Q1, up from 18.8 per cent in the fourth quarter of 2010, and close to 40 per cent of the smartphone market. IDC said Apple had become the top mobile device vendor in Australia for the first time, with nearly one third market share. Despite a 5 per cent year-on-year dip in the mobile phone market, iPhone shipments had soared 13 per cent in a quarter.

Din pacate ceea ce se intampla in Australia se intampla la nivel global unde Nokia pierde constant procente din cota de piata detinuta. Recent compania a lansat Nokia N9, un terminal dotat cu sistemul de operare MeeGo care din pacate va fi si ultimul de acest gen iar multi nu prea inteleg strategia celor de la Nokia din momentul de fata. Din punctul meu de vedere Nokia trebuie sa ramana pe piata, Nokia trebuie sa existe in continuare pentru a fi mentine competitia intre platformele mobile la un nivel ridicat.