Butonul Home pe cale de disparitie?

 

Aseara au aparut primele informatii despre noul panou Assistive Touch implementat de catre Apple in iOS 5 beta 3 special pentru persoanele cu dizabilitati. Acest nou panou ne permite sa controlam direct de pe ecranul propriului terminal o serie de functii care in mod normal pot fi indeplinite folosind butoanele fizice ori senzorii dispozitivului nostru. Practic butonul Home, butonul pentru activarea functiei Mute ori butoanele de volum devin inutile daca acest panou touch este activat si multumita lui au aparut o serie de speculatii care se axeaza in principal pe inlaturarea butonului Home din iDevice-uri.

Ce rost ar mai avea un buton Home daca dispozitivele noastre pot controla functiile butonului direct de pe ecran? Ce rost ar mai avea implementarea unui buton fizic daca in locul sau ar putea fi extins ecranul si impreuna cu el spatiul de lucru? Butonul Home este un “trademark”, daca vreti, al iDevice-urilor, el este unealta care ne ajuta sa inchide orice aplicatie chiar si atunci cand ele se blocheaza sau ecranul nu mai raspunde la comenzi. Eliminarea unui asemenea buton ar duce la imposibilitatea de a mai inchide o aplicatie cand terminalul se blocheaza, de a mai introduce terminalul in DFU/Recovery Mode ori de a reseta terminalul.

Lasand la o parte aspectele practice, din punct de vedere al design-ului un terminal fara buton Home poate ca ar fi mai atractiv pentru clienti insa acesti ar trebui sa invete din nou cum trebuie folosit un iPhone sau o tableta iPad. Eu unul nu cred ca Apple va scoate butonul Home prea curand din iDevice-urile sale indiferent ce gesturi implementeaza in iOS asa ca speculatii de acest gen nu isi prea au rostul. Voi ce  parere aveti, v-ati descurca cu panoul Assistive Touch si fara un buton Home?