Prima Pagina Android Windows pierde o parte din cota de piata in favoarea iOS, Mac...

Windows pierde o parte din cota de piata in favoarea iOS, Mac OS X si Android

Microsoft a vandut pana in prezent nu mai putin de 400 de milioane de licente pentru sistemul de operare Windows 7, o cifra de vanzari absolut impresionanta avand in vedere numarul total de PC-uri disponibile pe glob. Desi din punct de vedere al vanzarilor Microsoft sta foarte bine, compania a pierdutputin peste 3% din cota de piata detinuta anul trecut. Din acesti 3%, cea mai mare parte a mers catre sistemul de operare iOS care si-a dublat cota de piata fata de anul trecut, iar restul s-au impartit intre Mac OS X, Java, Linux si Android OS.

Mac OS X a avut o crestere de doar 0.3% in timp ce Android este mentionat pentru prima oara in topul sistemelor de operare cu o cota de piata de 0.72%, de aproape 4 ori mai mica decat sistemul de operare iOS. Cresterea inregistrata de iOS se datoreaza in principal iDevice-urilor care s-au vandut extrem de bine in ultimul an dar si Mac-urilor care au inceput sa intre in atentia tot mai multor oameni . Windows ramane cu peste 88% din cota de piata dar probabil in urmatorii ani aceasta valoare se va reduce constant asa cum s-a intamplat si in cazul Nokia dar totul depinde de modul in care vor evolua tehnologiile pe piata.

 • io

  Well, da, daca luam in calcul o piata a OS-urilor generala, win a pierdut destul de mult. Dar … sunt mai curios care este situatia pe o piata exclusiv PC/Laptop/Netbook. Adica fara mobile devices pentru ca cerintele sunt altele.

 • Adrian

  dar probabil in urmatorii ani aceasta valoare se va reduce constant asa cum s-a intamplat si in cazul Nokia

  Sursa? Sau pur si simplu speculezi?

 • Speculez, trebuia sa pun un separator ca sa iti dai seama?. Poate tu vrei sa spui altceva.

 • Adrian

  One more thing: 91 % din cat? Si 89 % din cat? Intelegi ce vreau sa spun…

 • Nu, nu inteleg.

 • Gabi

  Cred ca ios si androidul sunt introduse gresit in acest top, ar trebui doar windows, mac os si linux. Celelalte sunt so mobile. Iar dupa mine windows si linux sunt cele mai importante. Ios si android in acest top nu au nici o importanta fata de windows si linux.

 • Adrian

  Una e sa ai 50% din 4, si alta e sa ai 30% din 10

  Ghici care are valoare mai mare

 • Spune clar ce ai de spus si nu-mi ocupa timpul aiurea. Uita-te in grafice daca nu intelegi ceva si poate te lamuresti.

 • Ramadri

  Discutia e aproape stupid de inutila. Cine i-a in considerare milioanele de win-uri piratate instalate???
  Creste cota OS-ului pt ca e mai greu de piratat, si nu are lumea de ales ….scade cota de cumparari la win pentru ca …. well…. dupa 20 de ani s-or fi desteptat majoritatea si stiu de unde sa-si procure o varianta pirat.

 • Adrian

  Atunci, poate asa intelegi: daca windows vinde in fiecare an mai mult decat in anul precedent, il doare undeva de tabelul tau.

 • @Adrian: Ok, intelege si tu asta, pe mine ma doare undeva de capacitatea ta de a intelege ca nu eu am facut tabelul, hope I’m clear. Data viitoare atitudinea de 2 bani ajunge in gunoi.
  @Ramadri: Cum sunt Win-uri piratate sunt si hackintosh-uri, desigur ca marjele sunt altele dar in fond calculul se face pe calculatoare disponibile pe piata. Daca exista mai putine Mac-uri, asta e, Apple pierde.

 • Tigris Regalis

  Interesant că arhaicul Java ME este încă în creștere, că sistemele de operare de la Palm au trecut ambele în categoria Other (deși acum câțiva ani, aveau o cotă mare din piața smartphones și Palm chiar lua în derâdere primul iPhone, căruia nu-i dădea nicio șansă), că Linux are în continuare o cotă de piață cu valoare subunitară (după 2 decenii de strădanii, a rămas un OS pentru hobbiști), că valoarea – de asemenea subunitară – a Androidului indică foarte precis cât de “bine” s-au vândut imitațiile asiatice (o furtună într-un pahar cu apă) și cât de “amenințat” trebuie să se simtă Apple din cauza de-alde SGS2 ș.a., de asemenea că scăderea continuă a Windoze semnifică deja trecerea la noua etapă de evoluție în IT, respectiv cea post-PC, în care vor deveni predominante dispozitivele mobile. Într-adevăr interesant studiul!

 • Adrian

  Da, interesant. Pacat ca apple nu castiga nici un ban din ios, parca asa sustinea mai deunazi un clasic in viata.

 • ce urat:)) doamne ce urat hai ma zaone s-a luat de tine, vai, dar cum a putut.

  adevarul este ca se spune clar este din cota de piata, cat? pai ce conteaza cat, daca este toata cota acolo, ca or fi milioane anual, miliarde, este tot ce se inregistreaza fiscal.

 • Tigris Regalis

  @zaone: De acord că nu putem face statistici pe date din piața neagră a sistemelor de operare – PC-uri cu Win piratat sau hackintosh-uri – care sunt sigur incerte și probabil nesemnificative raportate la total. Unde mai pui că unele din hackintosh-uri au fost vândute cu Win preinstalat, deci apar oficial în statistică de partea Windoze (la fel ca unele PC-uri care au fost trecute ulterior pe Linux). Cu toate astea, nu mi se pare că Apple “pierde” – cotele de piață, profiturile, valorile bursiere sunt toate în creștere, unde este pierderea?

 • Tigris Regalis

  @Adrian: Într-adevăr, din iOS nu câștigă, însă din dispozitivele care rulează iOS câștigă bine.

 • @Mihai Chirita: Keep it up, it’s funny.
  @Tigris Regalis: Lasa ca sunt altii care asteapta cifre oficiale si vor face barba alba asteptandu-le. Pentru unii e greu de inteles ca astfel de informatii sunt singurele pe care le vor vedea, nimeni nu va putea spune cu certitudine cate calculatoare exista sau cate Mac-uri exista. Cine avea de inteles asta intelegea de la bun inceput si nu-mi cerea sa spun eu ce cota de piata din cate unitati existente are fiecare companie.
  Ma rog, sper ca maine dimineata sa nu gasesc aici injuraturi si alte prostii, purtati-va civilizat.

 • Gabi

  @tigris: majoritarea routerelor au so linux, serverele pe care le folosim in acest moment sunt in majoritate linux sau windows, … Importanta linuxului nu sta in aceea cota de piata .

 • nu inteleg de ce toate astea se iau ca si cand ar fi personale, adica asa si, vinde mai mult, mai putin, treci peste ca pentru ei oricum esti o cifra doar.

  cat despre piata neagra hai sa fim seriosi, doar o companie din romania acopera ceea ce pierde microsoft prin piratare, cand vb de licente piratate.

 • Victor Bulgar

  @Adrian: cum adica nu intelegi 89% din cat? pai din 100%! Adica din numarul total de dispozitive ce poseda un sistem de operare mentionat mai sus. Iar daca iOS-ul are o crestere procentuala mult mai mare decat Windows-ul, inseamna ca in cativa ani va atrage cei mai multi utilizatori ai sai si ai vestitului WP7, chiar daca Windows-ul are inca marea majoritate din numar… Totusi din profit, Apple este de neintrecut cel putin inca cativa ani buni! De Nokia nici nu pomenesc, ei îi va lua cel putin 5 ani sa se redreseze, si asta in cazul in care nu va intra in istorie cu un faliment frumos!

 • Adrian

  parca nu ati fost la scoala:

  azi vand 1000 de produse, si am sa, zicem 50% din piata.

  maine vand 1000.000 de produse, si am, din nou, sa zicem, doar 30% din piata.

  voi considerati piata ca ceva finit, ca o galeata. dar, prin adaugarea ios, rim, android si mai stiu eu ce bazaconii, piata a crescut, s-a diversificat. acu galeata este mult mai mare.

  daca privesti cifrele prin prisma procentajului, da MS se ingroapa. dar, daca privesti volumul de vanzari, situatia nu mai e asa de neagra, ba, poate, dimpotriva.

  mai clar, nu pot sa explic. sorry

  daca tu ai vinde un produs, ce ai prefera: 50% dintr-o piata de 2 vanzari, sau 10% dintr-o piata de 1000.000 de unitati?