Iata ce profit are Apple din vazarea aplicatiilor din App Store

Apple s-a laudat cu cele 15 miliarde de descarcari inregistrate de App Store in 3 ani de viata dar si cu cele 2.5 miliarde de dolari platite catre dezvoltatori de-a lungul timpului. Cele 2.5 miliarde de dolari reprezinta doar 70% din totalul incasarilor inregistrate de App Store, deci restul de 30% li se cuvine celor de la Apple nu? Nu chiar, din cele 30 de procente, Apple ia doar 13 in timp ce 16 merg catre companiile care proceseaza platile si un procent merge catre costurile cu intretinerea serverelor care sustin infrastructura App Store.

Analistul Gene Munster a facut un calcul privitor la profitul incasat de Apple in acesti 3 ani de cand exista App Store. El a calculat totul la un pret mediu de 1.44$ pentru fiecare aplicatie si la acest pret profitul Apple inseamna doar 0.18$. Practic acei 1.44 dolari se impart asa :

  • 70% – 1.01$ catre developeri;
  • 13% – 0.18$ catre Apple;
  • 16% – 0.23$ catre companii care proceseaza platile ;
  • 1% – 0.02$ merg catre fondul din care este platit ecosistemul care sustine infrastructura App Store.

Conform lui Gene Munster, Apple a castigat 538 de milioane de dolari in 3 ani de App Store insa 246 de milioane au fost cheltuiti pentru intretinerea infrastructurii deci Apple a rams cu un profit de 292 de milioane de dolari dupa 3 ani de App Store. Presupun ca aceasta cifra vi se pare infima fata de miliardele castigate de catre Apple din vanzarea iDevice-urilor nu? Ei bine si mie  mi se pare a fi o cifra mica insa daca ne gandim ca App Store-ul este unul dintre principalele motive pentru care lumea cumpara iDevice-uri atunci putem concluziona ca Apple iese “mai castigata” din tot acest proces.

3 COMENTARII

  1. Astea sunt doar supozitii, fireste. Stii si tu ca Apple e o companie carnivora si ca nu se multumeste doa cu atat. In plus sunt sigur ca mentenanta nu costa atat de mult. Adica profitul net sa fie mai mic decat mentenanta.. nici vorba. Si find vorba de monopol, cu siguranta ca ei fac regulile si dezvoltatorii de aplicatii sunt cei care trebuie sa joace cum vrea Apple. In curand o sa plangi de mila astora cu marul.

  2. Normal ca vorbim de lucruri neoficiale, Apple nu a spus cum imparte banii asa ca… De plans de mila, not going to happen indiferent ce se intampla cu Apple 😉