Cum ai fost convins sa faci jailbreak pentru prima oara?

Astazi MuscleNerd a publicat un link catre un articol in care jailbreakerii si cei care produc solutii de jailbreak sunt prezentati ca fiind raul din interiorul comunitatii internationale a utilizatorilor de iPhone. Acolo Apple este prezentata ca fiind compania care lupta pentru libertate si “bine” pe pamant iar jailbreakerii sunt cei care zadarnicesc aceste eforturi desi ei reprezinta doar 1%?! din totalul utilizatorilor de iPhone. Adevarul este ca 10% dintre cei care detin un iDevice fac jailbreak si procentul este indeajuns de mare pentru a fi luat in seama iar daca ne gandim ca Apple a imprumutat functii de la jailbreakeri atunci este destul de clar ca aceasta comunitate conteaza si isi aduce aportul in dezvoltarea si vanzarea produselor Apple.

In acel articol am citit cu uimire un pasaj in care se spune mai intai ca jailbreakerii forteaza alti utilizatori sa faca jailbreak pentru ca mai apoi sa se specifice ca de fapt jailbreakerii se roaga de utilizatori sa ii lasa sa le faca jailbreak : “jailbreakers” have spent years twisting the arms of every iPhone user they come into contact, begging to be allowed to hack those users. Acel articol pare a fi unul platit de Apple desi imi vine greu sa cred insa oricum ideea principala este de a “saruta” tot ceea ce are Apple mai de pret si de a arunca cu “gunoi” in jailbreakeri.

Eu unul nu am obligat pe nimeni sa faca jailbreak vreodata si nici macar nu m-am rugat de cineva sa ma lase sa faca jailbreak insa nu aici vroiam sa ajung. De la acel paragraf m-am gandit la momentul in care am facut primul jailbreak unui iPhone 3G cu iOS 2.2 si QuickPwn. Imi amintesc, ca am stat vreo 3 ore si am instalat iOS-ul de vreo 2 ori la cat de nepriceput eram insa intr-un final am reusit sa fac jailbreak. Atunci nu stiam prea multe despre jailbreak dar in principal doream sa pot customiza dispozitivul, sa instalez tweak-uri si nici macar nu stiam ca exista Installous sau alte aplicatii asemanatoare. Pe mine nu m-a convins nimeni sa fac jailbreak, am facut stiind ca este singura modalitate de a imi putea controla terminalul asa cum doresc eu.

Pe voi ce v-a convins sa faceti jailbreak pentru prima oara? Eventual ce v-a convins sa nu faceti jailbreak deloc?

55 COMENTARII

  1. eu am invatzat ce`i ala jailbreak pe un iPhone 2g. pe vremea aia deja aparuse si 3gs, dar pe ala mi l-am permis. am vazut cydia, am citit, am aflat ce`i cu aplicatia asta. si`am aflat si de ce imi functioneaza mie iphone-ul de at&t in romania :))
    pe vremea aia nu stiam de forumul idevice, precum altii care`ntreaba orice nimicuri acolo 😛

    deci nevoia de unlock m`a ‘convins’ sa fac jailbreak la inceput. apoi am avut nevoie de aplicatii pe care le gaseam doar dupa jailbreak :-“

  2. Nevia de unlock, pentru ca orange nu deblocheaza terminalul decat daca prezinti factura, si cum am doar un scan de la garantie…. Sunt nevoit sa apelez la ” necuratu”

  3. Eu am vrut sa am wallpaper si aplicații piratate in prima faza.

    Am văzut la prieteni ca au tot mai
    Multe chestii decât mine(sbsettings, theme…) si mia făcut un prieten jailbreack, mie îmi era frica sa fac sa nu stric iphone-ul. 🙂

  4. sa fim seriosi, @zaone 🙂
    prin simpla copiere a intrebarii in google, gasesti multiple solutii. dar nah. e mai simplu sa ti se dea „mură-n gură”.

    spiritul romanesc 😀

  5. Eu am fost nevoit sa am jail pe primul 3g pentru ca era decodat cu ultrasn0w si m-am obisnuit sa am jailbreake…pana nu demult nu stiam ca exista installous in principiu pentru tweakuri am jail…

  6. Primul JB a fost pe un iPhone 2G. Avea deja jailbreak facut dar am zis sa vad si eu cum se face.
    Era Zibri atunci un fel de GeoHot 🙂 Cu programul lui am facut. Aveam pe el versiunea 1.2 de soft. Apoi am luat pe rand 3G, 3GS si 4. Pot spune ca de la versiunea de iOS 1.2 le-am avut absolut pe toate (mai putin vreo 2 versiuni beta).

  7. @Zaone: intotdeauna! de ce sa muncesti, sa inveti ceva, cand ti`l poate face altu`? 😀
    @Alex6: sursa mai sigura e redsn0w 😉 mai ales cand n-ai cu ce activa iPhone-ul, ca sa ajungi pe ‘site-ul minune’

  8. eu am fist sfatuit sa nu fac,sa nu imi “belesc” iphone-ul,cred ca asta m-a ambitionat,am inceput cu greenpoison,si am vazut ca nu s-a intimplat nimic,apoi a inceput “vinatoarea” de jb pur,in prima faza m-am speriat ca il transformasem in Ipod,nu stiam ca trebuie sa-i instalez ultrasn0w,iar dupa aia am am incercat sa inteleg ceea ce faceam,si cred ca ma descurc binisor,nu am decit 3 luni de ios si 3gs…:)))

  9. Este bun jailbreak’ul poti face orice daca ai idevice’ul jailbrekuit.pe mine ceea ce m’a canvins a fost faptul ca pot instala app cracuite.si in special aplicatia cydia in care gasesti absolut orice.

  10. am zis ca am pornit la “vinatoare” de jb,dar asta insemna o gramada de clipuri care rulau citeva secunde si urmarit fiecare pas,ca nu cumva sa imi scape ceva..:)),sincer habar nu aveam de installous,ce puteam sa iau de acolo sa instalez ca aplicatii si alte minuni de genu,deci pura curiozitate si vointa de a reusi sa stiu capacitatile jb,la fel de bine puteam sa ramin si fara iphone….:))…ca multi altii,dar nu am intrebat niciodata cum se face,de unde sa iau ce imi trebuie pt jb,deci fara deranj pt altii..:)),cam asta e experienta mea in mare parte cu jb..:))

  11. Cu primul iphone adica 3GS am fost obligat sa am jailbreak pentru deblocare cu ultrasnow, baiatu ala de unde luasem 3gs-ul avea deja instalat installous si atunci l-am descoperit. Acum cu i4 am nevoie de JB pentru activare, deci oricum o dau tot trebuie sa fac jailbreak, bineinteles ca folosesc installous, poate daca rezolv problema cu activarea, adica sa gasesc o cartela de Korea am sa renunt la jb sa vad si eu cum este un telefon fara JB.

  12. Eu mărturisesc că m-am simțit forțat să fac JB – deși mi-am cumpărat primul iPhone (un 3GS de 16GB) cu acte în regulă (factură, garanție) de la un comerciant autohton, am fost surprins să găsesc în cutie un bilețel în care eram sfătuit să nu fac upgrade la software decât într-un “service GSM”! Am investigat problema și am realizat că aveam un iPhone blocat în rețeaua AT&T cu JB și unlock prin Ultrasn0w! Iar la acel moment nici nu se “legalizase” măcar JB în SUA (în RO cred că nu s-a legalizat nici acum, eu cel puțin n-am auzit de vreo modificare în legislația românească privind drepturile de autor, în ultimul timp), așa că am intrat în panică, am luat legătura cu negustorul, care mi-a comunicat că aparatul nu este defect, face tot ceea ce zice că face și nu există niciun motiv de a mi-l schimba, iar dacă insist, trebuie să mă adresez la sediul firmei (din provincie!) și poate îi conving să-mi dea banii înapoi.

    Din cauză că perspectiva de a depune proteste sau a intenta procese prin provincie nu mă încânta de loc, m-am văzut condamnat la JB pentru unlock.

    În ceea ce privește catalogarea jailbreak-ului ca fiind un lucru rău, probabil așa și este în marea majoritate a cazurilor – dacă ne uităm doar la comentariile de pe acest site, vedem că majoritatea care susțin jailbreak-ul o fac pentru a putea instala apps piratate, ceea ce, indiferent de justificările irelevante și subțiri cu așa-zisa “sărăcie” ș.a.a., este un lucru rău, pentru că nu este echitabil ca acela care face un lucru rău (piratul software) să scape nepedepsit, iar cel care muncește cinstit (autorul aplicației piratate) să fie pedepsit, fiind lipsit pe nedrept de rodul muncii sale.

    Iar privitor la numărul celor ce fac JB (1% vs. 10%), acesta probabil variază de la o țară la alta, adică în societățile sărace, unde autoritatea publică și judiciară este slabă și hoția este scăpată de sub control, procentajul este mai mare, iar în societățile mai bogate, unde puțini își riscă traiul prosper pentru furtișaguri de câțiva zeci de cenți, procentajul este mai mic. Însă ca de obicei, cifrele care se referă la economia neagră nu sunt decât estimări, deci nu știm dacă are dreptate autorul articolului citat, care spune de 1%, sau saurik, care are interesul de a-și lăuda afacerea bazată pe JB și care ajunge să afirme că s-ar ajunge până la 10%. Poate nu vom afla niciodată exact.

  13. Trebuie sa recunosc ca eu am fost obligat sa fac jailbreak de catre niste dracusori rosii cu cornite si furci m-au intins pe altarul Apple si m-au schingiuit cateva zile pentru a ma convinge .. Ha ha.
    In alta ordine de idei curiozitatea a fost cea care m-a impins sa fac jailbreak dupa aceea am pastrat jailbreakul deoarece imi ofera utilitatea catorva tweak-uri cum e SBsettings si posibilitatea de a folosi Iphone Pc Suite .

  14. @Tigris Regalis: “Iar privitor la numărul celor ce fac JB (1% vs. 10%), acesta probabil variază de la o țară la alta, adică în societățile sărace, unde autoritatea publică și judiciară este slabă și hoția este scăpată de sub control, procentajul este mai mare, iar în societățile mai bogate, unde puțini își riscă traiul prosper pentru furtișaguri de câțiva zeci de cenți, procentajul este mai mic.” – jailbreak-ul a pornit din SUA, s-a propagat prin Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, etc. Toate sunt tari cu societati sarace in care “autoritatea publică și judiciară este slabă și hoția este scăpată de sub control” nu?

  15. @zaone: Exagerările nu-și au rostul, n-am zis că în societățile sărace ar fi 100% JB și în cele bogate 0%, am spus clar că procentajul este mai mare / mai mic. Nu există pădure fără uscături, însă pădurea care crește pe un sol neprielnic – de ex. societățile sărace și corupte – este firesc să aibă mai multe uscăciuni decât cea de pe un sol roditor. Hai să nu vedem totul numai în alb și negru, lumea este colorată!

  16. @CalinC: No offense, dar ai date și cifre cu procentajul de JB pe țări, de te grăbești să confirmi susținerile altora? Și dacă stau bine să mă gândesc, lista lui @zaone nici măcar nu e completă, deoarece “celebrul neurochirurg” care se ocupa de JB/unlock era din Egipt, autorul Snowbreeze este canadian, iar grupul iphoneislam nu pare nici el a fi situat într-una din țările enumerate de @zaone … 😉

  17. @Tigris Regalis: Tu exagerezi si imi spui mie sa nu exagerez? Come on. Eu am dat exemplu de tari dezvoltate din Europa in care jailbreak-ul a avut succes.

  18. hackerii intotdeauna vor avea ceva de adaugat la “genii”,mai e si varianta ca cei care lucreaza si sint platiti de corporatii cu nume greu fac si hacker-eala impotriva acelor corporatii,cit despre ceea ce spui tu, ca sint din tari diferite sa nu uitam ca odata au fost o gasca….care pe rind e inghitita de Apple

  19. si ca sa ai mai multa convigere….George Francis Hotz (born October 2, 1989), alias geohot, million75 or simply mil, is an American hacker known for unlocking the iPhone, allowing the phone to be used with other wireless carriers, contrary to AT&T and Apple’s intent.[1][2] He is also noted for hacking the PlayStation 3 and subsequently being sued by Sony.nu vreau sa intru in polemica pe absolut nici o tema,dar Zaone a facut referire cam de unde a inceput si cam cum s-a extins..;))

  20. Simplu : am făcut jb datorită banilor ;)!
    Si acum la fel de simplu am făcut ceva pe el de jb ! Datorită faptului ca terminalul meu se misca prost ;)!

  21. Cand m-am trezit cu telefonul blocat pe retea straina am fost nevoit sa fac jb indiferent ca vreau sau nu. Mai tarziu am dat si de installous si alte programele din cydia care mi-au placut. In prezent nici nu mai folosesc installous…

  22. Primul JB l-am facut in septembrie 2007, cand mi-am cumparat primul meu iphone 2g (EDGE) adus din SUA….si atunci am platit unui tip 2 mil pt jb si unlock cu turbosim, dar tinand cont ca era prima versiune de jb+unlock, programele erau prost facute si mereu aveam probleme cu iphonul si cand am vazut ca persoana respectiva ma taxa de cate ori se strica…m-am apucat eu sa fac experimemte…ca sa nu mai dau bani.

  23. @zaone: Nu vreau să intru în polemică aiurea, dar de data asta tu mi-ai răstălmăcit spusele ducând totul la extrem – eu m-am referit la variabile, tu ai văzut totul la modul absolut. Sigur că se face JB peste tot, însă ilicitul are o răspândire mai mare în societățile sau mediile subminate de sărăcie decât acolo unde prosperitatea elimină dorința de ilicit. Sigur că sunt și bogătași care consumă droguri, sigur că există și gangsteri bogați, dar drogurile și crima organizată se manifestă mai acut în mediile sărace decât în cele bogate. Putem continua cu dezbateri privind sursele criminalității (sărăcia fiind unul din factori), care sunt susținute de studii criminologice serioase, dar cred că aici nu este nici locul și nici cadrul potrivit pentru a o face.

    Pentru a scurta dezbaterea: ai surse serioase când afirmi că JB are “succes” în anumite țări? Sau, vorba lui Moromete: “pe ce te bazezi”? Pe instinct, poate?

    @CalinC: Cu o floare nu se face primăvară – sau, după cum spuneau latinii, cu o rândunică nu se face vară – și un singur exemplu al hacker-ului singuratic din Vestul american nu mă convinge de faptul că Occidentul abundă de hackeri. Parcă statisticile indică mai degrabă Orientul ca sursă de hacker-eală – Orientul european (“spațiul ex-sovietic”) și cel îndepărtat (“Marea Chină”), mai nou și Orientul Mijlociu. Dar oricum n-are nicio relevanță în ceea ce privește procentajul din utilizatori care face JB – dacă hacker-ul este american, nu înseamnă că JB se face mai ales în SUA, idem dacă (de ex.) căpșunarul este român, nu înseamnă că în RO se cultivă peste tot căpșuni.

  24. Da, am facuta si eu JB frustrat de minimalismul functionalitatii acestui IOS, venind de pe un Android extrem de “customizabil”. Primul JB l-am facut acum 3 zile, dupa o saptamana de IOS Apple autentic, pe un telefon locked, cumparat de nou din magazin. Nu vreau unlock, nu vreau sa piratez, insa Iphone4 si al sau IOS nu raspunde nevoilor mele functionale fata de un astfel de device.
    In ce priveste polemica vis a vis de nr. utilizatorilor de Jb la noi, fata de cei din Sua, sa nu uitam pretul dublu la noi al apartului fata de … veniturile duble la ei … sau faptul ca pe terminalul meu este semnat “made inChina”, unde stim cam cu cat este evaluata o ora de manopera … fapte ce pot justifica asa zis-a lipsa de moralitate a utilizatorilor de JB. Probabil Apple se poate implica si in politica de preturi generala, daca tot sunt asa de orientati catre utilizatori. In fine, JB nu e hack pina la urma, atata timp cat pe telefonul meu ruleaza un IOS licentiat odata cu achizitionarea aparatului in magazin, si avand in vedere ca dezvoltatorul JB l-a distribuit free.
    Instalous, hackstor insa … alte discutii…

  25. foarte simplu… cine vrea sa faca jb, sa faca… doar e telefonul lui… cine are ceva impotriva sa se arunce sub tren.
    aceste discutii nu starnesc decat ofense si jigniri…. nu cred ca cineva are dreptul de a se considera mai sfant si mai cumpatat decat cel de langa el.

  26. Am o intrebare ..

    Daca am deja jailbreak pe telefon ? Cum il sterg ? Sau pot sa instalez direct noua versiune de pe internet ?

  27. @T.R.-am ajuns la o concluzie,eu am zimbit si tu te-ai dus sa iei parul,apoi eu am scos pistolul,tu ai venit cu tancul,si am putea sa o tinem asa la nesfirsit,dar pina la urma fiecare are convigerile lui,in functie de ce observa,citeste si cauta,iti urez o zi buna..:))

  28. adica conectez telefonul al PC, deschid Itunes si dau Restore ?? Prin restor mi se sterg toate pozele/ jocuri (din jailbrake) etc ?

  29. Deci pot sa fac restore doar cu Itunes(nu-mi trebuie si alt program gen redsnow etc), telefonul l-am cumparat (Iphone 4) de la Orange..nu cred ca se decodeaza ..

  30. Eu am facut prima data jailbreak doar pentru aplicatii piratate si numai pentru acest lucru,imi place sa piratez aceste aplicatii si totodata ma bucur,putin imi pasa mie de developer,mi-am promis ca niciodata nu voi cumpara vreo aplicatie.Chiar nu imi pasa ca el pierde ce???Eu doar instalez o aplicatie pe care altul a piratat-o,nu eu?Asa ca acel developer nu pierde nimic,pentru ca eu daca nu gaseam acea aplicatie crackuita nici nu aveam de gand sa o cumpar,deci ce pierde developerul??Putin imi pasa mie de munca lor,parca lui putin ii pasa ca eu am salariu mediu pe economie 150 de euro impozabil,ca la mine in tara benzina este 6 lei litrul,iar la el un galon(aproximativ) 4 litri este 9 lei,ca la el orice produs este cu peste 50% mai ieftin decat mi-l vinde mie,ca el ia salariul pe o luna cat eu iau intr-un an jumate…..iar exemplele pot continua.
    Daca pe viitor voi mai avea ocazia sa fac jailbreak,si inclusiv aplicatii piratate cu siguranta nu voi ezita,nu voi manca rahat ca toti cei de mai sus,din 50 de comenturi unul nu a instalat jailbreak pentru a pirata,doar eu am facut asta,sa imi fie rusine,sau poate nu…

  31. Chc prietene de rahaturi vb la adresa ta sau a celui care iti permite,in primul rind cind am luat 3gs, era jb si eram ofticat de lipsa gps-ului sj cautam o solutie,nu stiam nimic de baseband,upgrade downgrade si restore si asta ma incapatinat sa fac jb si sa incerc sa il inteleg, sa nu fac vreo gafa ca sa ramin fara iphone,aaaa ca am dat apoi de installous si am incercat fel si fel de aplicatii asta e cu totul alta poveste….dar na, fiecare intelege ce vrea..:/

  32. caline pai la adresa mea vorbesc,nu???eu spuneam ca sunt cel ce instaleaza piraterii si nu incurajez munca dezvoltatorilor,restul voi sunteti sfinti,sau poate bine ma,cum zice nea jiji,tu ai o scuza ai instalat jailbreakul pentru alta cauza,dar ai dat si de intall0us si cand ai vazut ce poate ai tabarat pe el,asa si ce daca ai omis sa precizezi ca ai rupt in 2 iphoneul cu aplicatuii piratate,ce sa spunem ete na,trebuie sa ne dai tu noua explicatii…

  33. prietene te contrazici singur…..dar ramine cum am stabilit…..”nu voi manca rahat ca toti cei de mai sus,din 50 de comenturi unul nu a instalat jailbreak pentru a pirata”