Video: Smart Radiation Detector detecteaza radiatiile atomice folosind un iPhone

Smart Radiation Detector este un proiect publicat pe kickstarter.com care are menirea de a ajuta japonezii, si nu numai, sa verifice nivelul radiatiilor in zonele afectate de centrala nucleara de la Fukusima. Micul dispozitiv facut de o echipa de cercetatori chinezi este foarte ieftin si foloseste o aplicatie pentru iOS pentru a prezenta datele utilizatorilor. Dispozitivul preia datele cu ajutorul unor senzori implementati iar aplicatia pentru iPhone le calculeaza si afiseaza nivelul de radiatii. Ideea este foarte buna si vine in contextul indisponibilitatii unor aparate ieftine de masurat radiatii. Pentru construirea acestor dispozitive au fost folosite componente ieftine care se gasesc oriunde pe piata iar dezvoltatorii sustin ca acuratetea lor ar trebui sa fie similara cu cea a unor dispozitive special construite pentru detectarea radiatiilor.

We are international, volunteer team of engineers, designers and scientists. We believe that everyone – children, students, mothers, senior citizens, anyone – has the right to know the correct radiation level especially in and around nuclear power plants. Information regarding radiation should be readily available, just like the temperature outside or the weather.

Specifications

Sensor: PIN photo diode x8 (reverse biased and shielded)

Detectable radiations: Beta and Gamma radiation

Sensitivity: 0.5uSv/h -> 124cpm (without beta radiation shield)

Software features: CPM, uSv/h (currently under development) and Oscilloscope

Dimensions: about W55mm x H28mm x D8mm (except case, battery, DC line and phone plug)

Power consumption: about 1mA

Battery: 006P/9V (outside of the case).

Dispozitivul este conceput de o echipa internationala a unei organizatii non-guvernamentale care doreste sa ajute populatia Japoniei sever afectata de dezastrul din aceasta primavara. Dispozitivul ar urma sa coste doar 20$ si proiectul a primit deja dublul finantarii propuse iar in 2 saptamani banii vor fi livrati catre dezvoltatori si va incepe producerea la scara larga a Smart Radiation Detector.