Prima Pagina Apple Safari 5.1 si primul ecran Thunderbolt din lume

Safari 5.1 si primul ecran Thunderbolt din lume

Mac OS X Lion si noile MacBook Air/Mac Mini nu puteau ramane fara o noua versiune a browserului Safari asa ca Apple a lansat versiunea 5.1 prin software update-ul din mac OS X. Apple a implementat in versiunea 5.1 un set nou de gesturi special concepute pentru Mac OS X Lion, a implementat posibilitatea de a vizualiza paginile in full-screen, a implementat un reading list dar si noi module de securitate. Apple spune ca Safari 5.1 este cea mai avansata versiune a browserului si il lauda ca fiind cel mai bun browser disponibil pe piata.

Safari isn’t just the world’s most innovative web browser. It changes the way you interact with the web. With great new features that take advantage of OS X Lion, you’ll become completely immersed in everything you see, touch, read, and watch. Oh, and browse.

Important de retinut pentru Safari 5.1 sunt functiile Reading list si cele pentru privacy. Reading List da utilizatorilor posibilitatea de a salva pagini din Safari pentru a fi citite mai tarziu, adica adunce o functionalitate asemanatoare cu cea oferita de catre Instapaper. Partea interesanta este ca Reading List va putea fi sincronizat cu iCloud deci toate paginile salvate pe Mac vor fi transferate in iDevice-uri si invers. Noutatile pentru sectiunea privacy permit utilizatorilor sa verifice care dintre site-urile web vizitate le acceseaza datele de navigare si sa seteze un mod privat pentru functia autofill. Puteti descarca Safari 5.1 de aici.

Sandboxing is a security feature that helps prevent websites from tampering with your computer. All the web content and applications you use in Safari on Lion are sandboxed, so websites can’t use exploits to access your system. If a website contains malicious code intended to capture personal data or take control of your computer, sandboxing automatically blocks it to keep your computer and your information safe.

Noul Cinema Display lansat astazi de catre Apple este primul ecran din lume care este dotat cu aceasta tehnologie. Practic Apple promoveaza tehnologia Thunderbolt acum in toate produsele sale si de pe un Mac putem transpune imaginile pe noul Cinema Display foarte simplu si usor iar utilizand un Thunderbolt Hub putem rula mai multe filme de pe un Mac pe monitoare diferite. Desigur ca acum tehnologia nu va fi disponibila la scara larga avand in vedere ca putine persoane au posibilitatea de a achizitiona produse Apple insa in viitor USB-ul va deveni la fel de util precul Bluetooth-ul.

 • cucubau

  Nu exista “ecran Thunderbolt” , de unde ai scos-o?

 • Thunderbolt display, asta ce inseamna pentru tine?

 • cucubau

  Sant jocuri de cuvinte puerile ale apple, am citit si eu acum pe site-ul lor. Seamana cu povestea pentru copii a altora de genul cu tehnologia “4g” sau LTE, care de fapt nu sant ceea ce le spune numele.

 • Eu

  “insa in viitor USB-ul va deveni la fel de util precul Bluetooth-ul”

  Ce ai vrut sa spui cu asta?

 • Well Cinema Display este doar un monitor, un ecran.

 • Ca isi va pierde utilitatea din cauza Thunderbolt-ului.

 • cucubau

  Daca ar exista, atunci acest ecran ar fi capabil sa traduca/proceseze un semnal a/v la viteze mari, in cazul de fata procesul de traducere/procesare il face un mac-book nu componentele si soft-ul display-ului.
  De aceea e avansat un display in care vari printr-un usb un harddisk si proceseaza filme in toate formatele cunoscute.

 • Adrian

  Pacat, ca tehnologia promite dar, daca va avea viteza de implementare a USB 3, vom mai astepa ani buni pentru periferice.

 • zeitgeist

  Deci grozava tehnologie Apple, e inventata de fapt de Intel – si este doar un chip interfata intre PCI Express si Display Port, in stare sa insumeze si apoi sa desparta cateva surse video.
  Grozav dar are Apple de a folosi tot ce e inventat de altii si a invalui totul in cuvinte sforaitoare numai bune de pacalit prostimea.
  Unii numesc asta creativitate.

 • zeitgeist

  Am uitat – tehnologia se numeste Light Peak : http://en.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(interface)

 • De fapt Light Peak se numea, thunderbolt se numeste.

 • Adrian

  As of July 2011, the first two meter Thunderbolt cable from Apple costs US$49.00.[33] As an active cable, it includes circuitry inside the cable.

  Asta e o veste proasta. Atat prin prisma pretului, cat si prin prisma faptului ca la 2 metri, cablul trebuie sa fie activ. Asta inseamna o sensibilitate mare a semnalului la perturbatii. Un cablu mai prost sau mai uzat si a sa facem parte din programul SETI 😀

 • Tigris Regalis

  Ca de obicei în ultimul timp, și la acest articol s-au trezit tot felul de hater-i semidocți să umple secțiunea de comentarii, de nu mai ai loc de ei, practic acest site ajunge locul unde hater-ii bravează și se bagă-n seamă. Get a life, guys!

  Nu înțeleg ce-i cu despicarea firului în patru, prin comentarii, legat de denumirea monitorului ca fiind “monitor Thunderbolt”. Este uzual ca monitoarele să fie denumite nu numai după tehnologia și rezoluția ecranului, dar și după tipul de cablu cu care se conectează (la fel ca imprimantele, harddisk-urile externe ș.a. periferice). Care-i problema? Dacă-i spunea, în loc de “primul monitor Thunderbolt”, “primul monitor cu conector Thunderbolt”, se schimba ceva la această știre?

 • setu

  si linistea se asternu……..

 • zeitgeist

  Tigris – unde ai vazut tu monitor denumit dupa cablu ? ti-am demonstrat acum in ce consta creativitatea Apple si faimoasa tehnologie pe care o clamai acum un timp si care nu le apartine.

  zaone – tehnologia se cheama Light Peak – interfata se numesta Thunderbolt.

  Eu zic sa lasati omagiile aduse Apple pt tot felul de tehnologii, inventii, patente – pe care le doar copiaza .
  Singurele merite le are in sistemul de operare, bun dar cu lipsuri mari si in designul produselor sale care este chiar foarte atragator.

 • Tigris Regalis

  @zeitgeist: Băi pafaristule, n-ai auzit de monitoare USB? Sau tastaturi USB, PS2, etc.? Denumirea după conectori este uzuală peste tot în lumea electronicelor.

  Light Peak funcționa cu fibră optică și se referea doar la transmiterea de date, iar Thunderbolt funcționează cu cabluri de cupru și permite și alimentarea cu curent a perifericelor, precum și conectarea cu monitoare datorită suportului pentru MiniDisplayPort (care reprezintă contribuția Apple). Practic cele două au în comun doar comunicarea prin protocolul PCI Express (care reprezintă contribuția Intel).

  Iar invenții de la Apple sunt destule, aproape săptămânal aflăm de câte una.

  Eu zic să te mai informezi nițel înainte de a mai publica pe-aici. Acum marș în sala de lectură, pentru studiu individual! 🙂

 • zeitgeist

  Ce-i ala pafarist ?
  In rest vad ca nu vrei sa intelegi ca nimic nu e inventat de Apple in tehnologia aia.Doar folosit.
  Si nu – nu am auzit de monitoare USB – poate exista doar in magazinele Apple, pe care nu le vizitez.
  Inventiile Apple se rezuma la idei pe hartie.
  Ce tehnologii hardware a inventat Apple pt primul iPhone ? Nu aveau nici un background in domeniul ala. Totul a fost luat de la altii si nimeni nu i-a dat in judecata pt asta.
  Si bai sa-i spui cui iti permite – nu cred ca m-am tras de sireturi cu tine cand am fost mic – probabil ca nici nu existai atunci.

 • Tigris Regalis

  @zeitgeist: Un pafarist este unul care vorbește deși este pe dinafara problemei, un habarnist, așa ca … well, așa ca tine! 😀

  Dacă n-ai folosit încă un monitor USB, n-ai avut prea mult de lucru cu calculatoarele – laptop user și-atât, nu-i așa? 😛

  Invențiile Apple sunt destule: FireWire, MiniDisplayPort (care tu nici nu știai că a fost contribuit de Apple la Thunderbolt), etc. Iar pe partea de software, și mai multe. Ia mai informează-te … băi venerabile! 😉

 • Adrian

  O mica erata:

  FireWire is Apple’s name for the IEEE 1394 High Speed Serial Bus. It was initiated by Apple (in 1986[2]) and developed by the IEEE P1394 Working Group, largely driven by contributions from Apple, although major contributions were also made by engineers from Texas Instruments, Sony, Digital Equipment Corporation, IBM, and INMOS/SGS Thomson (now STMicroelectronics).

  Mai curand o colaborare, decat o inventie

 • Tigris Regalis

  @Adrian: Dacă ai cita și alineatele imediat următoare după cel pe care l-ai citat din Wikipedia, s-ar vedea cum tehnologia FireWire a fost dezvoltată de Apple, apoi transmisă către un organism de standardizări – IEEE – pentru a deveni standard internațional (IEEE 1394), apoi a beneficiat de diversele contribuții pe care le-ai citat sub forma a 3 seturi de amendamente la standardul inițial: IEEE 1394a, 1394b și 1394c.

  Informațiile trunchiate pot conduce la concluzii neadevărate.