Prima Pagina Apple Apple integreaza suport pentru procesoare ARM quad-core in Xcode

Apple integreaza suport pentru procesoare ARM quad-core in Xcode

    La inceputul anului viitor ar trebui sa vedem primele tablete echipate cu procesorul quad-core Kal’El al companiei Nvidia insa nu va ganditi ca iDevice-urile nu ar putea avea parte de hardware similar. Conform unor informatii descoperite in compilatorul integrat in Xcode-ul celor de la Apple, se pare ca exista implementat suportul pentru procesoare quad-core ARM Armada XP dezvoltate de Marvell. Informatiile au fost descoperite desigur de un dezvoltator specializat pe low-level ARM coding iar cei de la arstehnica au putut verifica informatia facand o cautare in codul sursa al Xcode-ului celor de la Apple.

A developer who works on low-level ARM assembly coding for security products was the first to alert Ars that support had been added for Armada’s Cortex A9-compatible processors in the latest version of Xcode (a claim that we later confirmed first-hand). The source code for a part of Clang that interprets what CPU type is being targeted for optimization includes a definition for an architecture type of “armv7k” and CPU type “pj4b“. 

    Avand in vedere ca pana acum nu s-a discutat vreodata despre implementarea procesoarelor quad-core in iDevice-uri informatia este interesanta, mai ales ca lunile trecute se zvonea ca Apple ar putea implementa procesoare ARM in MacBook Air. Un procesor quad-core al celor de la Marvell s-ar putea dovedi a fi o solutie perfecta deoarece ar putea oferi putere de procesare asemanatoare cu cea disponibila in procesoarele dual-core actuale ale companiei Intel. Desigur ca exista sansa ca un astfel de procesor sa ajunga in iPad 3 sau 4 dar parca un scenariu cu o implementare in MacBook Air pare mult mai real.

     Oricare ar fi situatia, la Apple inginerii testeaza deja procesoare quad-core si asta ne da sperante ca in viitor iDevice-urile ar putea avea o putere de procesare mult mult mai mare.

 • anonimous

  Sau poate un fel de mac mini, care sa concureze cu acele mini-desktopuri cu intel atom de 1,6Ghz, cam la aceleasi preturi

 • Dorian Letu

  Sau poate mai bine in tablete… Ipad 3 ar fi un candidat real pt un astfel de procesor.

 • KFF

  Sau chiar Apple TV.

 • zeitgeist

  Apple are mai mult creier decat unii fanboys de pe aici care sustin ca ideviceuri-le nu au nevoie de procesoare multicore.

 • andrei

  ar fi binevenit
  @zeitgeist 🙂 esti de coma ma 🙂

  Edit: dar daca stau bine sa ma gandesc chiar asa au spus

 • Calinc

  @zeitgeist,cind o sa ai si aplicatii care sa le foloseasca atunci da e necesara si treaba cu multicore,pina atunci eu vad rostul,decit daca vrei sa compensezi potenta unui soft sa zicem ANDROID?…:))

 • zeitgeist

  Calinc – nu repeta ce spun altii pe aici – pune-ti putin creierul la munca si gandeste ce spui.
  Sa inteleg ca aplicatiile pt iOS nu stiu inca multi-threading ?
  Sau crezi ca un sistem de operare nu stie ce sa faca cu un procesor multicore ?
  Chia si iOS , la cat de castrat este, crezi ca nu e in stare sa dea cateva sarcini procesorului ?
  Ai habar cum lucreaza un procesor ?
  Stim ca nu exista multitasking real pe iOS, dar te asigur ca chiar si iOS poate beneficia de pe urma unui procesor multicore.

 • Tigris Regalis

  @zeitgeist: M-am cam săturat de tâmpeniile pe care le tot debitezi pe aici! Cum să nu aibă iOS multitasking? Are din prima versiune de “iPhone OS” pentru aplicațiile proprii precum iPod, Mail și Safari! Iar Mac OS X din care provine iOS are multithreading de când lumea, ba chiar face ca orice aplicație să ruleze pe mai multe nuclee, prin funcția Grand Central Dispatch, ceea ce nu există la alte OS-uri!