Apple are o marja de productie de 70% pentru iPhone 4S?

    Saptamana trecuta v-am spus ca toate componentele interne ale iPhone 4S ar costa aproximativ 203$ si vorbim aici despre versiunea de 32GB a noului dispozitiv. Astazi analistul american Chris Whitmore sustine ca in realitate pretul este ceva mai mare, cu 17$ mai mare insa chiar si asa Apple castiga foarte multi bani din vanzarea dispozitivelor. Conform lui Whitmore, materialele pentru iPhone 4 8GB ar costa 140$, cele pentru iPhone 4S 16 GB 170$ si cele pentru versiunea de 32GB ar costa 220$. Pretul dispozitivelor este mult mai mare in SUA iar pentru Apple vorbim despre o marja de productie de 70%. Aceasta marja de productie reprezinta banii incasati de companie dupa platirea materialelor folosite in terminal dar din ea se scad banii necesari pentru productie, transport, cercetare, promovare, etc.

     Chiar si prin scaderea acestor costuri adiacente, Apple tot castiga mai mult bani decat orice alt producator de telefoane mobile din lume, lucru evidentiat acum cateva luni de analistii americani care au spus ca Apple castiga singura cat toti producatorii de smartphone-uri la un loc. Produsele companiei Apple au preturi mari insa ele acopera foarte multe costuri adiacente plus cercetarea necesara pentru dezvoltarea altor produse mai bune sau pentru inventarea unora noi. Stim cu totii ca platim preturi premium pentru produsele Apple insa pana in prezent preturile au meritat pe deplin.

11 COMENTARII

  1. Parerea mea, preturile alea sunt scoase din “burta” nu o sa aveti voi/noi, acces la informatii de genul asta si preturile prezentate sunt doar speculatii.

    Cum a spus cineva gasesti retina display cu 28$ pe ebay si vrei sa cred ca Apple plateste 31$ ? Sa fim seriosi.

  2. @KFF: Gresit, nu e profit ca ei din banii aia platesc promovare, cercetare, productie, transport, bla bla.
    @oakyz: Nu tot ce gasesti pe eBay e original 😉

  3. Cred ca au costuri foarte mari cu salarii, ingineri, administrativ, toti cei care lucreaza la soft. 70% nu inseamna profit. Insa cu cat vinde mai mult acestea se impart si ajung mai putin pe bucata

  4. Sa zicem ca pretul unui display ar fi 31$ . De exemplu apple comanda un milion de display-uri intr-o transa.astfel Pretul per display va fii cu muuult mai mic decat valoarea initiala a acestuia de31$ or whatever..

  5. Logic, geniilor! Pretul de fabrica al umui display e mai mare de 28 sau 31. Cel care il vinde pe ebay are pretul asta pt ca e folosit sau devalorizat. Iar pe ebay, pretul afisat este cel de la care incepe licitatia, el putand ajunge mult mai mare la final. Greu….

  6. Hai sa fim seriosi, doar nu credeti ca Apple ia componentele la preturile la care ati avut voi acces, tinand cont ca iau cantitati industriale. Pretul de productie pentru Iphone 4 este de cel mult 100$. Eu consider ca este exagerat pretul, dar asta e , tinand cont ca e frumos si ca nu are concurenta.. asa e cu monopolul…(repet, concurenta practic nu exista)