750 de milioane de dolari cheltuiti de Apple pentru dezvoltarea iCloud

    La WWDC 2011 Steve Jobs a votbit despre noul centru de date al companiei Apple construit in Carolina de Nord, centru de date in care se afla infrastructura din spatele iCloud. In anul 2009 Apple a promis ca va investi in jur de 1 miliard de dolari in acest nou centru de date si pana acum a investit trei sferturi din respectiva suma conform celor de la Asymco. 750 de milioane de dolari au fost distribuiti doar pentru constructia cladirii si amenajarea locatiei, suma neincluzand si costurile pentru achizitionarea serverelor sau platformei Azure care aparent ar sta la baza iCloud.

What this level of spending implies is that iCloud (and Siri and iTunes) are expensive. They may seem ephemeral and even trivial as services, but they require a staggering commitment few can make. Apple made that commitment and they made it early on, before the first quarter billion users were even on the horizon. If platforms are moving from local to distributed and if value moves from selling things to “getting to know you”and if that knowledge requires infrastructure control then the number of companies that can participate in the market shrinks dramatically. Not only in terms of who has the capabilities, but who could even afford to acquire them.

     Din pacate chiar zilele trecute am avut parte de o demonstratie a modului in care se descurca serverele companiei din Cupertino cu descarcarea catorva milioane de copii ale iOS 5 si cu inregistrarea SHSH-urilor pentru iTunes. Din pacate demonstratia ne-a dat de inteles ca Apple deocamdata nu poate sa faca fata fara probleme unui trafic foarte mare si milioane de utilizatori s-au trezit zilele trecute cu diverse erori afisate de iTunes in timpul procesului de update. Chiar si prin investirea unei sume colosale de bani intr-un datacenter modern, la Apple inca exista loc de imbunatatire a infrastructurii existente.

6 COMENTARII

  1. Cum ar fi o lume fara hipsteri care sa vina cu idei d-astea cu cercetarea cancerului, ajutati Africa etc cand subiectul nu are nici o legatura?

  2. pai ce din cancer scoti atata profit cat il scoti din iCloud ?
    acum ca am folosit mai intens ideea e misto pt o singura chestie “seamless integration” nu iti dai seama ca e acolo si totusi isi face treaba CU BRIO, fara pic de eroare, dar are si minusuri…ar fi fost super sa pot stoca si fisiere personale, eventual o aplicatie “iBackup” cu care sa urc fisiere si sa le downloadez….